اختلال اضطراب اجتماعی و آشنایی با روش های درمانی آن

اختلال اضطراب اجتماعی و آشنایی با روش های درمانی آن

اضطراب شدید از محیط های اجتماعی و صحبت در جمع در تعریف علمی در گروه اختلال اضطراب اجتماعی قرار می گیرد، این اختلال را نباید دست کم بگیرید چرا که در صورت عدم درمان می تواند باعث شود تا از بسیاری از موفقیت ها و پیشرفت ها باز بمانید. به همین دلیل ما در این قسمت از پایگاه دانش برنا اندیشان تصمیم داریم تا مقاله ای جامع و علمی با عنوان اختلال اضطراب اجتماعی و آشنایی با روش های درمانی آن را در اختیار شما علاقه مندان به مطالب روانشناسی قرار دهیم، پس تا انتهای مقاله با گروه تخصصی برنا اندیشان همراه باشید.

اختلال اضطراب اجتماعی و آشنایی با روش های درمانی آن

در مقاله اختلال اضطراب اجتماعی شما را با علل و دلایل این اختلال و روش های درمانی موثر آشنا کرده و ابعاد مختلف اضطراب اجتماعی را مورد مطالعه و بررسی قرار خواهیم داد.

اضطراب اجتماعی موضوعی چیزی فراتر از خجالتی بودن

معرفی

آیا شما به شدت از قضاوت دیگران ترسیده اید؟

آیا در موقعیت های اجتماعی روزمره بسیار خودآگاه هستید؟

آیا از ملاقات با افراد جدید خودداری می کنید؟

اگر حداقل شش ماه است که چنین احساسی دارید و این احساسات انجام کارهای روزمره را برای شما سخت می کند مانند گفتگو با افراد در محل کار یا مدرسه ممکن است دچار اختلال اضطراب اجتماعی باشید.

اضطراب اجتماعی (که هراس اجتماعی نیز نامیده می شود) یک وضعیت بهداشت روان است. اضطراب اجتماعی یک ترس شدید و مداوم از دیده شدن و قضاوت شدن توسط دیگران است. این ترس می تواند بر روی کار، مدرسه و سایر فعالیتهای روزمره شما تأثیر بگذارد و حتی می تواند ایجاد دوستی و صمیمیت را برایتان سخت کند. اما اختلال اضطراب اجتماعی لازم نیست مانع رسیدن شما به موفقیت شود زیرا درمان می تواند به شما کمک کند تا بر علائم خود غلبه کنید.

اختلال اضطراب اجتماعی چگونه است؟

“در مدرسه، من همیشه می ترسیدم که مرا صدا کنند حتی وقتی جواب ها را می دانستم نمی خواستم مردم فکر کنند من احمق یا کسل کننده هستم. قلبم می تپید و احساس سرگیجه و مریضی می کردم. وقتی شغلی یافتم از دیدار با رئیسم یا صحبت در یک جلسه متنفربودم. من نمی توانستم در جشن عروسی بهترین دوست خود، شرکت کنم زیرا از اینکه مجبور به ملاقات با افراد جدید باشم می ترسیدم. همواره سعی کردم قبل از یک واقعه با نوشیدن چند لیوان نوشیدنی خودم را آرام کنم و سپس هر روز شروع به نوشیدن کردم تا با آنچه باید انجام دهم روبرو شوم.

“سرانجام با دکترم صحبت کردم زیرا از این احساس خسته شده بودم و نگران بودم که کارم را از دست بدهم. من اکنون دارو می خورم و با یک مشاور ملاقات می کنم تا درباره راه های کنار آمدن با ترس خود صحبت کنم. من برای فرار از ترس خود از استفاده از الکل امتناع می ورزم و در حال بهتر شدن هستم. ”

تعریف

اختلال اضطراب اجتماعی نوع متداول اختلال اضطراب است. فرد مبتلا به این اختلال علائم اضطراب یا ترس را در برخی شرایط خاص اجتماعی مانند ملاقات با افراد جدید، قرار ملاقات، مصاحبه شغلی، پاسخ دادن به سوالی در کلاس یا مجبور شدن برای صحبت با یک صندوقدار در فروشگاه احساس می کند. انجام کارهای روزمره در مقابل مردم مانند خوردن یا آشامیدن در مقابل دیگران یا استفاده از سرویس بهداشتی عمومی نیز باعث اضطراب یا ترس می شود. فرد می ترسد که مورد تحقیر، قضاوت و طرد قرار گیرد.

ترسی که افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی در موقعیت های اجتماعی دارند آنقدر شدید است که احساس می کنند کنترل آن فراتر از توانایی آنها است. در نتیجه، این کار مانع رفتن به محل کار، تحصیل در مدرسه یا کارهای روزمره می شود. افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی ممکن است هفته ها قبل از وقوع رویداد نگران این موارد و سایر موارد باشند. گاهی اوقات آنها در نهایت از مکانها یا رویدادهایی دور می مانند که فکر می کنند ممکن است مجبور به انجام کاری شوند که باعث خجالت آنها شود.

برخی از افراد مبتلا به این اختلال در موقعیت های اجتماعی اضطراب ندارند اما در عوض اضطراب عملکرد دارند. آنها علائم جسمی اضطراب را در موقعیت هایی مانند سخنرانی، بازی ورزشی، رقصیدن یا نواختن ساز موسیقی روی صحنه احساس می کنند.

اختلال اضطراب اجتماعی معمولاً در دوران جوانی در افرادی که بسیار خجالتی هستند شروع می شود. اختلال اضطراب اجتماعی غیر معمول نیست. تحقیقات نشان می دهد که حدود 7 درصد از آمریکایی ها دارای اضطراب اجتماعی هستند. عدم درمان اختلال اضطراب اجتماعی باعث می شود تا این اختلال سال ها ادامه یابد و موجب شود تا فرد نتواند به موفقیت و پیشرفت برسد.

علائم و نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی چیست؟

افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی هنگامی که مجبور به اجرای برنامه در مقابل دیگران هستند یا در کنار آنها هستند :

• سرخ شدن، عرق کردن، لرزیدن، احساس ضربان قلب سریع یا احساس “خالی شدن ذهن” آنها

• احساس تهوع یا درد در معده خود داشته باشید

• حالت سفت و سخت شدن بدن، تماس چشمی کمی برقرار کنید یا با صدای بیش از حد آرام صحبت کنید

• حضور در کنار دیگران خصوصاً افرادی که قبلاً آنها را نمی شناسند ترسناک و دشوار است و حتی اگر آرزو می کنند بتوانند با آنها صحبت کنند در این مورد مشکل دارند

• در مقابل افراد دیگر بسیار خودآگاه اند و احساس خجالت و ناخوشی میکنند

• بسیار میترسند  که افراد دیگر درباره آنها قضاوت کنند

• از مکانهای شلوغ دور میشوند

چه عواملی باعث اختلال اضطراب اجتماعی می شود؟

اختلال اضطراب اجتماعی بعضی اوقات در خانواده ها بروز می کند اما هیچ کس به طور قطعی نمی داند چرا بعضی از اعضای خانواده به این بیماری مبتلا هستند در حالی که دیگران این مشکل را ندارند. محققان دریافته اند که چندین قسمت از مغز درگیر ترس و اضطراب هستند. برخی از محققان تصور می کنند که برداشت بد از رفتار دیگران ممکن است در ایجاد یا بدتر شدن اضطراب اجتماعی نقش داشته باشد. به عنوان مثال ممکن است فکر کنید که مردم وقتی واقعاً اینگونه نیستند به شما خیره می شوند یا اخم می کنند. مهارت های اجتماعی رشد نکرده یکی دیگر از عوامل کمک کننده به اضطراب اجتماعی است. به عنوان مثال اگر مهارت های اجتماعی پایینی دارید ممکن است پس از صحبت با مردم دلسرد شوید و نگران انجام این کار در آینده باشید. دانشمندان با کسب اطلاعات بیشتر در مورد ترس و اضطراب در مغز می توانند درمان های بهتری ایجاد کنند. محققان همچنین به دنبال راه هایی هستند که در آنها ممکن است استرس و عوامل محیطی در ایجاد اختلال اضطراب اجتماعی نقش داشته باشند.

چگونه اختلال اضطراب اجتماعی درمان می شود؟

ابتدا با پزشک یا متخصص بهداشت در مورد علائم خود صحبت کنید. پزشک شما باید یک معاینه انجام دهد و در مورد سابقه سلامتی شما سوال کند تا مطمئن شود که یک مشکل جسمی نامرتبط باعث ایجاد علائم شما نیست. پزشک ممکن است شما را به یک متخصص بهداشت روان مانند روانپزشک، روانشناس، مددکار اجتماعی بالینی یا مشاور ارجاع دهد. اولین قدم برای درمان موثر این است که تشخیص داده شود، که این کار معمولاً توسط یک متخصص بهداشت روان انجام می شود.

اختلال اضطراب اجتماعی به طور کلی با روان درمانی (که گاهی اوقات به آن مشاوره گفته می شود) دارو یا هر دو درمان می شود. با پزشک یا ارائه دهنده خدمات بهداشتی در مورد بهترین روش درمانی برای شما صحبت کنید.

روان درمانی

نوعی روان درمانی به نام درمان شناختی رفتاری (CBT) به ویژه برای درمان اختلال اضطراب اجتماعی بسیار مفید است. CBT روش های مختلف تفکر، رفتار و واکنش به موقعیت هایی را که به شما کمک می کند کمتر احساس اضطراب و ترس کنید را به شما می آموزد.

آشنایی کامل با اضطراب اجتماعی و فنون تخصصی درمان آن

همچنین می تواند به شما در یادگیری و تمرین مهارت های اجتماعی کمک کند. درمان شناختی رفتاری گروهی نیز می تواند بسیار مفید باشد.برای کسب اطلاعات بیشتر به پکیج آموزش روان درمانی اضطراب مراجعه فرمایید.

گروه های پشتیبانی

بسیاری از افراد دارای اضطراب اجتماعی نیز گروه های پشتیبانی را مفید می دانند. در گروهی از افراد که همه آنها دارای اختلال اضطراب اجتماعی هستند می توانید بازخورد بیطرفانه و صادقانه ای درباره نحوه دیدن دیگران در این گروه دریافت کنید. از این طریق می توانید یاد بگیرید که افکار شما درباره قضاوت رفتار دیگران و خودتان درست نیستند یا تحریف شده اند. همچنین می توانید یاد بگیرید که چگونه دیگران با اختلال اضطراب اجتماعی نزدیک می شوند و بر ترس از موقعیت های اجتماعی غلبه می کنند.در این مورد به پکیج آشنایی با خطاهای شناختی از وب سایت برنا اندیشان مراجعه فرمایید.

دارو

سه نوع دارو برای کمک به درمان اختلال اضطراب اجتماعی وجود دارد :

  • داروهای ضد اضطراب
  • داروهای ضد افسردگی
  • مسدود کننده های بتا

داروهای ضد اضطراب قدرتمند هستند و بلافاصله شروع به کار می کنند تا احساس اضطراب را کاهش دهند با این حال این داروها معمولاً برای مدت طولانی مصرف نمی شوند. اگر افراد در مدت زمان طولانی داروها را استفاده کنند و به دوزهای بالاتر و بالاتر نیاز داشته باشند حالت تحمل در آنها ایجاد می شود، حتی ممکن است بعضی از افراد به آنها وابسته شوند. برای جلوگیری از این مشکلات پزشکان معمولاً داروهای ضد اضطراب را برای دوره های کوتاه مدت تجویز می کنند این روش مخصوصاً برای بزرگسالان مسن بسیار مفید است.

داروهای ضد افسردگی عمدتاً برای درمان افسردگی استفاده می شوند اما برای علائم اختلال اضطراب اجتماعی نیز مفید هستند. بر خلاف داروهای ضد اضطراب، ممکن است چندین هفته طول بکشد تا شروع به کار کنند. داروهای ضد افسردگی همچنین ممکن است عوارض جانبی مانند سردرد، حالت تهوع یا خواب زیاد ایجاد کنند. این عوارض جانبی معمولاً برای اکثر افراد شدید نیست خصوصاً اگر دوز کم شروع شود و با گذشت زمان به آرامی افزایش یابد. در مورد هرگونه عوارض جانبی با پزشک خود صحبت کنید.

مسدود کننده های بتا داروهایی هستند که می توانند به جلوگیری از برخی علائم جسمی اضطراب در بدن مانند افزایش ضربان قلب، تعریق یا لرزش کمک کنند. بتا بلاکرها معمولاً داروهای انتخابی برای نوع ”اضطراب عملکرد” در اضطراب اجتماعی هستند.

پزشک شما برای یافتن بهترین دارو، دوز و مدت زمان درمان با شما کار خواهد کرد. بسیاری از افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی با ترکیبی از دارو و CBT یا سایر روان درمانی ها بهترین نتیجه را کسب می کنند.

خیلی سریع از درمان منصرف نشوید هر دو روش روان درمانی و دارو می توانند مدتی طول بکشد تا کار کنند. یک سبک زندگی سالم همچنین می تواند به مقابله با اضطراب کمک کند. حتماً به اندازه کافی بخوابید و ورزش کنید، یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و برای حمایت از خانواده و دوستان خود که به آنها اعتماد دارید رجوع کنید.

دسته‌بندی‌ها