پارافوبیا چیست و چگونه تشخیص داده می شود و درمان آن

پارافوبیا چیست و چگونه تشخیص داده می شود و درمان آن

فوبیاها دارای انواع گوناگونی هستند که هر یک از آن ها دارای ویژگی های مختص به خود هستند و چون جنبه های مختلف از زندگی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد باید برای درمان آن ها اقدام نمود، برای مثال گاهی اوقات انسان با موجودی مثل شیر یا مار در ارتباط نیست و هیچ برخوردی با آن ها ندارد و اگر نسبت به آن ها ترس داشته باشد چون زندگی اش را تحت تاثیر قرار نمی دهد شامل فوبیاهایی که باید برای درمان آن ها اقدام نمود نمی شود، ولی زمانی که صحبت از فوبیاهایی از جمله پارافوبیا می شود چون روابط انسان را تحت تاثیر قرار می دهد درمان نکردن آن موجب می شود تا مشکلات زیادی برای فرد ایجاد شود. به همین دلیل در این بخش از پایگاه دانش برنا اندیشان تصمیم داریم تا مقاله ای با عنوان پارافوبیا چیست و چگونه تشخیص داده می شود و درمان آن را در اختیار شما علاقه مندان به مقالات روانشناسی قرار دهیم. پس اگر علاقه مند به یادگیری در ارتباط با درمان فوبیاها هستید تا انتهای مقاله پارافوبیا چیست با گروه علمی برنا اندیشان همراه باشید.

پارافوبیا چیست و چگونه تشخیص داده می شود و درمان آن

پارافوبیا چیست ؟ پارافوبیا شامل ترس از انحراف جنسی است این نوعی هراس پیچیده است که می تواند تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله تربیت و تأثیرات فرهنگی قرار گیرد.

پارافوبیا چیست؟

بعضی از افراد می ترسند که نوعی انحراف داشته باشند در حالی که دیگران نگران انحرافات درک شده دیگران هستند این مسئله با این واقعیت بیشتر پیچیده است که آنچه انحراف در نظر گرفته می شود می تواند از یک فرد یا فرهنگ به فرد دیگر متفاوت باشد.

توجه به این نکته مهم است که پارافوبیا در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی چاپ پنجم (DSM-5) ابزاری که پزشکان و متخصصان بهداشت روان برای تشخیص شرایط بهداشت روان استفاده می کنند به عنوان یک اختلال مشخص شناخته نشده است در عوض ممکن است یک فوبیای خاص تشخیص داده شود که شامل ترس بیش از حد و ناراحت کننده از چیزی مانند یک شئ یا یک موقعیت است.

علائم پارافوبیا

هراس با وجود تعدادی از علائم مختلف از ترس طبیعی متمایز می شود این علائم نه تنها بیش از حد است بلکه توانایی فرد را در زندگی عادی تحت تاثیر قرار می دهد. فرد مبتلا به هراس خاص مرتبط با ترس از انحراف جنسی ممکن است علائمی مانند موارد زیر را داشته باشد:

  • اضطراب
  • خشکی دهان
  • احساس ترس
  • ترس غیر منطقی
  • حالت تهوع
  • وحشت
  • ضربان قلب سریع
  • تنگی نفس
  • وحشت

در بعضی موارد حتی ممکن است افراد در اثر ترس دچار حملات وحشت شوند علائم حملات هراس شامل ضربان سریع قلب و تنفس سریع است افراد ممکن است در تنفس مشکل داشته باشند یا احساس کنند که دچار حمله قلبی شده اند.

تشخیص پارافوبیا

در حالی که پارافوبیا تشخیص رسمی شناخته شده ای نیست اگر علائم شما از معیارهای آن بیماری برخوردار باشد پزشک ممکن است شما را با هراسی خاص تشخیص دهد برای تشخیص فوبیای خاص موارد زیر باید وجود داشته باشد:

فرد باید در پاسخ به موقعیت یا شئ ترس از ترس بیش از حد و غیر منطقی برخوردار باشد.

همچنین ترس باید منجر به واکنش فوری اضطراب شود.

فرد همچنین باید از خود جلوگیری کند تا از منشأ ترسش جلوگیری کرده یا آن را با پریشانی شدید تحمل کند.

همچنین تشخیص فوبیای خاص باید شامل علائمی باشد که محدود کننده زندگی باشند و شش ماه یا بیشتر ادامه داشته باشند و به دلیل بیماری دیگری ایجاد نشوند.

برای تشخیص این وضعیت، پزشک شما همچنین می خواهد سایر اختلالات ممکن است باعث ایجاد علائم شما شود مانند اختلالات مصرف مواد، اسکیزوفرنی، اختلال شخصیت پارانوئید و وسواس اجباری (OCD) دکتر شما ممکن است حکم کند انواع دیگر هراسهای خاص مانند erotophobia (ترس از رابطه جنسی) را بیان کنید.

توجه به این نکته مهم است که فوبیا فقط در صورتی تشخیص داده می شود که ترس در زندگی روزمره مشکل ایجاد کند به عنوان مثال اگر دو نفر که در مورد مرزهای شخصی و مناطق راحتی خود به توافق می رسند ازدواج کنند یا رابطه برقرار کنند ممکن است در طول زندگی خود کاملاً خوشبخت باشند. اگر تعریف شما از انحراف متفاوت از شریک زندگی شما باشد یا ایجاد روابط به دلیل ترس از شما سخت باشد ممکن است مشکلاتی پیش بیاید.

علل پارافوبیا

دلایل دقیق پارافوبیا مشخص نیست اما احتمالاً تعدادی از عوامل مختلف در آن نقش دارند مانند سایر هراسهای خاص، عواملی که می توانند در پارافوبیا نقش داشته باشند عبارتند از:

ناهنجاری های مغزی: تفاوت در نحوه عملکرد مغز ممکن است در ایجاد فوبیا و همچنین سایر اختلالات اضطرابی نقش داشته باشد.

ژنتیک: تحقیقات نشان می دهد که تأثیرات ژنتیکی ممکن است برخی از افراد را مستعد فوبیا و سایر شرایط اضطرابی کند.

سابقه خانوادگی: داشتن یکی از اعضای خانواده که فوبیا دارد ممکن است احتمال ابتلا به فوبیا را نیز افزایش دهد.

تجارب منفی: هراسهای خاص اغلب به تجربیات منفی یا آسیب زا مربوط می شود که منبع ترس را درگیر می کند.

تربیت: ایجاد پارافوبیا ممکن است تحت تأثیر تربیت فرهنگی یا مذهبی نیز باشد، پرورش با اعتقادات خاص در مورد رابطه جنسی و تابوهای جنسی ممکن است در ایجاد ترس از انحراف جنسی نقش داشته باشد.

برخی از ترس های اساسی زمینه ای نیز می تواند در ایجاد این ترس موثر باشد به عنوان مثال این ممکن است مواردی مانند ترس از تحقیر، ترس از طرد شدن یا ترس از صمیمیت را شامل شود.

تأثیر پارافوبیا

مانند سایر انواع هراسهای خاص، پارافوبیا می تواند تأثیر جدی بر زندگی فرد بگذارد ممکن است در مناطقی از جمله مدرسه، محیط کار، زندگی در خانه و روابط به مشکلاتی منجر شود. افرادی که از انحراف جنسی می ترسند (چه در خود و چه در دیگران) ممکن است ایجاد و حفظ روابط با افراد دیگر برایشان دشوار باشد.

در بعضی موارد افراد ممکن است از تجربه علائم بیماری خود چنان بترسند که به طور کامل از برخی تنظیمات یا شرایط خاص اجتناب کنند این امر ممکن است رفتن به مدرسه یا کار مانند گذشته را برای افراد دشوار کند.

هراسهای خاص همچنین می توانند به احساس درماندگی، انزوا، تنهایی و شرم کمک کنند خوشبختانه با درمان مناسب می توان علائم این بیماری را به طور موثر کنترل کرد.

رفتار

هراس های خاص را می توان با روان درمانی و دارو به طور موثری درمان کرد اگر ترس شما باعث ایجاد مشکلاتی در زندگی روزمره شما می شود مهم است که آن را با یک درمانگر دلسوز و حرفه ای در میان بگذارید.

معرفی روش های درمان پارافوبیا به صورت تخصصی

پارافوبیا چیست

روان درمانی

موثرترین روش درمانی برای هراسهای خاص، روشی است که تحت عنوان حساسیت زدایی تدریجی شناخته می شود این فرایند شامل قرار گرفتن تدریجی و مستمر در معرض منبع ترس است. سرانجام افراد می توانند به شی یا وضعیت ترسناک عادت کنند و یاد بگیرند که علائم آنها قابل کنترل است.

قرار گرفتن در معرض اغلب با درمان شناختی رفتاری (CBT) همراه است که برای شناسایی و تغییر افکار اضطراب آور منفی که به پاسخهای هراسی کمک می کنند کار می کند.

اگر احساس می کنید زمینه های فرهنگی یا مذهبی شما می تواند در ترس شما نقش داشته باشد ممکن است بخواهید با یک مشاور مذهبی معتمد به عنوان مکمل درمان اصلی صحبت کنید.

دارو

بعضی اوقات داروها برای کمک به مدیریت علائم اضطراب به ویژه در مراحل اولیه درمان تجویز می شوند. برخی از داروهایی که ممکن است مورد استفاده قرار گیرند شامل مهارکننده های باز جذب سروتونین (SSRI) و بنزودیازپین ها هستند. این داروها زمانی بیشترین تأثیر را دارند که همراه با روان درمانی استفاده شوند.

کنار آمدن

علاوه بر کمک گرفتن از یک متخصص، مراحل دیگری نیز وجود دارد که می توانید برای کمک به مدیریت علائم پارافوبیا انجام دهید. برخی از استراتژی هایی که ممکن است موثر بدانید عبارتند از:

تنفس عمیق می تواند یک روش آرامش بخش باشد هنگامی که با وضعیتی روبرو هستید که احساس ترس یا اضطراب را تحریک می کند می تواند بسیار مفید باشد.

ورزش می تواند یک روش عالی برای تسکین احساس استرس باشد. همچنین ممکن است به شما در مدیریت احساس اضطراب کمک کند.

مدیتیشن می تواند یک روش آرامش بخش مفید باشد که به شما کمک می کند نسبت به واکنش های بدن در برابر استرس بیشتر مرتبط و آگاه باشید.

ذهن آگاهی شامل تمرکز بر زمان حال است و ممکن است به شما کمک کند احساس نگرانی و اضطراب مربوط به هراس خود را مدیریت کنید.

بخاطر داشته باشید که هرگز قابل قبول نیست که شریک زندگی شما را مجبور به شرکت در فعالیتهایی کند که باعث می شود احساس ناراحتی کنید یا احساس بدی نسبت به تصمیم خود برای شرکت نکردن داشته باشید. به همین ترتیب برای شما غیر قابل قبول است که به سختی در مورد گسترش فعالیت های جنسی (به شرط قانونی بودن فعالیت های پیشنهادی و مضر نبودن) شریک زندگی خود قضاوت کنید.

اگر در حال حاضر در رابطه هستید ضروری است که شما و همسرتان از یک ارتباط آزاد و احترام متقابل برای رسیدن به تفاهم استفاده کنید بسیاری از زوجین دریافتند که دیدن یک درمانگر با یکدیگر گام مفیدی در یادگیری پذیرش و تعادل نیازها و خواسته های فردی آنها است.

سخن پایانی

کار با پارافوبیا یک فرآیند حساس است که ممکن است مدتی طول بکشد با این وجود با سخت کوشی و یک درمانگر فهمیده، هیچ دلیلی برای ترس از کنترل زندگی شما وجود ندارد. درمان های موثر برای هراس های خاص مانند پارافوبیا در دسترس است بنابراین اگر علائم بیماری شما در زندگی شما تداخل ایجاد می کند با پزشک یا متخصص بهداشت روان صحبت کنید.

دسته‌بندی‌ها