نگاهی به مقوله تک فرزندی و بررسی مزایا و معایب تک فرزند بودن

نگاهی به مقوله تک فرزندی و بررسی مزایا و معایب تک فرزند بودن

داشتن فرزند مقوله ای است که باید به آن توجه نمود و در رابطه با آن تصمیم درستی باید گرفته شود. در این بین موضوعی که وجود دارد به تک فرزندی مربوط می شود که باید ابعاد آن را به صورت دقیق مورد بررسی قرار دارد، به همین دلیل در این قسمت از پایگاه علم و دانش برنا اندیشان تصمیم داریم تا مقاله ای با عنوان نگاهی به مقوله تک فرزندی و بررسی مزایا و معایب تک فرزند بودن را برای شما علاقه مندان به مطالب روانشناسی قرار دهیم، پس تا انتهای مقاله نگاهی به مقوله تک فرزندی با گروه برنا اندیشان همراه باشید.

نگاهی به مقوله تک فرزندی و بررسی مزایا و معایب تک فرزند بودن

در مقاله نگاهی به مقوله تک فرزندی و بررسی مزایا و معایب تک فرزند بودن ابعاد مختلف این موضوع را از جنبه های گوناگون مورد مطالعه قرار می دهیم.

بزرگ شدن بدون خواهر و برادر: بزرگسالان تک فرزند

مزایا و نگرانی هایی که آنها در زندگی با آن روبرو بوده اند

افرادی که فرزند کمتری دارند، تک فرزندی را ملاک زندگی شان قرار میدهند. با این وجود، آن خانواده هایی که یک فرزند دارند از خودشان می پرسند که آیا فرزند من تنها خواهد بود؟ آیا من به فرزندم دروغ گفته ام؟ آیا فرزندم مسئول است که با افزایش سن ما از ما مراقبت نماید.

این نگرانی ها بسیار رایج هستند، اما تحقیقاتی که از افراد بدون خواهر و برادر منتشر شده نشان میدهد که آنها می گویند والدینشان نیازی ندارند که نگران فرزندشان باشند.

بزرگسالان تک فرزند فقط حرف خودشان را می زنند

وقتی من بیان کردم که آیا تک فرزندی مشکل است؟ تقریباً 700 نظر توسط والدینی که تک فرزند بودند برایم ارسال شد. اکثراً، اما نه همه، که تک فرزند بودند گفتند که تک فرزندی برایشان مشکل نبوده و احساسات مثبتی را تجربه کرده اند.


پیشنهاد ویژه : کارگاه روانشناسی خانواده تک سرپرست


یک مادر بزرگ نوشت من تک فرزند بودم. و پدر ومادرم هنگام ازدواج پیر بودند و تصمیم گرفتند که یک فرزند داشته باشند تا بتوانند از عهده آن برآیند. من به یک مدرسه دولتی می رفتم و یاد گرفتم تا با کودکان و بزرگسالان تعاملاتی داشته باشم.  من اغلب به خاطر تک فرزندی سرزنش می شدم و این مرا آزار میداد تا اینکه سر انجام فهمیدم  که مزایا و امکاناتی که والدینم برایم فراهم کرده اند دیگران به آن حسادت میکنند (و این موضوع یک آموزش پیشرفته برای ما حساب می شد) و من معتقد بودم تک فرزند بودن مانعی برای من ایجاد نکرده و در واقع من فکر میکنم سود های بسیاری از این امر به دست آورده ام.

یکی دیگر از جوانب مثبت و منفی تک فرزندی عبارت است از:

ویژگی های مثبت : توانایی سرگروه بودن، استقلال، راحت بودن با تنهایی، اعتماد به نفس بالا، توانایی بالا در سرگرم کردن خود، رشد رفتاری، به گونه ای که در کودکی مانند بزرگسالان رفتار می کنند. زیرا بیشتر در معرض مکالمات بزرگسالان قرار میگیرند.

ویژگی های منفی : خود محور و مغرور بودن که موجب می شود تا در روابط بین فردی دچار مشکل شوند. به علاوه شما تمام منابع خانواده را بدون نیاز به رقابت کردن با دیگران بدست می آورید. به نظر من بسیاری  از تک فرزندان از نظر عاطفی دچار کمبود عاطفه هستند و دائماً خواهان حضور و توجه دیگران هستند. و مطالعات نیز این موارد را تایید کرده است.

برای کلر تقریبا همه چیز مثبت به نظر می رسید. او گفت که حکم سیب را برای چشمان پدر و مادرش داشتم تا در سطح بالاتری با آنها ارتباط برقرار کنم. در نتیجه، من به خوبی تحصیل کردم، اعتماد به نفس و استقلال داشتم. دوستی صمیمی مثل پدر و مادرم را با هیچ چیز دیگری در دنیا عوض نمی کنم. آنها فرزندان بیشتری می خواستند اما متأسفانه دو فرزند قبلی از دنیا رفتند.

و از یک بزرگسال تک فرزند دیگر هم پرسیده شد و او جواب داد:

تک فرزندی برایش خوشحالی آورده است. و اینکه بخواهد او از این امر سؤ استفاده کند بسیار مضحک است. و جلب توجه و محبت والدین  می تواند پیوندهای سالم تری را ایجاد نماید. همچنین او گفت من کاملاً مستقل هستم و می توانم بدون احساس تنهایی به راحتی زندگی کنم. من همیشه به عنوان خواهر و برادر جایگزین، دوستانی داشتم و این افراد دوستان مادام العمرم بوده اند و والدین من در واقع انرژی لازم را برای آموختن چیزهایی به من را انتقال دادند. خانه ما مکانی آرام و خوب بود. حالا من یک فرزند دارم که اکنون 17 ساله است و او نیز به طرز وحشتناکی مورد آزار قرار گرفته است.

آیا تک فرزندان نیز یک فرزند می آورند؟

مطالعات تحقیقاتی با عنوان پرونده ای برای تک فرزندان، الگویی را نشان داد که افراد تک فرزند فقط یک بچه دارند. یکی زنان توضیحی داد که او و همسرش تک فرزند بوده اند و از همین رو برای تنها فرزندی که داشتند آرزوی خوشبختی می کردند.و میگفتند ما هر دو از اینکه تک فرزند بودیم بسیار خوشحالیم و این یک عامل کمک کننده برای ما در طول زندگی بوده است.

نگاهی به نظرات برخی از افرادی که تک فرزند بوده اند

جمله “من تک فرزند هستم و دارای یک فرزند هستم” اغلب به اشکال کمی متفاوت تکرار می شود: “من تنها فردی هستم که فقط یک فرزند دارم و او نیز یک فرزند دارد. معلوم شد که هر سه ما مشکلی نداریم. ”

جانیس، یک مادر تک فرزند بوده، از این موقعیت حمایت می کند: «تنها بودن هیچ مشکلی ندارد. کودک تک فرزند یک کودک مستقل است. و همسرم نیز تک فرزند هست و ما یک فرزند داریم، هر دو نفر آنها از نظر اجتماعی بزرگسالانی موفق هستند.

بزرگسالان تک فرزند معتقدند که داشتن خواهر و برادر میتواند مطلوب باشد.

یک مادر که چند فرزند دارد گفت : من چهار بچه دارم و پشیمان نیستم و از داشتن هر آنچه می خواستم کاملاً خوشحالم.

هنری تأیید می کند: یک فرزند داشتن هم نکات مثبت و هم نکات منفی دارد ولی هرگز به آن به عنوان یک چیز بد نگاه نکرده ام.

همانطور که طبیعت انسان است، مردم همواره دوست دارند کمبودهایی که خودشان در زندگی داشته اند را برای فرزندانشان جبران کنند تا آن ها آن کاستی ها را تجربه نکنند و زندگی راحتی داشته باشند.

میشل خاطرنشان کرد، “من تک فرزند هستم و همیشه از تک بودن راضی بوده ام. من با پسر عموهایم بزرگ شدم بنابراین هرگز تنها نبودم. مهمترین چیز این است که تک فرزندان از زندگی اجتماعی کافی برخوردار هستند. ولی اکنون که بزرگتر شده ام، آرزو می کنم خواهر و برادر داشته باشم تا وقتی والدینم به پیری رسیدند تمام مسئولیتشان بر عهده من نباشد.. ”

و حالا چه کسی از شما مراقبت می نماید؟

کسانی که یک فرزند دارند یا در مورد گزینه تک فرزندی در مشکل هستند، به این فکر می کنند که نمیخواهند با تک فرزند داشتن، فرزندشان اذیت شود . بزرگسالان در این خصوص نظرات مختلفی دارند. یکی نوشت : “وقتی پدر و مادر خود را از دست می دهید و خواهر و برادری ندارید که به آنها رجوع کنید، همه چیز چالش برانگیزتر می شود، اما خانواده و دوستانی که دارید در آن موقعیت به شما کمک میکنند.

فردی دیگر گفت : “من ترجیح می دهم هیچ خواهر و برادری نداشته باشم تا اینکه یک خواهر و برادری داشته باشیم که هرگز از من حمایت نکنند این موضوع آسیب زا تر خواهد بود و باید به آن فکر کرد.

نگاهی به مقوله تک فرزندی

اگرچه والدین تک فرزند نمی خواهند فرزند خود را اذیت نمایند، اما این غیر معمول نیست که تک فرزندها هنگامی که والدینشان به پیری رسیدند و نیاز به مراقبت داشته باشند ناامید شوند. فقط کودکان درمی یابند که دیگرانی مانند : عموزاده ها، دوستان صمیمی، عمه ها، دایی ها و… برای کمک به آنها قدم برمی دارند.

بیشتر کودکان فقط از خودشان تعریف میکنند : «من تک فرزند هستم، و در حالی که از این موضوع بدم می آمد، ولی حالا فکر می کنم که خوب است. برخی از افرادی را می شناسم که خواهر و برادر دارند ولی یا با خواهر و برادرشان ارتباط برقرار نمی کنند یا وقتی این کار را انجام می دهند این کار برایشان ناخوشایند است. برخی از خواهر و برادرها روابطی قوی با یکدیگر دارند، والدین در این خصوص باید خیلی مراقب باشند تا روابط خواهر و برادران با یکدیگر دچار آسیب نشود و در صورت بروز درگیری کمک کنند تا مشکل را حل کنند.

الیزابت نظر خود را درباره کمک گرفتن از خواهر و برادر گفت : “من تنها هستم و از مادرم مراقبت می کنم. گرچه ممکن است تنها باشم، اما من به دوستانم نگاه می کنم که چندین خواهر و برادر دارند و با یکدیگر به خاطر مراقبت از والدینشان درگیری و مشکل دارند و من خوشحالم که از این نظر دارا مشکل نیستم.”

مادری که یک فرزند داشت گفت : “وقتی پدرمان را از دست دادیم ، برادرانم جوری بودند که انگار خدا آنها را برایم فرستاده بود. و وکیلی که املاک پدر من و امور مالی را اداره می کرد گفت شما در این مورد استثنا هستید و باید بعضی مسائل را مدیریت کنید. از نظر او، بیشتر خواهر و برادرها حتی در بزرگسالی زمانی که والدینشان از دنیا می روند به خاطر ارث و میراث با یکدیگر جنگ و دعوا می کنند. نمی توانستم تصور کنم بعد از مرگ پدر و مادرمان، با این اتفاق کنار بیایم.”

کودک تک فرزند چه مزایا و معایبی دارد

نگاهی به مقوله تک فرزندی

مزایایی که کودکان تک فرزند از آن سود برده اند

نگرانی زوجینی که یک فرزند دارند این موضوع مانند داشتن فرزند دوم یا سوم برایشان پیچیده است. با این حال، مزایای تنها بودن در کودکان همانطور که برای نوزادان تازه متولد شده وجود دارد می تواند باعث موفقیت آن ها شود. مطالعات نشان می دهد که رابطه تک فرزند با والدینشان نزدیکتر از کسانی است که خواهر و برادر دارند. صدها مطالعه نشان می دهد که امروزه  وجود کلیشه های تک فرزندی یک سری مسائل به وجود می آورد و اگر کسانی به آن توجه نکنند ممکن است مشکلاتی برایشان ایجاد شود.

همانطور که در مورد تعداد اعضای خانواده خود تصمیم می گیرید، بهتر است فکر کنید که چگونه ممکن است تحت تأثیر مسائل مربوطه قرار بگیرید. و به خاطر داشته باشید که سبک فرزندپروری، و نه تعداد خواهر و برادرانی که کودک دارد یا ندارد، بر رشد کودک تأثیر می گذارد و همچنین اینکه چگونه ارتباط تک فرزند یا فرزند شما با خواهران و برادرانش بر زندگی او تأثیر می گذارد.

دبورا کودک تک فرزند نوشت که :  روابط من با دوستان و دیگران خیلی خوب شده زیرا قبل از رفتن به دبستان والدینم تشویقم می کردند که دوستانم مرا به خانه بیاورم و حدس می زنم که پدرو مادرم نیز افرادی اجتماعی بودند و دوستان زیادی داشتند. ورونیکا در بخش نظارت نیز اهمیت سبک فرزند پروری را می پرسید که این مربوط به یک و یا چند کودک است : و اینکه آیا نیاز نیست والدین حد و حدود خود را بدانند تا کودک را با عشق تربیت کنند.

دسته‌بندی‌ها