چرا عاشق می شویم – ماهیت و فرایند عشق رمانتیک

چرا عاشق میشویم - ماهیت و فرایند عشق رمانتیک

در این قسمت از پایگاه دانش فروشگاه برنا اندیشان تصمیم داریم تا یکی دیگر از موضوعات بسیار کاربردی روانشناسی با عنوان چرا عاشق می شویم – ماهیت و فرایند عشق رمانتیک را در اختیار شما کاربران محترم وب سایت برنا اندیشان و تمامی علاقه مندان به مقالات روانشناسی قرار دهیم.

چرا عاشق می شویم – ماهیت و فرایند عشق رمانتیک

در مقاله چرا عاشق می شویم به صورت کامل ماهیت و فرایند عشق رمانتیک را از ابتدا مورد بررسی قرار می دهیم و شما را با این پروسه علمی آشنا می کنیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراهی کنید.

معنای خاص چرا عاشق می شویم ؟

یکی از نخستین اتفاقاتی که بعد از عاشق شدن رخ می دهد، تغییر شدید در خودآگاهی انسان است: «محبوب» شما به قول روان شناسان معنایی خاص پیدا می کند، و به موجودی بدیع، منحصر به فرد و بسیار مهم بدل می شود. به قول یکی از مردان دلباخته: (تمام دنیایم تغییر یافته و محور جدیدی پیدا کرده بود به نام مریلین). توصیف رومئوی شکسپیر از محبوبش موجزتر و پر بارتر است: (ژولیت خورشید است).

ممکن است قبل از تبدیل یک رابطه به عشق رمانتیک، انسان جذب چندین و چند نفر شود و توجهش به نوبت به اشخاص متعدد جلب شود. اما عاقبت شور عشق انسان تنها متوجه یک شخص خواهد شد. امیلی دیکینسون این جهان شخصی را «حیطه تو» نامیده است.

متمرکز شدن توجه

کسی که تمام وجودش پر از عشق رمانتیک شده باشد، تمام توجهش را بر محبوبش متمرکز می کند، و این کارش اغلب به تخریب همه چیز و همه کس منجر می شود، از جمله کار، خانواده و دوستان. مردان و زنان شیدا و شیفته ذهن خود را بر تمامی حوادث، آوازها، نامه ها و دگیر مسائل جزئی، که آن ها را مربوط به محبوب خود می دانند، متمرکز می کنند. زمانی که فرد در پارک می ایستد تا شکوفه ای بهاری را به محبوبش نشان دهد؛ عصری که شخص حین درست کردن شربت، چند لیمو برای عاشق خود می اندازد: برای کسی که وجودش مالامال از عشق است، این لحظات آنی پنداری زنده اند و نفس می کشند.

بزرگنمایی معشوق

بزرگ نمایی معشوق

انسان عاشق و شیدا ابعاد جزئی وجود محبوب خود را بزرگ می نمایاند و در موردش مبالغه می کند. اگر به عشاق اصرار کنید، تقریبا تمامی آن ها از خصوصیاتی که در محبوب خود دوست ندارند، فهرستی ارائه خواهند داد. اما این مشاهدات خود را به حساب نمی آورند یا حتی خود را متقاعد می کنند که این ضعف ها بسیار منحصر به فرد و جذابند.

افکار مزاحم

یکی از علائم اولیه عشق رمانتیک تعمق و تفکر بیش از حد در مورد معشوق است. روان شناسان از این موضوع با عنوان «افکار مزاحم» یاد می کنند. نمی توانید محبوبتان را لحظه ای از ذهنتان بیرون کنید. عشق بسیار قدرتمند است. عجیب نیست که 79 درصد مردان و 78 درصد زنان در تحقیقات، گزارش دادند که وقتی در کلاس یا سر کارشان هستند، فکرشان به کرات و بارها و بارها متوجه محبوبشان می شود.

شعله احساس

در نظر فرد شیدا هیچ بعدی از عاشق بودن آشناتر از احساسات شدیدی که به فکر و ذهن فرد عاشق هجوم می آورند نیست. بعضی از آنها در حضور محبوب خود به شدت خجالتی یا دست و پا چلفتی می شوند. رنگی بعضی ها می پرد، بعضی ها سرخ می شوند. بعضی ها می لرزند، بعضی ها تلوتلو می خورند. بعضی ها عرق می کنند. زانوی بعضی ها سست می شود، احساس گیجی می کنند. بعضی ها گفته اند که در این موقعیت ضرباهنگ تنفسشان تند میشود. بسیاری نیز گزارش داده اند که پنداری دلشان آتش می گیرد.


پیشنهاد ویژه:کارگاه درمان شکست عشقی و عاطفی

انرژی مضاعف

بی اشتهایی و بی خوابی مستقیما به یکی دیگر از احساسات ناراحت کننده عشق مربوطند: انرژی بسیار شدید.

نوسان روحیه

نوسان روحیه: از وجد تا یاس

احساس عشق مدام افت و خیز دارد. اگر محبوب به عاشق خود توجه نشان دهد، مدام با او تماس بگیرد، برایش نامه های پر شور بنویسد، یا بعد از ظهر یا عصری برای صرف غذا یا شادمانی به او ملحق شود، آن گاه جهان خواهد درخشید. اما اگر محبوبش بی اعتنا باشد، سراغ عاشق نرود یا دیر برود، به نامه هایش جواب ندهد یا نشانه منفی دیگری بروز بدهد، عاشق یکسره یاس می شود. این عشاق، افسرده و بی اعتنا به جهان، آن قدر غم و غصه می خورند تا عاقبت دلیل اقدامات محبوب را دریابند، قلب مجروح خود را التیام بخشند و مسیر عشقشان را دنبال کنند.

عشق رمانتیک ممکن است تغییر حالات گیج کننده ای ایجاد کند، از شور و شعف فرد هنگام مشاهده عشق متقابل از جانب محبوبش، تا اضطراب و یاس یا حتی خشم هنگام نادیده گرفته شدن یا رد شدن عشق پر شور و رمانتیکش.

در پی کلیدها

اما اگر عاشقان مطمئن نباشند که عشقشان دو طرفه است، نسبت به نشانه هایی که محبوبشان برای آن ها ارسال می کند، فوق العاده حساس می شوند. در تحقیاتی، 79 درصد مردان و 83 درصد زنان گزارش دادند که وقتی به شدت جذب کسی می شدند، با دقت به کردار محبوبشان توجه می کردند، و دقت می کردند تا در رتار و کردار آن ها، نشانه ای از احساسشان نسبت به خود بیابند. و گاهی در گفته ها و حرکات محبوبشان دنبال معنای عمیق دیگری می گشته اند.

تغییر اولویت ها

بسیاری از عشاق دلباخته برای جلب توجه محبوبشان نحوه لباس پوشیدن، رفتار و سلوک، عادات و گاه حتی ارزش هایشان را نیز تغییر می دهند. مردان و زنان عاشق برای خوشایند محبوبشان به علایق جدید، باورها و شیوه های بدیع زندگی روی می آورند.

وابستگی عاطفی

وابستگی عاطفی

عاشقان به شدت به محبوب خود وابسته می شوند، به همین دلیل وقتی در حضور معشوق نیستند، مدام از «اضطراب جدایی» در عذابند. عشاق به عروسک های خیمه شب بازی بدل می شوند که ریسمان هایشان دست کسی دیگر است.

ناملایمات بر شور عشق می افزاید

ناملایمات و گرفتاری ها اغلب بر شدت شعله ها می افزایند. این پدیده عجیب را حالت «دافعه- جاذبه» می نامند، موانع اجتماعی یا فیزیکی باعث تشدید عشق رمانتیک می شوند. این موانع باعث می شوند شخص واقعیت ها را دور بیندازد و به ویژگی های فوق العاده طرف مقابلش دقیق شود. حتی بحث و جدل یا قهر موقتی نیز آتش عشق را گیراتر می کند.

ارتباط جنسی

طبیعی است که احساس عشق رمانتیک با آرزوی جنسی پیوندی تنگاتنگ دارد. در هر حال، اگر شور عشق رمانتیک در پیشینیان ما پدید آمد تا ترغیب شوند انرژیشان را برای برقراری ارتباط جنسی بر یک فرد واحد معطوف کنند. نتایج تحقیقات موید این امر است که 73 ئرصد مردان و 65 درصد زنان در رویاهایشان با محبوب خود چنین ارتباطی برقرار می کنند.

انحصاری بودن ارتباط جنسی

انحصاری بودن ارتباط جنسی  

عشاق همچنین طالب انحصاری بودن ارتباط جنسیشان هستند. آن ها نمی خواهند غریبه ها ارتباط پاکشان را خدشه دار کنند. در رابطه سهل انگارانه و جنسی، کسی اهمیت نمی دهد که طرف مقابل با کس دیگری ارتباط داشته باشد. اما وقتی کسی عاشق و خواستار وحدت عاطفی با محبوب خود باشد، عمیقا توقع دارد که محبوبش از این لحاظ فقط به او وفادار بماند.

جادوی عشق تا چه هنگام دوام دارد؟

گروهی عصب شناس اخیرا اظهار داشتند که عشق رمانتیک معمولا بین دوازده تا هجده ماه دوام می آورد. تحقیقات راجع به مغز ثابت می کند که عشق دست کم هفده ماه دوام دارد. بنا بر نظر برخی محققان طول مدت دوام عشق بسته به نوع شخصیت های درگیر به شدت متغیر است. چه بسا کسانی درگیر عشق های ناگهانی شده اند، عشق هایی که فقط چند روز یا چند هفته دوام داشته اند. همان طور که می دانید، وقتی در برقراری ارتباط مانعی ایجاد شود، این شعله ممکن است تا سال ها روشن باقی بماند. ناملایمات باعث تشدید شور رمانتیک میشوند. اما این شعله با در افتادن عشاق در روال معمول زندگی روزمره خاموش می شود و اغلب جای خود را به مدار دیگری در مغز می دهد: دلبستگی – احساس آرامش و یکپارچگی با محبوب.

فرضیه ای «عملی»

با توجه به ویژگی های سه ماده شیمیایی دوپامین، نوراپی نفرین و سروتونین مرتبط با یکدیگر در مغز، مشخص شد که همه آنها بر عشق رمانتیک در انسان تاثیر گذارند.

احساس وجد، بی خوابی، بی اشتهایی و نیز انرژی شدید، متمرکز شدن توجه، بالا رفتن انگیزه و رفتارهای هدفمند و گرایش فرد عاشق به یکه و منحصر به فرد محسوب کردن محبوب و تشدید شور عشق در عاشق هنگام پذیرفته نشدن عشقش از جانب محبوب جملگی در نتیجه افزایش سطح دوپامین و یا نور اپی نفرین در مغز پدید می آیند. تفکرات وسواس گونه فرد عاشق در مورد محبوبش نیز احتمالا به کاهش میزان نوعی سروتونین در مغز مربوط است.

معرفی یار مهربان

کتاب هنر عشق ورزیدن

کتاب هنر عشق ورزیدن

نویسنده: اریک فروم

ترجمه: سعدالله علیزاده

تهیه و تنظیم: میترا نمازی

کارشناس ارشد روان شناسی بالینی

دسته‌بندی‌ها