فشار همسالان و بررسی تاثیراتی که دوستان بر یکدیگر می گذارند

فشار همسالان و بررسی تاثیراتی که دوستان بر یکدیگر می گذارند

همواره باید در نظر داشته باشیم که گروه بر فرد و متقابلاً فرد بر گروه تاثیر می گذارد، بنابراین والدین باید در این خصوص کاملاً توجه کنند که فرزندشان دچار مشکلی در این خصوص نشود. در این بخش از پایگاه دانش برنا اندیشان تصمیم داریم تا مقاله ای با عنوان فشار همسالان و بررسی تاثیراتی که دوستان بر یکدیگر می گذارند را در اختیار شما علاقه مندان به مطالب روانشناسی اجتماعی قرار دهیم، پس اگر شما هم تمایل دارید تا در رابطه با تاثیرهمسالان و جنبه های مختلف آن اطلاعات کسب کنید تا انتهای مقاله فشار همسالان با گروه تخصصی برنا اندیشان همراه باشید.

فشار همسالان و بررسی تاثیراتی که دوستان بر یکدیگر می گذارند

فشار همسالان جنبه های مختلفی دارد و والدین باید در این خصوص بسیار مراقب فرزندانشان باشند و اطلاعاتشان را در این مورد افزایش دهند تا مشکلی برای فرزندشان ایجاد نشود.

فشار همسالان چیست؟

فشار همسالان نفوذی است که توسط افراد درون یک گروه اجتماعی اعمال می شود. این اصطلاح همچنین برای توصیف تأثیری که این تأثیر بر فرد می گذارد برای پذیرش در گروه استفاده می شود. غالباً همسالان به عنوان دوست تصور می شوند اما همسالان می توانند کسی باشند که دارای وضعیت مشابهی باشد مانند افراد همسن، وجود توانایی های یکسان و موقعیت اجتماعی مشترک.

فشار همسالان معمولاً در یک دید منفی تصور می شود اما در واقعیت همیشه چیز بدی نیست. گاهی اوقات از فشار همسالان برای تأثیر مثبت بر افراد استفاده می شود. یادگیری در مورد هنجارهای قابل قبول گروه می تواند قسمت مثبتی از یادگیری نحوه زندگی و معاشرت با دیگران باشد.

نحوه پاسخگویی فرزندتان (یا شما در برابر این مسئله) به فشارهای همسالان می تواند نشان دهد که آنها به عنوان یک فرد چه کسی هستند. رهبران طبیعی تمایل کمتری نسبت به اشکال بد فشار همسالان دارند در حالی که پیروان تمایل بیشتری برای همراهی با آن دارند.

علائم

فشار همسالان می تواند از ظریف تا آشکار باشد، به این معنی که تشخیص برخی از اشکال همسالان راحت تر از سایر اشکال است. توانایی شناسایی علائمی که کودک شما با فشار همسالان روبرو است ممکن است به شما کمک کند یک مکالمه حمایتی را شروع کنید.

برخی از علائم اینکه کودک شما ممکن است تحت فشار همسالان قرار گیرد شامل موارد زیر است :

  • پرهیز از مدرسه یا سایر موقعیت های اجتماعی
  • تغییر در رفتار
  • ابراز احساس اینکه متناسب نیستند
  • خلق و خوی پایین
  • مقایسه های اجتماعی
  • مشکل خواب
  • مدل های جدید مو یا لباس

بسیاری از علائم فشار همسالان می توانند نشانه هایی از موارد دیگر مانند قلدری یا نگرانی های بهداشت روان باشند. هرگونه تغییر در رفتار یا خلق و خوی قابل بررسی است.

انواع فشار همسالان

اکثر بچه ها تمایل زیادی به عضویت در گروه را دارند و خصوصاً نسبت به انتخاب شدن، تمسخر یا طرد شدن حساس هستند. در نتیجه آنها اغلب مشتاق انجام کارهایی هستند که همسالانشان به آنها می گویند انجام دهند.

تحقیقات توجه به نقش قابل توجه همسالان در تأثیرگذاری بر رفتارهای اجتماعی را جلب کرده است. وقتی همسالان رفتار مثبت و نوع دوستانه را تأیید می کنند جوانان به احتمال زیاد چنین رفتارهایی را انجام می دهند حتی اگر همسالان آنها نظاره گر آن نباشند.

فشار مثبت همسالان

فشار مثبت همسالان زمانی است که همسالان فرد را به انجام کار مثبتی ترغیب می کنند یا او را به روشی سودمند ترغیب می کنند تا رشد کند.

در اینجا چند نمونه از فشار مثبت همسالان آورده شده است :

  • هل دادن یک دوست برای مطالعه بیشتر تا بتواند نمرات بهتری کسب کند
  • بدست آوردن شغل بعد از مدرسه و متقاعد کردن دوستان برای گرفتن شغل
  • پس انداز برای یک خرید بزرگ مثل ماشین و تشویق دوستان به همان کار
  • عدم قبول جوک های متعصبانه یا شایعات
  • جلوگیری از رفتارهای غیرقانونی یا پرخطر، مانند نوشیدن افراد زیر سن یا سیگار کشیدن
  • فشار منفی همکار

از طرف دیگر، فشار منفی همسالان شامل فشار برای انجام کاری خطرناک یا آسیب رسان به خود یا دیگران است.

در اینجا چند نمونه از فشار منفی همسالان وجود دارد :

  • متقاعد کردن یک دوست برای رد شدن از مدرسه
  • هل دادن کسی برای خرید سیگار الکترونیکی بصورت آنلاین
  • تحت فشار قرار دادن یک دوست برای نوشیدن یا امتحان مواد مخدر
  • تشویق همسالان برای مبارزه با شخصی یا زورگویی به شخصی

تأثیر فشار همسالان

با بزرگتر شدن کودک، افراد هم سن او نقش بزرگتری در زندگی او خواهند داشت. دوستان می توانند بر روی همه چیز، از نوع موسیقی که می شنوند، لباس پوشیدن، گفتگو تأثیر بگذارند.

دوستان وهمسالان چه تاثیری بر فرد می گذارند

فشار همسالان

معاشرت همسالان ممکن است بر چگونگی پذیرش یک جوان برای فشار بر همسالان تأثیر بگذارد. تحقیقات نشان می دهد پسران نوجوان بیشتر مستعد ابتلا به فشارهای ناشی از رفتارهای مخاطره آمیز هستند.

فشار همسالان همیشه انحرافی نیست، فشار همسالان می تواند تأثیرات منفی و مثبت داشته باشد.

فواید گروه همسالان

مشاوره : وقتی بچه ها چیزهای جدیدی را امتحان می کنند ایده های جدیدی را کشف می کنند یا به شخصی احتیاج دارند که بتواند در حل یک مشکل چالش برانگیز کمک کند، دوستان می توانند حمایت خوبی باشند.

تشویق : همسالان می توانند یکدیگر را برای انجام کارهای جدید تحت فشار قرار دهند مانند امتحان تیم فوتبال یا بازی در مدرسه.

دوستی و حمایت : احساس حمایت توسط کسی که شما را به خاطر آنچه که هستید قبول می کند می تواند باعث افزایش عزت نفس شود.

به دست آوردن تجربیات جدید : بعضی اوقات برای انجام کاری که واقعاً می خواهیم انجام دهیم اما کاملاً جرات نداریم به کمی تجربه احتیاج داریم.

الگوبرداری از مثالهای خوب : دوستان وقتی به رفتارهای منفی مانند شایعات یا شوخیهای بی احساس اخم می کنند و در عوض رفتارهای مثبت را تشویق می کنند به یکدیگر کمک می کنند تا افراد بهتری باشند.

تمرین معاشرت : یادگیری در مورد هنجارهای مختلف اجتماعی به ما کمک می کند تا بدانیم چگونه با شرایط مختلف سازگار شویم و تصمیم بگیریم که با کدام گروه ها می خواهیم وقت بگذاریم و کدام یک را نمی خواهیم.

اشکالات

اضطراب و افسردگی : بودن در کنار افرادی که ما را تحت فشار قرار می دهند تا کارهایی را انجام دهیم که با آنها راحت نیستیم می تواند احساس اضطراب و افسردگی در ما ایجاد کند.

مشاجره یا دوری از خانواده و دوستان : فشار منفی همسالان باعث می شود که نسبت به خود احساس بدی داشته باشیم و این باعث می شود از افرادی که به آنها علاقه داریم کنار برویم.

حواس پرتی از دانشگاهیان : فشار همسالان گاهی اوقات می تواند باعث شود ما تمرکز خود را از اولویت های خود منتقل کنیم زیرا درگیر کارهایی هستیم که به طور معمول انجام نمی دهیم یا با افکار مربوط به فشار همسالان منحرف می شویم.برای مطالعه بیشتر به مقاله علل خطرپذیری نوجوانان مراجعه فرمایید.

فشار برای انجام رفتارهای پرخطر : دوستان ممکن است برای انجام کارهایی مانند نوشیدن، امتحان مواد مخدر، فعالیت جنسی یا رانندگی بی پروا به یکدیگر فشار بیاورند.

مشکلات عزت نفس و اعتماد به نفس : احساس فشار مداوم برای انجام کارهایی که مغایر ارزش های شما باشد می تواند احساس بدی نسبت به خود ایجاد کند.برای کسب اطلاعات بیشتر به پکیج آموزش صفر تا صد اعتماد به نفس مراجعه نمایید.

تغییر ناگهانی در رفتار : تلاش برای انطباق با هنجارهای همسالان ممکن است به این معنی باشد که شما شروع به عمل می کنید و شبیه شخص دیگری غیر از خود می شوید.

ناراحتی از ظاهر : اگر افراد هم سن و سال خود را در ظاهر تثبیت می کنند ممکن است احساس عدم پذیرش کنید و بخواهید ظاهر خود را تغییر دهید تا جا بیفتد.

نکاتی برای کنار آمدن با فشار همسالان

آماده سازی برای مقابله با فشار همسالان مهم است. توانایی تشخیص علائم فشار همسالان به شما امکان می دهد، وقتی تشخیص دهید فرزندتان یا شخصی که به او اهمیت می دهید از راهی ناسالم عبور می کند مداخله کنید.

برخی از استراتژی هایی که ممکن است برای کمک به کسی در کنار آمدن با فشار همسالان مفید باشد ممکن است شامل موارد زیر باشد:

از قبل برنامه ریزی کنید : از آنها بخواهید در مورد کارهایی که ممکن است تحت فشار قرار بگیرند فکر کنند که آنها نمی خواهند. از قبل برای راههای مقابله با فشار برنامه ریزی کنید. از آنها بخواهید که به این فکر کنند که در صورت ناخوشایند شدن شرایط ممکن است چگونه آنها را ترک کنند. یک فرد پشتیبانی را شناسایی کنید که می تواند با او تماس بگیرد.

بهانه بیاورید : از آنها بخواهید بهانه ای درست کنند که چرا نمی توانند در کاری که نمی خواهند انجام دهند شرکت کنند. به عنوان مثال بعضی از خانواده ها ترتیبی دارند که اگر بچه ها به والدین خود کلمه یا عبارتی از قبل برنامه ریزی شده را ارسال کنند، پدر یا مادر تماس می گیرند تا چیزی را بیان کنند و آنها باید به خانه بیایند.

با افراد مناسب رابطه دوستی برقرار کنید : افرادی که ارزش های شما را با هم تقسیم می کنند کمتر افرادی هستند که شما را اذیت می کنند و انجام کارهایی می خواهید که نمی خواهید انجام دهید.

به بزرگسالان مورد اعتماد، اعتماد کنید : به کودک خود کمک کنید تا تشخیص دهد کدام بزرگسالان در زندگی خود برای زمانی که نیاز به صحبت دارند و یا برای خارج شدن از یک وضعیت دشوار به آنها کمک می کنند، امن و قابل دسترسی هستند.

با کودکان خود در مورد فشار همسالان صحبت کنید. به کودک خود بیاموزید که چگونه نه بگوید، به او کمک کنید مهارت های تفکر مستقل را پرورش دهد و اعتماد به نفس او را تشویق کنید. اگر مشکوک هستید که فرزند شما یا شخص دیگری که دوستش دارید تحت تأثیر فشارهای همسالان قرار گرفته است به او بگویید شخصی هستید که می توانید به او اعتماد کنید و پیشنهاد می دهد برای بیرون آمدن از یک وضعیت بد برنامه ریزی کند.پیشنهاد می شود به پکیج آموزش نه گفتن مراجعه فرمایید.

نتیجه گیری

در حالی که فشار همسالان ممکن است دشوار باشد اما همیشه چیز بدی نیست. فشار مثبت همسالان می تواند بخشی ارزشمند از یادگیری چگونگی معاشرت و حتی رشد فردی باشد.

اما اگر شک دارید که بچه های شما با فشار منفی همسالان دست و پنجه نرم می کنند آنها را تشویق کنید تا با شما صحبت کنند. بعضی اوقات بچه ها نمی خواهند در مورد فشار همسالان با والدینشان صحبت کنند. اگر چنین است آنها را تشویق کنید تا در مورد آن با یک بزرگسال مورد اعتماد دیگر مانند معلم، مشاور مدرس، پزشک یا درمانگر صحبت کنند.

دسته‌بندی‌ها