فتیش چیست و چگونه درمان می شود؟

روش های درمان فتیش و شناخت انواع آن

در مورد فتیش چه می دانید؟ آیا در روابط خود با شریک زندگی تان دچار مشکل هستید و علت آن را نمی دانید؟ به گونه ای که از شما درخواست های غیر معقولی دارد و شما نمی توانید آن را تامل کنید. در سطح اینترنت همواره واژه فتیش جستجو می شود و افراد به دنبال معنای آن هستند و می خواهند بدانند که فتیش چیست و چگونه درمان می شود.

به دلیل اهمیتی که این موضوع دارد در این بخش از مجله علمی برنا اندیشان تصمیم داریم تا مقاله ای با عنوان روش های درمان فتیش و شناخت انواع آن را در اختیار شما علاقه مندان به مقالات روانشناسی قرار دهیم و شما را با انواع فتیش آشنا نماییم و سپس روش های درمان این اختلال را در اختیارتان قرار دهیم. پس اگر علاقه مند هستید که بدانید اختلال فتیش چیست و دارای چه نشانه هایی است و چگونه درمان می شود تا انتهای مقاله با گروه علمی برنا اندیشان همراه باشید.

آیا فتیش یک اختلال است؟

به صورت کلی زمانی می توانیم یک موضوع را به عنوان اختلال در نظر بگیریم که باعث شود زندگی فرد تحت تاثیر قرار بگیرد و به کلی زندگی شخص را دچار اختلال و مشکل کند. در این شرایط خودش شخص به شدت اذیت می شود و همچنین اطرافیان او نیز با مشکلاتی روبرو می شوند. برای روشن تر شدن موضوع بهتر است که یک مثال بزنیم. پیشنهاد می شود تا مقاله درمان فوت فتیش را مطالعه نمایید.

درمان فتیش با دکتر آزیتا ساعیان

در قسمت زیر با دکتر آزیتا ساعیان همراه باشید تا به صورت کامل با موضوع فتیش و انواع آن آشنا شوید و همچنین به علل و دلایل آن نیز پرداخته می شود و سپس روش های درمان فتیش نیز معرفی می گردد.

اگر مردی نتواند با همسرش رابطه جنسی سالم برقرار کند و فقط زمانی لذت ببرد که کفش های همسرش را ببیند چون هم خودش در رنج و عذاب است و هم موجب آزار همسرش میشود دچار اختلال فتیش است و باید تحت درمان قرار بگیرد. به طور کلی فتیش دارای انواع متفاوتی است، مثلا فتیش پا یا تمایل فرد به وسایل چرمی و پلاستیک و یا گرایشات مربوط به بی دی اس ام هم شامل فتیش می شود.

فتیش چیست؟

در معنای لغوی فتیش به معنای یادگارخواهی است. اگر شما سنت و رسوم قبایل آفریقایی و یا سایر کشورها را مشاهده کرده باید نسبت به یک شی احترام خاصی قائل هستند و برخی اوقات آن شی را می پرستند و ارزش بالایی برایشان دارند. پیشنهاد می شود تا مقاله درمان عدم تفاهم جنسی را بخوانید.

در مقاله حاضر تصمیم داریم تا اختلال فتیش جنسی را مورد بررسی قرار دهیم. در تعریف ساده می توانیم بگوییم که فتیش جنسی یا اروتیک همان جذابیت شدید بخشی از بدن است. یعنی ناحیه ای از بدن و یا وسیله ای خاص که مربوط به بخشی از بدن است برای فرد جذابیت فراوانی دارد و موجب می شود تا فرد از نظر جنسی برانگیخته شود و شخصی که چنین اختلالی دارد را فتیشیست می نامند.

اختلال فتیش از نظر کتاب DSM

همانطور که میدانید کتاب دی اس ام که دارای نسخه های متفاوتی است تمامی اختلالات روانی را به همراه نشانه هایش طبقه بندی کرده است و زمانی می توانیم یک موضوع را به عنوان اختلال در نظر بگیریم که نشانه های آن را طبق این کتاب بررسی نماییم و اگر تمامی آن ها را برآورده کرد می توانیم از آن به عنوان اختلال یاد کنیم. در اینجا لازم است تا اختلال فتیش را بر اساس کتاب دی اس ام ۵ (DSM 5) مورد بررسی قرار دهیم.

در این کتاب برای اختلالات پارافیلیا ۳ معیار تشخیصی آورده شده است و اشاره می کند که این نشانه ها باید حداقل به مدت ۶ ماه وجود داشته باشند و عملکرد فرد را در بخش ها مختلف تخریب کرده باشد.

اختلال فتیش چیست؟

۱. فرد تمایل شدیدی به رابطه جنسی از نوع برانگیختگی با اشیای غیر جنسی را دارد. به طوری که این اشیا گاهی اوقات می تواند بی جان هم باشند. همچنین پیشنهاد می شود تا مقاله درمان بردگی جنسی را مطالعه فرمایید.

۲. تمامی این افکار و فانتزی های به فرد اضطراب می دهند و زندگی روزمره فرد را با اختلال روبرو می کنند.

۳. ابزار یا شی فتیش لباس جنس مخالف و یا وسایلی مانند ویبراتور نیست.

پس همانطور که گفته شد اختلال فتیش نشانه های مخصوص به خود را دارد و در مدت ۶ ماه تمامی این نشانه ها تمام ابعاد زندگی فرد را دچار مشکل می کند. پس اگر فردی چنین نشانه هایی را نداشته باشد و صرفا تمایل جنسی به شی خاصی داشته باشد و این تمایل زندگی فرد را با مشکل روبرو نکند به عنوان اختلال شناخته نمی شود، چرا که فرد دچار افکار و باورهای فانتزی جنسی نمی شود و می تواند تمامی کارهای روزمره اش را به درستی انجام دهد. همچنین پیشنهاد می شود تا مقاله درمان شوهران معتاد به پورنوگرافی را بخوانید.

آشنایی با انواع فتیش

همانطور که گفته شد فتیش جنسی که به آن فتیش اروتیک هم گفته می شود در واقع یعنی فرد توسط یک اندام غیر جنسی یا شی بی جان برانگیختگی جنسی پیدا می کند و به آن شی فتیش گفته می شود و فردی که دچار این اختلال است فتیشیست نامیده می شود. اگر فرد به وسیله بخش خاصی از بدن تحریک شود در طبقه جزئی گرایی یا پارشیالیسم قرار می گیرد. به این معنا که فرد گرایش شدید جنسی به اندام های غیر جنسی دارد.


پیشنهاد ویژه : پکیج آموزش درمان انحرافات جنسی


در رابطه با اختلالات پارشیالیسم یا همان جزئی گرایی باید بدانید که کتاب دی اس ام ۵ بیان می کند که اگر زندگی فرد دچار مشکل و اختلال شود می توانیم بگوییم که فرد دچار انحراف و اختلال شده است. چرا که نشانه های روانشناختی فراوانی در شخص ایجاد می شود و تمامی ابعاد زندگی فرد تحت تاثیر قرار می گیرد و عملکرد روزانه فرد به شدت تخریب می شود.

زمانی که فردی فتیش دارد با اندام غیر جنسی و یا اشیای بی جان دچار تحریک جنسی می شود. به طوری که میزان تحریک اشیا و اندام دقیقا مشابه اندام جنسی واقعی است.

فتیش پا یک از رایج ترین اختلالات این بخش است و تقریبا اختلال فتیش را با اختلال فوت فتیش یکی می دانند. ولی باید بدانید که فتیش پا که به آن فوت فتیش هم گفته می شود یکی از زیر مجموعه های اختلال فتیش جنسی است و در ادامه سایر اختلالات فتیش را برایتان معرفی می کنیم.

چرا افراد دچار اختلال فتیش می شوند؟

۱. پودوفیلیا (Podophilia) که به عنوان فتیش پا شناخته می شود و منبع تحریک در آن پا می باشد.

۲. اوکولوفیلیا (Oculophilia) یا همان فتیش چشم که فرد به چشم فتیش دارد.

۳. ماسکالاژنیا (Maschalagnia) همان فتیش زیر بغل است و منبع تحریک فرد زیر بغل است.

۴. مازوفیلیا (Mazophilia) یا همان فتیش پستان که ناحیه تحریک پستان ها هستند.

۵. پیگوفیلیا (Pygophilia) که به عنوان فتیش باسن شناخته می شود و فرد علاقه شدیدی به باسن دارد.

۶. نازوفیلیا (Nasophilia) که به عنوان فتیش بینی شناخته می شود و بینی منبع تحریک می باشد.

۷. تریکوفیلیا (Trichophilia) همان فتیش مو است و فرد با مو به برانگیختگی دست می یابد.

۸. آلوینوفیلیا (Alvinophilia) که همان فتیش ناف است و ناف به عنوان منبع تحریک شناخته می شود.

۹. آلوینولاگنیا (Alvinolagnia) به عنوان فتیش شکم شناخته می شود و در آن شکم منبع تحریک است.

۱۰. چیروفیلیا (Cheirophilia) به عنوان فتیش دست معروف است و دست منبع تحریک می باشد.

۱۱. کروروفیلیا (Crurophilia) که تحت عنوان فتیش ساق پا شناخته می شود و ساق پا فرد را تحریک می کند.

در تعاریف پزشکی، فتیش فقط به اشیای بی جان و اندام غیر جنسی محدود شده است. ولی باید بدانید که فتیش انواع متفاوتی دارد و بسیار گسترده است و گاهی اوقات شامل برخی از فعالیت های هم می باشد.

به عنوان مثال فتیش می تواند بر روی اندام بدنی مانند چاقی باشد و در آن فتیش فرد به افرادی علاقه دارد که بسیار چاق هستند. نکته دیگری که باید به آن اشاره شود آن است که برخی از فعالیت ها مانند فتیش ادرار و مدفوع و مرده نیز به عنوان اختلال فتیش شناخته می شوند. همچنین پیشنهاد می شود تا مقاله درمان اعتیاد جنسی را مطالعه کنید.

معرفی سایر اختلالات فتیش

  • علاقه جنسی به تاتو که به آن پیرسینگ گفته می شود.
  • گرایش به لباس هایی مانند جوراب و یا لباس زیر.
  • علاقه جنسی به چرم و پلاستیک.
  • تمایل جنسی به انواع کفش و چکمه.
  • علاقه به اندام هایی مانند دهان، ناخن و ناف.
  • گرایش جنسی به برخی از موهای خاص بدن.
  • تمایل جنسی به وسایل غیر معمول مانند پوشک بچه و پستانک.
  • فتیش ادرار که به آن یوروفیلیا گفته می شود و فرد تمایل شدید به ادرار دارد.
  • فتیش مردگان یا همان نکروفیلیا که در آن فرد به مردگان تمایل جنسی دارد.
  • تمایل جنسی به مدفوع که به آن کوپرفیلیا یا اسکاتوفیلیا گفته میشود و شامل فعالیت های مربوط به مدفوع است.
  • تمایل جنسی به نوشیدن شیر از پستان زن که به آن لاکتوفیلیا گفته می شود.
  • علاقه جنسی به خون قاعدگی که به آن منوفیلیا گفته می شود.
  • فتیش عطسه که به آن موکوفیلیا گفته می شود.

چرا افراد دچار اختلال فتیش می شوند؟

اولین فردی که اصطلاح فتیش جنسی را مطرح کرد، آلفرد بینه روانشناس فرانسوی است که در سال ۱۸۸۷ آن را به کار برد. در ابتدا باور بر این بود که علت فتیش به خاطر وجود تجربه تحریک با یک شی خاص در دوران کودکی است. پیشنهاد می شود تا مقاله درمان اختلال پارافیلیا را بخوانید.

همچنین تحقیقاتی در زمینه شرطی سازی انجام شده است که طبق آن مشخص گردیده که افراد از طریق شرطی سازی هم می توانند فتیش بگیرند و به بخشی از بدن و یا یک شی تمایل جنسی بالایی داشته باشند. به دنبال این فرض دانشمندان تئوری آموختنی بودن فتیش را مطرح کردند.

آموزش درمان فتیش

حال سوالی مطرح می شود با عنوان چگونه می توانیم فتیش را درمان کنیم؟ چرا که وقتی فردی اختلال فتیش دارد دست به کارهایی می زند که برایش مشکل قانونی ایجاد می شود. از طرفی این اختلال موجب می شود تا زندگی فرد تحت تاثیر قرار بگیرد و شریک زندگی اش از انجام چنین کارهایی بیزار باشد و در نتیجه زوجین از هم طلاق بگیرند. در چنین شرایطی لازم است تا فردی که اختلال فتیش دارد تحت درمان قرار بگیرد که در ادامه روش های درمان اختلال فتیش را به شما معرفی می کنیم.

درمان شناختی رفتاری (CBT) اختلال فتیش

در روش سی بی تی که به عنوان درمان شناختی رفتاری شناخته می شود از متدهایی مانند درمان از طریق ایجاد بیزاری، شرطی سازی مجدد ارگاسم و شرطی سازی پنهان استفاده می شود.


پیشنهاد ویژه : پکیج آموزش کامل سکس تراپی


به عنوان مثال در روش بیزاری درمانی افکار مربوط به اختلال فتیش را با یک محرک ناخوشایند مانند شوک الکتریکی همراه می کنند تا در دفعات بعد ذهن به صورت خودکار چنین افکار و فانتزی هایی را نادیده بگیرد. پیشنهاد می شود تا درمان مازوخیسم فکری را مطالعه کنید.

برای روش حساس سازی پنهان نیز به این شکل است که فرد را در شرایطی قرار می دهند که باید افکار و فانتزی های فتیش را در ذهنش بیاورد و تصور کند که در این حال دوستان و اعضای خانواده اش وارد اتاق می شوند و متوجه کارهای او می شوند و او به شدت شرمنده می شود. البته قابل ذکر است که این روش بستگی به شخصیت فرد دارد و در هر شرایطی فرق می کند.

در روش شرطی سازی مجدد نیز از فرد خواسته می شود که قبل از ارگاسم افکار فتیش خود را تغییر دهد و به همسرش فکر کند و در بلند مدت این روش تاثیر بسیار زیادی بر درمان اختلال فتیش می گذارد.

روانکاوی فتیش

طبق درمان روان پویشی که به آن روانکاوی هم گفته می شود، این اختلال به دلیل وجود تجربیاتی ناخوشایند در دوران کودکی است و باید افکار و باورهای فرد مورد بررسی قرار بگیرد. برای آموزش بیشتر پیشنهاد می شود تا به پکیج درمان مشکلات جنسی دکتر هلاکویی مراجعه نمایید.

به عنوان مثال فردی که فتیش پستان داشت وقتی مورد روانکاوی قرار گرفت مشخص شد که در کودکی چون در کنار مادرش می خوابیده و مادرش نیز فرد چاقی بوده که در خواب بر روی کودک می افتاده و همین شرایط باعث شده تا فرد فتیش پستان بگیرد و ریشه آن مربوط به دوران کودکی او بود.

دارو درمانی برای اختلال فتیش

اگر بخواهیم اختلال فتیش را از طریق دارو درمان کنیم باید به سراغ داروهایی برویم که میل جنسی را کاهش داده و باعث شود تا افکار و فانتزی های جنسی فرد پایین آید. به عنوان نمونه داروهایی مانند آنتی آندروژن ها که چنین کارکردی دارند. در کنار این داروها می توانیم به SSRI ها یا همان مهارکننده های بازجذب سروتونین اشاره کنیم که برای بهبود خلق فرد به کار می رود. البته باید اشاره شود که تمامی این داروها باید توسط روانپزشک تجویز شود.

فتیش و رابطه جنسی

برخی افراد بیان می کنند که نمی خواهند اختلال فتیش خودشان را درمان کنند و تمایل دارند تا آن را وارد رابطه جنسی با همسرشان کنند. آیا آنها می توانند چنین کاری را انجام دهند؟ اگر بخواهند فتیش خودشان را وارد رابطه جنسی شان کنند چه کاری باید انجام دهند؟

فتیش چه نشانه هایی دارد؟

در پاسخ به این افراد باید بگوییم که برخی از فتیش ها مانند فتیش پا را می توان تغییر داد و به شکل های دیگر آن ها را وارد فعالیت های جنسی زناشویی کرد. به عنوان مثال می توان به جای فوت فتیش از ماساژ پا استفاده کرد.

یکی دیگر از کارهایی که زوجین در این خصوص می توانند انجام دهند این است که باید برای انجام فعالیت های مربوط به فتیش زمان محدود و مشخصی را تعیین کنند. مثلا فقط جمعه ها با یکدیگر رابطه جنسی بر اساس فتیش داشته باشند و در سایر روزها به هیچ عنوان نباید کارهای مربوط به فتیش وارد رابطه شود. چرا که در بلند مدت هیجانات از بین می رود و در نتیجه فرد دچار اعتیاد می شود و اختلال فتیش تمام ابعاد زندگی اش را تحت تاثیر قرار می دهد. برای مطالعه بیشتر مقاله بیان خواسته های جنسی را بخوانید.

بهترین پیشنهادی که به زوجین می شود آن است که برای ایجاد تعادل در زندگی و ورود فتیش به رابطه جنسی خود از زوج درمانی استفاده کنند و حتما به یک متخصص روانشناسی و زوج درمانگر حرفه ای مراجعه نمایند.

نتیجه گیری

تا به اینجای مقاله با اختلال فتیش آشنا شدید و متوجه شدید که فتیش چیست و چه مشخصاتی دارد و چرا افراد دچار فتیش می شوند. همچنین با روش های درمان فتیش هم آشنا شدید. بنابراین اگر شما هم فکر می کنید که دچار اختلال فتیش هستید لازم است تا به یک روانشناس خبره مراجعه کنید و این موضوع را با او در میان بگذارید.

به یاد داشته باشید که هرگز به خاطر خجالت درمان فتیش را به تعویق نیندازید و بدانید که روانشناس و درمانگر کارشان درمان است و هرگز راجع به شما قضاوتی انجام نمی دهند و شما باید برای درمان اختلال فتیش اقدامات لازم را انجام دهید تا در زندگی دچار مشکل نشوید.

دسته‌بندی‌ها