تفاوتهای زنان و مردان از نظر شیوه های ارتباطی در روانشناسی

تفاوتهای زنان و مردان از نظر شیوه های ارتباطی

در این قسمت از پایگاه دانش برنا اندیشان تصمیم داریم تا در رابطه با یکی از موضوعات مهم و ویژه روانشناسی با عنوان تفاوتهای زنان و مردان از نظر شیوه های ارتباطی در روانشناسی با شما علاقه مندان به مطالب روانشناسی و مهارت ارتباط موثر گفتگو کنیم.

تفاوتهای زنان و مردان از نظر شیوه های ارتباطی در روانشناسی

در مقاله تفاوتهای زنان و مردان از نظر شیوه های ارتباطی در روانشناسی مورد بررسی قرار گرفته و سپس به مهارت آموزی خواهیم پرداخت،پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

تفاوتهای زنان ومردان

زنان و مردان با وجودی که از کلمات مشابه استفاده می کنند ولی حرف یکدیگر را نمی فهمند. اغلب انسان شناسان معتقدند که چند تفاوت اساسی درشیوه ارتباطی میان زنان و مردان وجود دارد که به طور خلاصه به شرح زیر است :

– زنان برای بیان احساسات از انواع صفات عالی و مبالغه آمیز استفاده کرده و احساسات خود را غلیظ بیان می کنند. در واقع با احساس تر صحبت می کنند.

– تحقیقات نشان می دهند که زن ها و مردها از روش های متفاوتی برای نشان دادن گوش کردن خود استفاده می کنند. زن ها در حین گوش دادن بیشتر سر تکان می دهند و از کلماتی مانند آهان، بله و… استفاده می کنند و مقصودشان نیز از استفاده این کلمات این است که «دارم به حرف های شما گوش می دهم». ولی مردها کمتر این حرکات را انجام می دهند و بیشتر زمانی از این اصوات و کلمات استفاده می کنند که بخواهند توافق خود را اعلام نمایند.

– برخی پژوهش ها حاکی از این است که زنان بیشتر از مردان به گفت و گو در مورد جزئیات علاقه مند هستند و بیشتر از مردان درباره چگونگی احساس و عملکرد مردم صحبت می کنند. ولی برای مردها گفت و شنود در مورد مسائل کلی مثل سیاست، بازار، تاریخ ، کاربرد اشیاء مختلف و ورزش اهمیت بیشتری دارد. معمولاً زن ها وقتی در مورد مسئله ای یا رویدادی گزارش می دهند آن را با جزئیات تشریح می کنند، ولی مردها معمولاً خلاصه ای کوتاه و کلی را در مورد رویدادها ارائه می کنند.

– پژوهش ها نشان می دهد 71 درصد زنان و 64 درصد مردان به غیبت کردن می پردازند. از طرف دیگر زنان بیشتر از مردان از کلمات و عباراتی که محتوای احساسی و عاطفی دارند استفاده می کنند و به طور کلی در سخن گفتن بر اساس آداب صحبت می کنند.

– غالباً زنان برای دلگرم کردن همسران خود از کلمات احساسی استفاده می کنند. ولی مردان چنین نیستند. خانم ممکن است احساس کند که چون همسرش هنگام صحبت کردن او، این الفاظ رابه کارنمی برد به او توجه نمی کند.

– زنان ممکن است با  سکوت و یا شیوه های دیگر اعتراض کنند. شکایت واعتراض برخی از زنان را میتوان به این مسئله ارتباط دادکه شوهرانشان به حرف های آنها توجهی نمی کنند.

– الفاظی چون ما  و تو در میان زنان بیشتر به چشم می خورد و این الفاظ را برای ایجاد حس یکی شدن به کار می برند و غالباً آنها از لحن مقتدرانه و خشن مردان خود رنج می برند و آن را دلیلی بر اثبات حاکمیت مردان تلقی می کنند.

– زنان معمولاً در مکالمات سؤالات بیشتری می پرسند. آنها سؤال کردن را راهی برای ادامه گفت و گو می دانند. در حالی که مردان پرسیدن را راهی برای کسب اطلاعات بیشتر می دانند. مردان کمتر دوست دارند سؤالات شخصی را مطرح کنند آنها فکر می کنند که اگر همسرم قرار است چیزی بگوید خواهد گفت. زنان نیز فکر می کنند اگر سؤال نکنند شوهرشان فکر می کنند آنها بی تفاوت هستند. مردان سؤالاتِ زیادی را نشان دهنده ی کنجکاوی بیجای سؤال کننده می دانند ؛ در حالی که زنان آن را بیانگر ارتباط قوی و صمیمی زوجین می دانند.

– مردان هرگاه به سخنان همسران خود گوش می کنند سعی دارند سریعاً راه حلی برای مشکلات مطرح شده پیدا کنند. اما در این مورد زنان موشکافی و پرداختن جزء به جزء حل مسئله را ترجیح می دهند. زنان مشکلات خودرا با زنان دیگر در میان می گذارند و از تجربیات یکدیگر هم استفاده می کنند.

تفاوتهای زنان و مردان از نظر شیوه های ارتباطی

گلیگان “در کتاب مشهورش به نام «صدایی متفاوت» می گوید مردان روابط خود با دیگران را بخشی از یک سلسله مراتب می بینند که در یک گروه قدرت و نفوذ بیشتری نسبت به دیگران دارند. برعکس، زنان در روابط خود با دیگران، خود را با شبکه ارتباطی مهمی پیوسته می بینند. آنها زندگی را وابسته به ارتباط و پیوند در قالب فعالیت های مراقبتی و دلبستگی، و نه قراردادهای توافقی می نگرند.

تفاوتهای زنان و مردان از نظر شیوه های ارتباطی

زوجین برای ارج نهادن به گفت وگوهای یکدیگر و همینطور استحکام روابط خود باید به مواردی توجه کافی داشته باشند، این موارد عبارتند از:

1)     سعی داشته باشید زبان شریک زندگی خود را بهتر متوجه شوید. اگر متوجه می شوید که پندهای شما به همسرتان تنها باعث ناراحتی او می شود، راه حل مناسب دیگری پیدا کنید.

2)     صحبت های همسرتان را قطع نکنید. هیچ گاه وسط حرف های همسرتان سخن نگویید، اگر از طرف همسرتان چنین اتفاقی افتاد سریع از این مسئله تعبیر منفی نکنید و فرض را بر این بگذارید این روش صحبت کردن اوست و یا این که اتفاقی بوده است.

3)     از مطرح کردن سؤالات و پاسخ های نامناسب خودداری کنید. سؤالات خودرا به شکل ماهرانه بپرسید تا پاسخی درست دریافت دارید و از آن بهره ببرید. مطرح کردن پرسش هایی از موضوعات مناسب و جالب به مکالمه ی مفید و ادامه دار می انجامد.

4)     از شیوه های عاطفی استفاده کنید. زیاد سخت گیر نباشید. هر کس حساسیتی دارد. توجه داشته باشید که هیچ زوجی به طور صد درصد متناسب با هم نیستند، شاید همین عدم تناسب صد درصد باعث جذب دو فرد به هم می شود. یاد بگیرید تفاوت های فردی یکدیگر را بپذیرید و از برخوردهای سخت و خشن خودداری کنید. توجه داشته باشید که تفاوت های شما ناشی از بی وفایی یا فقدان اعتماد و احترام متقابل نیست. تفاوت ها، خود عامل کشش است، نه نشانه ای از ناپسند بودن.

به هنگام گفت و گو با همسرتان ساکت و مبهوت نمانید. زمان صحبت کردن از طریق اشاره و حرکت دست و صورت یا با صدا و… به همسر خود برسانید که نسبت به حرف هایش بی تفاوت نیستید. در این صورت همسرتان متوجه می شود که شما به حرف هایش گوش می دهید و برای شما مهم است.


پیشنهاد ویژه : کارگاه آموزش ارتباط سالم و موثر – روانشناسی ارتباط با دیگران


تفاوتهای زنان و مردان از نظر شیوه های ارتباطی

تفاوتهای زنان و مردان در ارتباط غیر کلامی

میان زن و مرد از لحاظ رفتارهای غیر کلامی مانند لبخند زدن، وضعیت بدن، و فضای شخصی تفاوت وجود دارد. برای درک این مطلب کافی است صدای تلویزیون را قطع کرده و به مشاهده رفتار غیرکلامی گوینده بپردازید. فرانسز معتقد است اهمیت جنبه های غیر کلامی حتی از پیام های کلامی مهمتر است لذا در ذیل به شرح رفتارهای غیر کلامی می پردازیم که عبارت اند از: فضای شخصی، وضعیت بدن، حالات صورت و توانایی رمزگشایی.

فضای شخصی

منظور از فضای شخصی، فضای نامرئی اطراف هر شخص است که در آن مورد هجوم دیگران قرار می گیرد. انسان از فضای شخصی خود هنگامی آگاه می شود که شخص بیگانه ای به او آنقدر نزدیک می شود که احساس ناراحتی و ناامنی می کند. اندازه ی این فضای شخصی برای زنان و مردان، همچنین در فرهنگ های مختلف متفاوت است. به طور کلی زنان فضای کمتری را در مقایسه با مردان اشغال می کنند و به فاصله کمتری از یکدیگر می نشینند و یا می ایستند. حتی کودکان پیش دبستانی در فاصله کمتری از زنان بزرگسال قرار می گیرند تا از مردان. هال در پژوهش های خود به این نتیجه رسید که رعایت فضای شخصی، از نظر جنسی در میان مردان و زنان متفاوت است.

وضعیت بدن

تفاوت های جنسی در وضعیت بدن از همان آغاز زندگی به وجود می آید. زنان در نشستن و یا ایستادن، پاها را در کنار هم قرار می دهند و معمولاً دستان را در برابر سینه قرار می دهند و متمایل به پهلو می نشیند، برعکس مردان پاهای خود را در نشستن و ایستادن بازتر و یا روی هم می گذارند. و دستان خود را نزدیک هم روی پاها قرار می دهند. مردان در نشستن و ایستادن آرامش بیشتری دارند. در حالی که در وضعیت بدن زنان اندکی تنش دیده می شود.

حالات صورت

از لحاظ حالات صورت، زن و مرد با یکدیگر تفاوت دارند. زنان معمولاً بیش از مردان لبخند می زنند. بررسی های موجود، فراوانی لبخند در زنان را دو برابر مردان گزارش کرده است پژوهش ها نشان می دهد که لبخند زنان الزاماً به معنای شاد بودن و یا حالت های عاطفی دوستانه آنها نیست، لبخند پدران، هنگامی که مطالب خوب به فرزندان خود می گویند و جدی بودن آنها هنگامی که مطالب خنثی و یا نامطبوع می گویند ، قابل مشاهده است. در حالی که لبخند مادران به ماهیت پیام آنها چندان ارتباطی ندارد. به نظر می رسد حالات صورت زنان، اغلب وضعیت عاطفی و هیجانی آنها را فاش نمی کند.

تفاوت دیگر زنان با مردان در حالات صورت این است که زنان بیشتر از مردان، هنگام گفتگو با همجنسان خود به صورت آنان خیره می شوند. زمانی که دو زن با یکدیگر صحبت می کنند معمولاً به چشمان همدیگر نگاه می کنند، اما هنگامی که دو مرد با یکدیگر گفتگو می کنند، هر یک به نقطه ای چند سانتی متر بالای گوش طرف مقابل نگاه می کنند.

توانایی رمز گشایی

توانایی رمز گشایی، به معنای حدس زدن احساسات طرف مقابل با مشاهده رفتار غیرکلامی اوست. برای نمونه  در تفاوتهای زنان و مردان، فردی که این توانایی را دارد، از حالات صورت، وضعیت بدن و حرکات و نیز صدای دوست خود، در می یابد که او خوش و سرحال است یا محزون و افسرده. پژوهش های هال و دیگران نشان می دهد که این توانایی در زنان به مراتب بیش از مردان است. زنان در قضاوت و استنباط هیجانات و عواطف بسیار توانمندتر از مردان هستند. این توانایی حتی در دختران دبستانی دیده می شود. زنان در رمز گشایی توان بالایی دارند برای مثال در یک جمع و در یک مهمانی اگر آقا از حرف همسرش خوشش نیاید و اشاره کند خانم سریعاً متوجه می شود و مسیر حرف را عوض می کند ولی آقایان کمتر متوجه چنین اشارهائی می شوند.

می توان نتیجه گیری کرد که زنان و مردان، هیچ یک در رفتارهای غیر کلامی خود ناهنجار و غیر طبیعی نیستند بلکه هر دو محصول سالیان سال شرطی شدن رفتاری هستند. قابل ذکر است که در فرهنگ های مختلف تفاوت های دو جنس در رمزگشایی و خواندن چهره شدت و ضعف دارد.

معرفی یار مهربان

تفاوتهای زنان و مردان از نظر شیوه های ارتباطی

کتاب ۵۴ دام در روابط بین زن و شوهر

نویسنده: آلن فی

ترجمه: شمس الدین حسینی، الهام آرام نیا

تهیه و تنظیم: میترا نمازی

کارشناس ارشد روانشناسی بالینی

دسته‌بندی‌ها