معرفی نقشه راه عشق و افزایش صمیمیت زوجین از دیدگاه روانشناسی

معرفی نقشه راه عشق و افزایش صمیمیت زوجین از دیدگاه روانشناسی

در این قسمت از پایگاه دانش برنا اندیشان تصمیم داریم تا در رابطه با یکی از موضوعات مهم و ویژه روانشناسی با عنوان معرفی نقشه راه عشق و افزایش صمیمیت زوجین از دیدگاه روانشناسی با شما علاقه مندان به مطالب روانشناسی گفتگو کنیم.

معرفی نقشه راه عشق و افزایش صمیمیت زوجین از دیدگاه روانشناسی

در مقاله معرفی نقشه راه عشق و افزایش صمیمیت زوجین از دیدگاه روانشناسی نقشه راه عشق مورد بررسی قرار گرفته و سپس به مهارت آموزی خواهیم پرداخت،پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

تعریف عشق

الین هاتفیلد عشق را تمایلی شدید و مدت دار برای پیوند با دیگری تعریف می‌کند که حالتی از برانگیختگی عمیق فیزیولوژیک است. از نظر او عشق دوطرفه با خرسندی، رضایت خاطر و شور و شعف و عشق یک طرفه با احساس پوچی، اضطراب و یاس همراه است. وی در تحقیق از منابع هیجانی عشق متوجه شرایط عزت نفس پایین، وابستگی، اضطراب جدایی، فقدان و نیازمندی شد.

آرتور و الیان آرون بر اهمیت برانگیختگی هیجانی یا فیزیولوژیک در عشق تاکید می‌کنند و فرض را بر وجود یک انگیزه بنیادی نیمه هوشیار قرار می‌دهند. آنها معتقدند عشق از انگیزه گسترش خود نشأت می‌گیرد.

شارون برم در عین حال که با هاتفیلد در مورد این که وضعیت شخصیتی ضعیف ممکن است موجب عاشق شدن شود موافق است اما در عین حال اضافه می‌کند که عزت نفس بالا، قدرت تاثیرگذاری و کارایی هم می‌تواند ما را درگیر عشق کند. او بر نقش تمرکز و توجه روانی در افزایش شهوت و میل تاکید می‌کند.

به طور کلی باور عمومی بر این مفهوم استوار است که وجود عشق انرژی و نبود آن همراه با پریشانی است.

خصوصیات روانی – جسمانی یک فرد عاشق

  • عشق یکی از انگیزه‌های ازدواج است و عاشق با علائمی به شرح زیر مشخص می‌شود:
  • آرزوی تملک معشوق و همانند سازی با او
  • حساسیت و محبت نسبت به معشوق و اشتیاق به محافظت از معشوق و خشنودی و رضایت خاطر او
  • تمایلات جنسی نسبت به معشوق که ممکن است جنبه متعالی پیدا کند
  • تجسم معشوق به صورت کمال مطلوب
  • آرزوی اینکه شخص نیز در مقابل مورد توجه معشوق قرار گیرد
  • احساس خوشنودی از بودن در کنار معشوق
  • دست‌خوش احساس عاطفی شدید شدن هنگام تجدید خاطره معشوق
  • تمرکز عشق برای یک نفر و احساس ناتوانی در عشق ورزیدن به فرد دیگری در همان زمان
  • افکار ناخوانده وسواس فکری و اشتغال ذهنی دائم
  • پافشاری بر وجود مثبت فرد به صورت مطلوب و پوشاندن وجود منفی و توجیه اشتباهات او
  • پاسخ‌های روانی- جسمانی بی‌ثبات مثل شعف، وجد، شرم، افزایش انرژی، بی‌خوابی، اضطراب و غیره
  • آرزوی محبت از جانب معشوق و یکی شدن و پیوند با او
  • وابستگی هیجانی، امید، حسادت و ترس از طرد شدن
  • همدلی، احساس مسئولیت و میل به فداکاری برای او
  • تغییر اولویت‌های روزانه برای در دسترس او بودن و تغییر عادت‌ها و ارزش‌ها برای آنکه معشوق تحت تأثیر قرار گیرد
  • میل جنسی با میل به انحصار و مالکیت جنسی
  • ترجیح ارتباط عاطفی بر ارتباط جنسی

پیشنهاد ویژه : کارگاه آموزشی تبدیل عشق یک طرفه به عشق دو طرفه


معرفی نقشه راه عشق و افزایش صمیمیت زوجین از دیدگاه روانشناسی

حالت های مختلف عاشق بودن

در واقع، بنا به گفته متخصصین، در کل شش حالت مختلف برای “عاشق بودن” وجود دارد و شیوه عشق ورزی هر شخص میتواند در دوران یک رابطه تغییر کند. با دانستن اینکه شما به چه شیوه ای عشق میورزید، میتوانید رابطه سالمتر و شادمانه تری با همسر خود به وجود آورید. پس ببینید که چگونه عاشقی هستید!

عاشق احساساتی

این افراد عاشق “عاشق بودن” هستند. آنها به سادگی به روی زیبا با جذابیتهای ظاهری دیگر دل میبندند و سپس با از بین رفتن یا تغییر کردن این ظواهر، مایوس میشوند. به خاطر داشته باشید که عشق واقعی نباید با کم شدن موی سر معشوق رو به نقصان بگذارد و احساسات عاشقانه نباید با پختگی رابطه، کمرنگ شود.

اگر چنین عاشقی هستید، برای زنده نگهداشتن عشق خود بهتر است قرار ملاقاتهای عاشقانه و دو نفری بگذارید، برای تعطیلات آخر هفته برنامه ای ترتیب دهید و تعطیلات را با یکدیگر سپری کنید و نگذارید که عشق رومانتیک شما دچار روزمرگی شود.

عاشقی با معیارهای ذهنی متعدد

این افراد ملاکهایی برای عاشق شدن دارند که برایشان بسیار مهم است و قصد تغییر دادن آن را هم ندارند. آنها حتی در رابطه زناشویی نیز همسر خود را تحت فشار شدیدی قرار میدهند تا مطابق با استانداردهای ایشان عمل کند.

اگر شما عاشق فهرست مشخصات خودساخته و از دسته افراد متوقع هستید، برای حفظ رابطه باید این فهرست را دور بیاندازید. به عقیده کارشناسان وفادار ماندن به این لیست بایدها و نبایدها، به رابطه ای فرسایشی و یا تنهایی منجر میشود. آنچه بسیار اهمیت دارد رفاقت، عشق و توانایی بخشش است نه چیزهایی که برای تحت تاثیر قرار دادن “دیگران” مهم باشد.

عاشق وسواسی

این عاشق، عاشقی است که میخواهد تمام اوقات خود را با معشوقش بگذراند و حتی پس از گذشت سالها، مدام نگران رابطه و زندگی زناشویی خود است. داشتن چنین همسری میتواند طاقت فرسا بوده و یا به خاطر اوج و فرودهای شخصیتی، موجب ناراحتی روحی طرف مقابل شود.

اگر این حالات به نظرتان آشنا می آید، برای حفظ همسر و زندگی مشترک باید دست از نگرانی برداشته و زمانی برای تنفس به معشوق خود بدهید. به یاد داشته باشید که حتی شیرین ترین ها هم میتوانند به مرز “بیش از حد” برسند و دیگر شیرین به نظر نیایند. اگر احساس نا امنی در شما بسیار شدید است، بدون معطلی با یک متخصص مشورت کنید و رابطه خود را بهبود بخشید.

معرفی نقشه راه عشق و افزایش صمیمیت زوجین از دیدگاه روانشناسی

عاشق ایثارگر

عده ای مستعد ورود در رابطه ای هستند که در آن بیش از آنچه به دست می آورند، از خود مایه میگذارند. گاهی احساس میکنند که این رابطه به کلی یک طرفه شده است. یک نفر با از خود گذشتگی مدام در تلاش جلب رضایت و برآورده ساختن نیازهای دیگری است و هیچ زمانی برای مراقبت از “خود” کنار نگذاشته است.

اگر چنین عاشقی هستید، باید بدانید که خارج از چهارچوب عشقی که دارید نیز چیزهایی برای لذت بردن هست و سوای عشق تان، دوستان و اقوامی وجود دارند. باید زمانی را به انجام فعالیتهای مورد علاقه خودتان و معاشرت با افرادی که دوست دارید اختصاص دهید و بد نیست که گاهی این معاشرتها و فعالیتها، بدون حضور همسرتان باشد. به این ترتیب با ارزش نهادن به خود، رابطه عاشقانه شما نیز تقویت میشود.

عاشق “بازی”

این دسته، عاشق دوران ناز و عشوه و به دست آوردن دل معشوق هستند. برای آنها تعقیب و گریز ابتدای یک رابطه بسیار جذاب تر است. آنها از یک رابطه طولانی مدت به سرعت خسته میشوند و دوباره به فکر “شیطنت” می افتند. مراقب باشید، اگر چنین دل بازیگری دارید، وسوسه را از زندگی خود دور کنید و به جای اینکه در جایی خارج از رابطه فعلی خود به دنبال هیجان باشید، بکوشید که آنرا در همین رابطه ایجاد کنید. ببینید که برای ورود به یک رابطه جدید، چه قابلیتهای تازه ای از خود به نمایش میگذارید، مثلا ناگهان هوس چرخ و فلک سواری میکنید؟ ، پس آنها را در زندگی مشترک خود پیاده کنید.

عشق رفاقت آمیز

اگر در رابطه ای شدیدا رفاقت آمیز هستید که از آن لذت میبرید، ممکن است کم کم سر و کله عشق درآن پیدا شود. چنین روابطی ممکن است بسیار کند پیشروی کنند، اما بسیار مستحکم هستند. اما نکته دراینجاست که نباید فراموش کنید، رفاقت در زندگی مشترک همه چیز نیست و باید جرقه هایی از احساسات و تمایلات آن را زیباتر و هیجان انگیزتر کند.

معرفی نقشه راه عشق و افزایش صمیمیت زوجین از دیدگاه روانشناسی

نقشه عشق، مسیریاب رابطه است

نقشه عشق را مانند GPS رابطه خود بدانید که شما را برای رسیدن به مقصد موردنظرتان راهنمایی می‌کند، تخمین می‌زند که چه زمانی به اهداف تعیین‌شده خود در رابطه می‌رسید و همچنین، به شما می‌آموزد که چه موانعی بر سر راه خود دارید (از کدام ترافیک یا ساخت‌وساز باید اجتناب کنید). این سه عامل همه انتظارات ما در مورد روابط فعلی و آینده ما را تشکیل می‌دهند.

نقشه عشق در اوایل زندگی و همزمان با اینکه با افراد نزدیک خود رابطه برقرار می‌کنید، شروع به شکل‌گیری می‌کند؛ یعنی می‌بینید ارتباط والدین‌تان با یکدیگر چگونه است و از تماشای این تصویر واقعی زندگی، در شما انتظاراتی درباره این شکل می‌گیرد که عشاق چقدر بهم عشق نشان می‌دهند، چقدر و چگونه با هم بحث می‌کنند و اینکه چگونه وظایف خانوادگی خود را با هم انجام می‌دهند؟

GPS رابطه شما چه گزینه‌هایی دارد

تا قبل از اینکه به کسی تعهد بدهید، به عنوان اولین گام در جهت کشیدن نقشه‌های عشق، نقشه زندگی خود را بکشید؛ هیچ جایگزینی برای آگاهی از داستان زندگی‌تان به‌طور کامل و خوب وجود ندارد. به پیچ‌وتاب و چرخش داستان زندگی خود فکر کنید. آن‌ها را روی برگه بنویسید یا اصلاً روی یک نقشه واقعی بکشید. برای رسیدن به این نقطه، سفر زندگی شما چگونه بوده است؟ جاده‌های صاف کجا بودند؟ کوه، صخره شیب‌دار یا بیابان‌های خشک کجا بودند؟

اگرچه نقشه‌های عشق پیچیده و چندوجهی هستند، ما می‌توانیم آن‌ها را به سه عنصر GPS تقسیم کنیم. به این 10 سؤال پاسخ دهید تا ببینید که نقشه عشق شما اکنون شبیه کدام است:

مقصد

1. آیا انتظار دارید که تمام روابط عاشقانه متعهدانه باشند؟

2. فکر می‌کنید روابط باید چه مدت ادامه یابد؟

3. آیا شما تا کسی را برای رابطه عاشقانه پیدا نکنید، از زندگی رضایت پیدا نمی‌کنید؟

  زمان رسیدن به مقصد

1.      برای شما مدت زمان ایده‌آل بین ملاقات با کسی و رسیدن به تعهد عاشقانه (گفتن اینکه من عاشق تو هستم)، چقدر است؟

2.      اگر تازه از رابطه‌ای خارج شده‌اید، فکر می‌کنید چه مدتی لازم است تا به رابطه بعدی وارد شوید؟

3.      مدت زمانی که مایل هستید منتظر بمانید تا شریک شما قادر به تعهد دادن باشد، چقدر است؟

موانعی که باید از آن‌ها اجتناب کنید

چقدر اختلاف‌نظر در مورد ارزش‌های اولیه زندگی را بین خود و شریک زندگی‌تان قبول دارید؟

آیا احتمال بحث یا مشاجره با همسر، موجب هیجان یا ترسیدن شما می‌شود؟

اگر همسرتان رابطه انحصاری نخواهد، واکنش شما چیست؟

چقدر مهم است که شما و همسرتان، بیشتر وقت خود را از دیگر دوستان، خانواده یا تعهدات اجتماعی جدا کنید؟

ازدواج موفق و زندگی زناشویی رضایت بخش هفت رمز دارد و یکی از هفت رمز ازدواج موفق داشتن نقشه راه عشق کامل است هم چنین یکی از اصول مهم رسیدن به زندگی مشترک موفق و سرشار از رضایت داشتن شناخت کامل از همسرتان و داشتن نقشه راه عشق است . این آگاهی و شناخت باعث می شود در بحران های زندگی در کنار همسرتان بمانید و با کمک یکدیگر بحران را پشت سر بگذارید . با پاسخ دادن به پرسشنامه ای که در ادامه متن می آید و پرسشنامه نقشه راه عشق نام دارد ، متوجه خواهید شد که شناخت شما از همسرتان چقدر است.

معرفی نقشه راه عشق و افزایش صمیمیت زوجین از دیدگاه روانشناسی

پرسشنامه نقشه راه عشق

برای معرفی نقشه راه عشق و افزایش صمیمیت زوجین از دیدگاه روانشناسی به پرسشنامه زیر دقت کنید.

برای اینکه دیدگاه صحیحی در مورد تعبیر وضعیت کنونی زندگی زناشویی خود به دست آورید هم شما و هم همسرتان صادقانه به این سوالات پاسخ دهید . هر جمله را با دقت بخوانید و جلوی آن علامت درست یا غلط قرار دهید .

1. میتوانم بهترین دوستان همسرم را نام ببرم

2. می توانم بگویم همسرم اینک از چه نوع اضطرابی رنج می برد

3. اسامی کسانی که به تازگی باعث رنجش همسرم شده اند می دانم

4. می توانم تعدادی از آرزوها و رویهای زندگی همسرم را عنوان کنم

5. من با باورها و عقاید مذهبی همسرم آشنایی دارم

6. من به راحتی می توانم فلسفه اصلی همسرم را از زندگی به شما توضیح دهم

7. می توانم فهرست بستگانی که همسرم چندان علاقه ای به آنها ندارد بنویسم

8. من می دانم موسیقی مورد علاقه همسرم چیست

9. می دانم سه فیلم ورد علاقه همسرم کدامند

10. همسرم از نگرانی های فعلی من به خوبی آگاه است

11. من از سه رویداد بزرگ زندگی همسرم اطلاع دارم

12. می توانم بگویم دردناک ترین اتفاق دوران کودکی همسرم چه بوده است

13. می توانم آمال و امیدهای اصلی همسرم برای آینده را بگویم

14. از نگرانی های کنونی همسرم بسیار آگاه هستم

15. همسرم می داند که دوستان من چه کسانی هستند

16. اگر همسرم برنده بلیط بخت آزمایی شود می دانم آن را چگونه خرج خواهد کرد

17. می توانم جزئیات تاثیری که در اولین ملاقات روی من گذاشت شرح بدهم

18. هر از چندگاه از همسرم راجع به دنیای کنونی او سوال می کنم

19. احساس می کنم همسرم مرا به خوبی درک می کند

20. همسرم با آمال و آرزوهای من آشنایی دارد .

اکنون برای هر جواب درست به خودتان یک امتیاز بدهید و سپس مجموع امتیازتان را بشمارید .

نمره 10 و بیشتر از 10

گرفتن نمره 10 یا بیشتر نشان دهنده استحکام زندگی مشترک شماست . شما نقشه راه نسبتا کاملی از امیدها ، آرزوها ، ترس ها و نگرانی های او دارید . این نشان می دهد که شما و همسرتان چقدر به هم وابستگی دارید و می توانید نقشه راهتان را کامل کنید . سعی کنید این حس را نداشته باشد که شما همیشه از همه چیز زندگی همسرتان مطلع هستید چون انسان ها در شرایط مختلف تغییر می کنند و شما باید شناخت و دانش خود از همسرتان را به روز کنید . همین شناخت باعث می شود که از پس مشکلات زندگی بربیایید.

نمره کمتر از 10

نمره کمتر از 10 نشان دهنده این است که وضعیت شما چندان مطلوب نیست ، ولی می توانید رابطه تان را بهبود ببخشید . شاید شما شرایط شناخت کافی از همسرتان را نداشته اید یا اینکه اطلاعاتتان به روز نشده است . کمترین  ومهم ترین کاری که برای همسرتان و زندگی مشترکتان انجام می دهید پیدا کردن شناخت کافی از همسرتان است تا بتوانید را بطه تان را مستحکم تر کنید و برای اینکه بتوانید این کار را انجام دهید باید از تمرین های قصه راه عشق بهره ببرید .

معرفی یار مهربان

معرفی نقشه راه عشق و افزایش صمیمیت زوجین از دیدگاه روانشناسی

کتاب 21 راه برای یافتن عشق واقعی

نویسنده: پیر فرانک

ترجمه: فرحناز میرقمی زاده

تهیه و تنظیم: میترا نمازی

کارشناس ارشد روانشناسی بالینی

دسته‌بندی‌ها