تفاوت عشق و وابستگی و رهایی از آن

تفاوت عشق و وابستگی و رهایی از آن

وابستگی یا دلبستگی یکی از مواردی است که باید به صورت دقیق در مورد آنها بدانیم تا در زندگی و روابطمان دچار مشکل نشویم،در این بخش از برنا اندیشان تصمیم بر آن داریم تا در مقاله وابستگی و دلبستگی چیست و چه تفاوتی با یکدیگر دارند شما را با نشانه های هر یک از آن ها آشنا کنیم.

تفاوت عشق و وابستگی و رهایی از آن

در مقاله وابستگی و دلبستگی چیست و چه تفاوتی با یکدیگر دارند دو مقوله مهم در هر رابطه ای را به صورت عمیق و دقیق بررسی خواهیم کرد و راهکارهایی نیز بیان می شود.

در این مطلب میخوام دلبستگی و وابستگی رو به طور جداگانه تعریف کنم و تفاوت هایشان را بگویم ، همچنین سوالات احتمالی را در این زمینه که در ذهنتون ممکن است پیش آید جواب بدهم ،و در آخر بهتون راهکارهایی بدم برای شناسایی افرادی که به آنها وابسته اید و همچنین رهایی از آنها.

پیشگفتار

انسان از روزی که به شکل جنین است و روح در بدن او دمیده میشود به ارتباط با دیگران نیاز دارد تا زمانی که بمیرد، به آن نیاز دارد مانند آب ، غذا ، پوشاک ، …… و غیره.

هنگامی که بزرگتر میشوید و روابط رو درک میکنید ممکن است در این روابطی که با کسی یا چیزی یا جایی برقرار میکنید ،  به آن دلبسته شوید یا وابسته.

تفاوت وابستگی و دلبستگی چیست؟

وابستگی و دلبستگی چیست ؟

اینجا ممکن است براتون سوال پیش بیاد :

فرق بین دلبستگی و وابستگی چیه ؟

چی باعث میشه دلبسته شیم یا اینکه وابسته شیم؟

دلبستگی خوب است یا بد؟

وابستگی خوب است یا بد؟

برای جواب به این سوالات و بقیه سوالاتی که ممکن است در ذهن شما رخ بدهد ابتدا توضیحاتی مهم و کلیدی رو بهتون میگم و شما رو در جریان رازهایی قرار می دم که کاربردی هستند.


پیشنهاد ویژه : کارگاه روانشناسی رهایی از تله وابستگی


ابتدا میخوام دلبستگی و وابستگی رو به طور جداگانه براتون تعریف کنم:

دلبستگی

هنگامی است که فرد شخصی ، شی یا وسیله ای و افرادی را با آنها آشنا می شود و آن فرد یا شی به مرور زمان تاکید میکنم مرور زمان برای او جذاب می شود و همیشه برای دریافت حال خوب و حس دوست داشته شدن به سمت آنها می رود  که در نهابت هر چه عمیق تر شود به عشق تبدیل میشود و بدون او نمیتواند.

وابستگی: هنگامی است که فرد به خاطر عادت و مدت زمان زیادی یا به دلیل اینکه نیازهایش با او برطرف میشود حتی اگر آن چیز، شی یا فرد را دوست نداشته باشد اما به آن وابسته و نیازمند است و هم میخوادش و هم نه…

با توضیحاتی که داده شد  تا حدودی متوجه شدید که فرق این دو چیست ؛ اما چند مورد از تفاوت هایشان:

  • وابستگی از روی عادت ونیاز است اما دلبستگی از روی دوست داشتن است.
  • دلبستگی با گذشت زمان از بین نمی رود اما وابستگی با یک سری تمرین و گذشت زمان درمان میشود.
  • وابستگی از روی دلیل و برهان بوجود می آید و دلبستگی  تبدیل به عشق میشود و لزوما نباید دلیل خاصی داشته باشد.
  • دلبستگی خوب است اما وابستگی در هر صورتی میتواند آسیب زننده باشد زیرا باعث محدودیت شما میشود.

تفاوت عشق و وابستگی دکتر هلاکویی

تفاوت عشق و وابستگی دکتر هلاکویی

حال در ادامه تصمیم داریم تا تفاوت عشق و وابستگی دکتر هلاکویی را مورد بررسی قرار دهیم. از نظر دکتر هلاکویی عشق فرایندی عالی است که و هیچ ارتباطی با وابستگی ندارد. یعنی زمانی که فردی عاشق شخص دیگر است به این معناست که می گویند من خوبم، دنیا خوبه، رابطه خوبه و نتیجه رابطه هم خوبه. در این حالت من و تو در کنار یکدیگر زندگی می کنیم چون من تو را دوست دارم.

ولی زمانی که فردی به شخصی وابسته است به این معناست که به دلیل رفع نیازش به سمت شخصی دیگر رفته است و اگر آن نیاز برآورده شود ممکن است آن فرد دیگر علاقه ای به ماندن نداشته باشد. به عبارت کلی باید بدانید که وابستگی نوعی بیماری است که موجب می شود انسان ها به سمت یکدیگر کشیده شوند و در این حالت باید هوشیار باشند تا دچار درگیری و گرفتاری در زندگی نشوند.

دکتر هلاکویی یک روانشناس معروف و نویسنده در زمینه روانشناسی و روابط انسانی بوده و او در طول دوره حیات خود تحقیقات زیادی در زمینه عشق، وابستگی و روابط انسانی انجام داده است. او تفاوت مهمی بین عشق و وابستگی را برجسته کرده است. در زیر تفاوت عشق و وابستگی از نظر دکتر هلاکویی را توضیح می‌دهم:

1. عشق (Love):

عشق بیشتر به عنوان یک احساس عمیق و مثبت نسبت به شخص دیگر تعریف می‌شود.

این احساس بر اساس احترام متقابل، تعهد، اعتماد و رشد مشترک در رابطه بنا شده است.

عشق به شخصیت و ویژگی‌های منحصر به فرد شخص مورد علاقه اتکا دارد و به او احترام می‌گذارد.

عشق معمولاً با ارتباطات سالم و برقراری ارتباط عمیق و صادق در رابطه همراه است.

2. وابستگی (Attachment):

وابستگی ممکن است به عنوان یک نیاز اساسی انسان برای اتصال به دیگران و ایجاد ارتباطات اجتماعی تعریف شود.

این مفهوم به تبعاتی از افراز و نشیب‌های روابط انسانی و نیاز به حمایت و امنیت اشاره دارد.

وابستگی معمولاً بر روی نیاز به دیگران برای تامین حمایت احساسی یا مادی تمرکز دارد و ممکن است بیشتر به تفکرات منفعلانه و نیازهای فوری تکیه کند.

هلاکویی تأکید می‌کند که وابستگی به تنهایی نباید به عنوان عشق تلقی شود. عشق باید بر مبنای احترام متقابل، تعهد، اعتماد و رشد مشترک بنا شود، در حالی که وابستگی به تنهایی می‌تواند منجر به روابط ناپایدار و ناسالم شود. بنابراین، برای داشتن رابطه‌ای موفق و سالم، اهمیت دارد که عشق و وابستگی را از یکدیگر تمییز دهیم و به اندازه کافی به توسعه ارتباطات عمیق و موثر اختصاص دهیم.

در بخش زیر پادکستی را در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم تا به سخنان دکتر هلاکویی پیرامون عشق و وابستگی و تفاوت این دو گوش دهید و بتوانید از آن بهره ببرید.

در این پادکست از دکتر هلاکویی شنیدید که عشق واقعی به چه معناست و در واقع متوجه شدید که دلبستگی چه تفاوتی با وابستگی دارد. حال در ادامه با مجله علمی برنا اندیشان همراه باشید تا سایر موارد مربوط به موضوع عشق و وابستگی را مورد مطالعه قرار دهیم.

در چه صورتی دلبستگی خوب است و در چه صورتی بد؟

هنگامی که شما با فردی آشنا میشوید اما میدانید که با شرایط ، معیارها و باورها و علایق شما تناسب ندارد اما باز هم دوس دارید با او ارتباط داشته باشید و بخاطر او باروها و عقاید خود را تغییر میدهید و کم کم به او دلبسته میشوید و در آخر عاشق آن فرد میشوید آن موقع است که شما وارد یک رابطه سمی شده اید و فقط دارید به روح خودتون آسیب میزنید .

اما اگر شما به فردی که ظاهرا و رفتارا با شرایط و علایق و اعتقادات شما متناسب است و شما در کنار او احساس خوبی دارید شانس آشنایی میدهید و شما در آن رابطه رشد و پیشرفت میکنید ، ابتدا او را دوس دارید بیشتر که پیس می روید از او خوشتان می آید و به او دلبسته میشوید ، سپس اگر باز هم بیشتر پیشرفت عاشق هم میشوید و در این صورت است گه دلبستگی درست و خوب است.

وابستگی خوب است یا بد؟

وابستگی در بیشتر مواقع اصلا خوب نیست ، زیرا اگر آن چیز یا شخص که به آن وابسته اید دیگر نباشد یا از بین برود شما متوقف میشوید و زندگیتان مختل میشود و دیگر نمیتوانید کاری را بدون وجود آن انجام بدهید و نمیتوانید مستقل عمل کنید.

اما فقط در مواقعی خوب است که مثلا باعث شود فردی به سمت کار خلافی یا کاری که به ضرر خودش و اطرافیانش است نرود و مانعش شود.

چه چیزهایی باعث میشود که وابسته یا اینکه دلبسته شویم؟

قبل از آن باید بگم دلایل هر کدوم متفاوت است با هم :

دلبستگی چه دلایلی دارد؟

  1. از فرد مقابل بعد از آشنایی بیشتر خوشتان می آید .
  2. احساس خوشحالی و ارامش دارید وقتی کنار اوهستید.
  3. هم فکر و هم عقیده شماست .
  4. همیشه از شما در جمع ها حمایت میکند و ظاهرش را دوس دارید.
  5. ممکن است شبیه به شخصی با شما رفتار کند که به شما نزدیک است و شما او را دوست دارید.
  6. ممکن است شبیه شخصی باشد که شما در زندگی همیشه به وجودش نیاز داشتید و جای خالی اش را احساس میکردید.
  7. احتمال دارد طوری با شما رفتار میکند که شما از اطرافیانتون و عزیزانتون انتظار همچین رفتاری را دارید و از سمتشان دریافت نمیکنید.

وابستگی چه دلایلی دارد؟

1. ممکن است شما اعتماد به نفس و عزت نفس پایینی داشته باشید و برای جبران آن از همصحبتی و همنشینی با افرادی بهره ببرید که از نظر دیگران محبوب باشند و شما برای دیده شدن به آنها وابسته باشید.

2. ممکن است شما به کسی یا چیزی با گذشت زمان عادت کنید و بدون آن نتوانید به زندگی عادی ادامه دهید.

3. از بچگی بقیه برای شما تصمیم میگرفتن و هیچ موقع به صورت مستقل و تنها کاری را انجام ندادید.

4. از سوی خانواده توجه و محبت لازم رو دریافت نکردید و وقتی اولین نفری که به شما محبت میکند نیاز شما و خلا وجود شما که محبت و دوست داشته شدن از سوی بقیه است برایتان در حال جبران شدن است اما شما ان را عمیقا دوس ندارید اما بخاطر نیازی که از شما رفع میکنید و شما وابستگی تان به آن را عشق و علاقه و دوست داشتن تعبیر میکنید و دائما در این رابطه در تکاپو هستید یک زمان او را دوس دارید و یک زمان از او خسته میشوید.

5. ممکن است به اجبار در شرایطی قرار میگیرید یا با کسی هم مسیر، همکلاس ، همکار ، هم خانه و….. قرار میگیرید که به وجودش نیاز است اما شما از آن خوشتان نمی آید ، به محض اینکه دیگر آن را نداشته باشید احساس کمبود چیزی را میکنید و میخواهید سریعا باز همان برگردد.

چکار کنیم تا در روابط خود وابسته نشویم

وابستگی و دلبستگی چیست ؟

چه کار کنم تا وابسته نشم؟

1. اول از همه مواردی که در قسمت قبل گفتم باید بدانید ، تا از خودتان آگاهی داشته باشید

آگاهی باعث میشود بتوانید خودتان برای خودتان یک تصمیم درست بگیرید و خودتان کنترل خودتان را در دست بگیرید و قدرت خود را داشته باشید.

2. سعی کنید با ترس هایتان مثل تنها خرید رفتن ، تنها زندگی کردن ، تنها به محل کار رفتن، تنها سفر رفتن ، تنها مدرسه رفتن و …. از این قبیل ، رو به رو شوید و تمرین هایی مثل :

  • هر هفته یکی از ترس هایتان را مشخص کنید و هر روز آن را هرچند سخت انجامش دهید.
  • هر روز جلوی آیینه بایستید و به خودتون یادآوری کنید که شما خودتون رو باور دارید.
  • هر روز دوتا از ویژگی های مثبت و خوبتون رو چه ظاهری و چه درونی رو برگه بنویسید و با خود تکرار کنید اگر جلوی آیینه انجام دهید که عالی میشود.

3. حرف دیگران برایتان مهم نباشد و کاری که دلتان میگوید انجام دهید.

4. دائما نقاط ضعف خود را بنویسید و آن هارا  اصلاح یا حذف کنید تا همان ضعف ها شما را به کسی یا چیزی برای رفع نیاز وابسته نکند.

5. این را همیشه بدانید که هیچ کس و هیچ چیز ماندگار نیست و سعی کنید همیشه به خودتان تکیه کنید.

6. تا جایی که میتوانید کارهایتان را خودتان انجام دهید و به کسی نسپارید ، حتی به خواهر یا برادرتان و افراد خانوده نسپارید و تا حدامکان کارهایی ضروریتان از بدون اینترنت و فضای مجازی انجام دهید.

7. سعی کنید همیشه طوری کارهایتان را انجام دهید که در هر شرایطی هم که باشید حتی سخت ترین شرایط باز هم بتونین کارتان را انجام دهید و باز به زندگی خودتون ادامه بدید.

دسته‌بندی‌ها