در این بخش از وب سایت برنا اندیشان قصد داریم تا یکی دیگر از کارگاه های جذاب و پرطرفدار با عنوان کارگاه آموزش تندخوانی و تکنیک های تقویت حافظه را جهت دانلود در اختیار شما کاربران علاقه مند به مبحث تقویت حافظه و تندخوانی قرار دهیم.
مدرس در کارگاه آموزش تندخوانی و تکنیک های تقویت حافظه به صورت کاملاً تکنیکی و اصولی روش های تندخوانی و تکنیک هایی که به وسیله آن ها می توانید حافظه خود را تقویت کنید را آموزش می دهد.
تندخوانی و تکنیک های تقویت حافظه
تندخوانی مجموعه راهکارهای عملی و فنونی است که سرعت مطالعه را به شکلی چشمگیر افزایش میدهد و امکان یادگیری صفحات پرشماری را در زمانی کوتاه فراهم میسازد.
با توجه به ثبت اختراع بسیار مهمی در حوزه تندخوانی با عنوان افزاینده سرعت چشم جهت افزایش سرعت مطالعه ،به شماره ثبت(۹۴۲۴۵)و به تاریخ ثبت۱۳۹۶/۰۹/۰۷ تندخوانی یعنی استفاده از قابلیت چشم برای دیدن جمله ها ، درصورتی که خواننده بتواند جمله ها را دیده و عمل فکرکردن(تحلیل) رو بر روی جمله ها انجام دهد تندخوانی کرده است ،و یا درصورتی که چشم خواننده بر روی کلمه ها سر بخورد و در انتهای جمله ها عمل فکر( تحلیل )صورت بگیرد بازهم تندخوانی صورت گرفته است.
تصور عموم بر این است که هرچه آهستهتر و کندتر مطالعه شود، اندوختهٔ ذهنی افزایش خواهد یافت، حال آنکه بر پایهٔ دیدگاه پژوهشگران خلاف این امر صادق است. به باور آنان در حالی که میزان اندوختهٔ ذهنی مطالعهکنندهٔ معمولی تنها ۳۵٪ است، این حالت برای تندخوان حداقل ۵۳٪ خواهد بود.
خط بردن زیر سطور
این روش به این صورت میباشد که درابتدا بدون هیچ درکی با انگشت ویا شی دیگری باسرعت صعودی متن را دنبال کنیم وبین چشم وانگشت هماهنگی ایجاد کنیم.
هدایت چشمها
در این مقاله به یکی از اصلیترین تکنیکهای تند خوانی که استفاده از وسیله هدایتگر به هنگام مطالعه و یادگیری بوده و بهترین شکل استفاده از چنین ابزاری می پردازیم.
دیدزنی
فن دیدزنی از روشهای تندخوانی است. دیدزنی نیازمند حرکت منظم و ریتمدار چشم بر صفحات است که امکان مرور مطالب را به صورت اجمالی و گسترده اما نه به صورت خیلی دقیق، بدهد. برای تمرین تندخوانی باید هدف فرد بیشتر آشنایی و عادت به حرکات چشم و جریانهای فکری باشد.
پیشنهاد ویژه:کارگاه آموزش تکنیک های ریلکسیشن
برای شروع به تمرین روش دیدزنی باید نخست انگشتنشان دست چپ را در وسط و بالای صفحه گذاشته و آن را به پایین صفحه حرکت دهید و همزمان، حرکت سرانگشت را با چشم دنبال کنید. سپس با دست راست کتاب را در کمتر از یک ثانیه ورق بزنید. این تمرین باید به ترتیب در ریتمهای یک ثانیهای، دو ثانیهای، چهار ثانیهای، شش ثانیهای، ده ثانیهای، پانزده ثانیهای، و بیست ثانیهای انجام شود.
سرعت حرکت چشم
برای مطالعه، چشم تک تک کلمات را می خواند و می گذرد. سرعت حرکت چشم روی متن کتاب می تواند سریع یا کند صورت پذیرد. در تمرینات تندخوانی، با انجام یک سری تمارین منظم و پی در پی، سرعت حرکت چشم افزایش می یابد.حرکت سریع چشم در انگلیسی به Skimming و scanning ترجمه می شود.
نکتههای تندخوانی
با بهکارگیری نکات زیر میتوان مهارت تندخوانی را برای مطالعه تقویت کرد:
کاهش مکثها و توقف چشم هنگام مطالعهٔ سطور
این همان تمرکزهای لحظهای روی حروف و واژههاست. ما هنگام خواندن هر یک از سطرهای یک متن چشمان خود را به صورت جهشی به سمت جلو حرکت میدهیم. اکنون هر چه این مکثها و جهشها را کاهش دهیم سرعت خواندنمان نیز افزایش مییابد. تعداد این توقفها معمولاً در افراد کندخوان به ۷ بار در هر سطر میرسد اما شما میتوانید این تعداد مکث را به ۳ بار در هر سطر کاهش دهید.
هنگام مطالعه، به جای حرکت دادن سر، چشمان خود را در طول سطور حرکت دهید.
برای کاهش مکثها و توقفها باید زاویهٔ دید خود را افزایش دهید. برای این منظور باید سعی کنید تصاویری را که گوشهٔ چشمانتان است بدون اینکه بهطور مستقیم به آنها نگاه کنید، ببینید.
اجازه ندهید حین مطالعه دیدتان دچار سرگردانی شود.
گروهبندی واژهها
ما دیگر آموختهایم که چگونه حروف را با یکدیگر ترکیب کرده و کلمات را خوانده و درک کنیم. اکنون باید بیاموزیم که دستهای از کلمات را با یکدیگر ترکیب کرده و یک جمله را در آن واحد بخوانیم. در قدم بعدی باید بیاموزیم که چگونه جملات را دستهبندی کرده و مفهوم کلی یک پاراگراف را استخراج کنیم.
ثابت شدهاست که دستهبندی واژهها قوهٔ ادراک و فهم را افزایش میدهد. بهطور کلی مفهوم را از یک دسته واژه آسانتر میتوان استخراج کرد تا از کلمات منفرد و حتی حروف.
عدم بازگشت به عقب
اغلب افراد عادت کردهاند هنگام مطالعه به عقب بازگشته و واژهها یا قسمتهایی از متن را که به درستی متوجه نشدهاند بازخوانی کنند. این کار فقط از سرعت خواندن شما میکاهد. شما میتوانید با مطالعهٔ تکمیلی، قسمتهایی را که به درستی متوجه نشدهاید درک کنید. شاید با خودتان بگویید که این بازخوانی مجدد همزمانبر است؛ اما بازگشت مکرر به عقب برای بازخوانی قسمتهای درکنشده به مراتب وقتگیرتر از مطالعهٔ مجدد یک مطلب به روش تندخوانی است.
مطالعهٔ هدفمند
هدف خود را از مطالعهٔ هر مطلب از پیش تعیین کنید. برای خود مشخص کنید که میخواهید چه نوع اطلاعاتی کسب کنید. این کار سبب میشود تا اطلاعات غیرضروری و حاشیهای را در فرایند مطالعه حذف کنید.
تقویت حافظه
حافظه و یادسپاری در روانشناسی، حافظه یا یادسپاری (به انگلیسی: Memory) استعدادی است ذهنی برای ذخیره، حفظ و به یاد آوردن اطلاعات و تجربیات. پایه آن تشکیل ارتباطات موقتی قوی و کافی در قشر مغزی میباشد. یونانیان قدیم به نموسین (Mnemosy) الهه حافظه اعتقاد داشتند و او را مادر ۹ ربالنوع علم و هنر میدانستند. حافظه دارای سه مرحله است: «رمزگردانی»، «ذخیرهسازی» و «بازیابی»
- رمزگردانی(Encoding):سپردن به حافظه
- ذخیرهسازی(Storage):نگهداری در حافظه
- بازیابی(Retrieval):فراخوانی از حافظه
تکنیک های تقویت حافظه
روشهای تقویت حافظه، روشهایی هستند که توان و ظرفیت رمزگردانی و بازیابی را افزایش میدهند؛ و دستیابی به مطالب ذخیره شده را راحتتر و سریعتر میسازند.
1.روش تقطیع (قطعه قطعه کردن) مطالب
گنجایش حافظه کوتاه مدت ۲±۷(بین ۵ تا ۹قطعه) است؛ بنابراین از طریق افزایش اندازه قطعهها و نه از طریق افزایش تعداد قطعهها میتوان ظرفیت حافظه کوتاه مدت را افزایش داد. نگهداری عدد ۱۳۷۰۱۹۸۰۱۳۵۷ در حافظه کوتاه مدت غیرممکن است در حالی که نگهداری ۱۳۵۷–۱۹۸۰–۱۳۷۰ در حافظه کوتاه مدت بسیار راحتتر است.
2.رمزگردانی تصویری
میشود بین موضوعات نامربوط، ارتباطات معناداری به وجود آورد و آن را مبدل به تصویری ذهنی کرد. مثلاً فردی برای به خاطر سپردن اسم رمز شب که عبارت بود از کلاغ، گوجه، باران این رابطه و این تصویر ذهنی را برقرار کرد:کلاغ در زیر باران گوجه خورد (به همراه تصویرسازی). و همچنین میشود اطلاعات جدید را با چیزی که از قبل در حافظه بوده ارتباط داد. مثلاً وقتی که فرد نام یک نوع غذای جدید را یاد میگیرد، میتواند در مورد غذای مشابه آن فکر کند.
3.ژرف نگاری معانی
هرچقدر موضوعات عمیقتر بررسی شوند، بهتر در حافظه خواهند ماند. ایجاد رابطه معنی دار بین مطالب میتواند بسیار کمککننده باشد.
۴.زمینه سازی
هر مطلب در محیط و شرایطی که آموخته شده بهتر به یاد میآید. اگرچه امکان ندارد برای به یاد آوردن هر مطلبی بتوان به محیطی که آن مطالب در آنجا یاد گرفته شده برگشت نمود؛ ولی میتوان آن محیط را در ذهن زنده و بازسازی کرد. مثلاً برای به یاد آوردن اسامی همکلاسیهای دوران دبستان بهتر است به مدرسهای که رفته میشده، فکر کرد.
۵.طبقهبندی مطالب
منظم بودن و طبقهبندی موضوعات در حافظه، بازیابی و یادآوری آنها را آسان تر میسازد.
۶.مرور و تکرار ذهنی
«تکرار مادر دانایی است» شرط نتیجه گرفتن از این روش این است که تکرار به نحو مفید و مثبتی انجام گیرد، باید در هر بار که مطلب تکرار میشود، نکته جدیدی را پیدا کرد و از تکرار ماشینی خودداری کرد.
۷.روش «پس ختام»
این روش از بهترین و معروفترین فنون تقویت حافظه است. نام این روش از شش حرف اصلی ۶ مرحله این روش اقتباس شدهاست:
مطالعات انجام شده در دانشگاه کیوتو نشان میدهد، شامپانزهها دارای حافظه تصویری میباشند.
۱)پیش خوانی ۲)سوال کردن ۳)خواندن ۴)تفکر ۵)از حفظ گفتن ۶)مرور و تکرار این روش به هر سه اصل اساسی تقویت حافظه مبتنی است: ۱)سازماندهی مطالب ۲)معنایابی مطالب ۳)تمرین بازیابی.
۸.آرام سازی
هیجانهای منفی مانند ترس، غم، اندوه و… مانع دستیابی افراد به اطلاعات موجود در حافظه میشود. عدم وجود هیجانهای منفی و وجود آرامش یادآوری را تسهیل خواهد نمود.
۹.جلوگیری از تداخل
جهت جلوگیری از تداخل مطالب یادگرفته شده در یکدیگر، میبایست مطالب با فاصله زمانی و بعد از استراحت مطالعه شود. استراحت، تداخل مطالب را بشدت کاهش میدهد و یادگیری و یادآوری را بشدت تقویت میکند. یادگیری مطالب قبل یا بعد از خواب بسیار مناسب است زیرا تداخل مطالب پیش نمیآید.
۱۰.روش استفاده از بافت در بهسازی حافظه
از آنجا که بافت نشانه بازیافتی نیرومندی است میتوان با بازآفرینی بافتی که یادگیری در آن صورت گرفته، حافظه را بهبود بخشید. مثلاً اگر جلسات درسی شما همیشه در اتاق معینی تشکیل شود، شما در این اتاق بهتر از هر جای دیگری مطالب آن درس را به یاد خواهید آورد، چون بافت آن اتاق بهترین نشانه بازیافتی برای مطالب درس شما محسوب میشود. با این وجود اغلب اوقات وقتی میخواهیم چیزی را به یاد بیاوریم، نمیتوانیم عملاً به بافتی باز گردیم که یادگیری در آن صورت گرفتهاست. مثلاً وقتی میخواهید نام یک همکلاسی دوره دبیرستان خود را به یاد بیاورید و نام او فوراً به ذهن شما نمیآید، صرفاً برای به خاطر آوردن آن روانه دبیرستان دوره تحصیل خود نمیشوید. در چنین موقعیتهایی میتوانید بافت را بطور ذهنی بازسازی کنید.
۱۱.روش سازمان دهی در بهسازی حافظه
روش سازمان دهی به این دلیل بازیابی را بهبود میبخشد که بر کارایی پیگردی در حافظه میافزاید و به نظر میرسد که ما میتوانیم اطلاعات بسیار زیادی را یاد اندوزی و بازیابی کنیم. به شرط این که این اطلاعات را سازمان داده باشیم. با مشخص کردن مطالبی از یک فصل درسی که باید به خاطر سپرده شوند، با توجه به عناوین و سر فصلهای بیان شده، چارچوب کلی درس را ترسیم و سازمان دهی میکنیم. این کار هم از سوی معلم و هم از سوی خود فرد یادگیرنده قابل انجام است، اما زمانی که توسط خود یادگیرنده انجام میشود، تأثیرات قویتری خواهد داشت.
۱۲.روش تمرین بازیابی در بهسازی حافظه
در این روش که به صورت تمرین بازیابی انجام میشود، میتوانید دربارهٔ مطلب مورد یادگیری سوالاتی از خود مطرح کنید. بعد میتوانید بخشهای معینی را که در دور اول برایتان مشکل بود، مجدداً بخوانید تا بهتر درک کنید.
تحقیقات علمی در مورد اثرگذاری روشهای بهبود حافظه
یک تحقیق مربوط به دانشگاه UCLA که در سال ۲۰۰۶ در American Journal of Geriatric Psychiatry چاپ شد نشان میدهد که انسانها میتوانند قابلیتهای شناختی و کارایی حافظهشان را با تغییرات سادهای در شیوهٔ زندگی مانند تمرینهای حافظه، تغذیهٔ سالم، تناسب اندام و کاهش استرس بالا ببرند. این تحقیق ۵۳ نفر را با میانگین سنی ۵۳ سال را تحت بررسی قرار داد. از هشت نفرشان خواسته شده بود تا رژیمی سالم را اجرا کنند که شامل استراحت(relaxation)، تمرینهای فیزیکی و فکری بود. بعد از ۱۴ روز آنها فصاحت گفتار (word fluency) و نه حافظه بهتری نسبت به بقیه نشان دادند. البته هیچ تحقیقی مربوط به اثر بلند مدت بررسی نشد و در نتیجه نامعلوم است که این تأثیر بلند مدت باشد.
منبع:ویکی پدیا
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.