علت و ماهیت حسادت در انسان و شناخت ریشه های حسادت

علت و ماهیت حسادت در انسان و شناخت ریشه های حسادت

حسادت یکی از صفاتی است که هر انسانی از آن بیزار بوده و هرگز دوست ندارد به آن دچار شود ولی اگر ریشه های های آن را بدانیم برخورد مناسب تری با آن خواهیم داشت و برایمان قابل کنترل خواهد بود.با توجه به اهمیت این موضوع تصمیم داریم تا در این بخش مقاله ای با عنوان علت و ماهیت حسادت در انسان و شناخت ریشه های حسادت را در اختیار شما علاقه مندان قرار دهیم و در رابطه با ریشه های حسادت با شما گفتگو داشته باشیم، پس تا انتهای مقاله با برنا اندیشان همراه باشید.

علت و ماهیت حسادت در انسان و شناخت ریشه های حسادت

در مقاله علت و ماهیت حسادت در انسان و شناخت ریشه های حسادت شما با مفهوم حسادت و علت های آن به صورت ریشه ای و علمی آشنا شده و خواهید فهمید که چرا انسان ها در زندگی شان حسادت می کنند.

ماهیت واقعی حسادت

تکامل ، ترس و عصبانیت و همه این عوامل در این که انسان ها حسادت کنند نقش دارند.

اکثر ما در بعضی مواقع حسادت را تجربه نموده ایم.و میدانیم  وقتی درون ما حس حسادت ظاهر می شود چگونه آن را شناسایی نماییم و میتوانیم دیگران را وقتی احساس حسادت نسبت به کسی یا چیزی در درون خود دارند بر اساس کارهایی که انجام میدهند به آنها یاد آور شویم که شما حسادت می ورزید.

اما دقیقا معنای حسادت چیست؟

در یک مدل روانشناسی تکاملی سنتی،حسادت پاسخی ارثی است که یک بار شانس زنده ماندن را در ما افزایش میدهد. گفته میشود مردان در وهله اول در پاسخ به تهدیدات و خطرات جنسی که در روابطشان دارند به یکدیگر حسادت می ورزند. دلیل این ادعا این است که اگر اجداد مذکر ما می توانستند مطمئن شوند که آنها پدران واقعی فرزندانشان هستند، پس انتقال DNA  آنها نیز تضمین می شد. از طرف دیگر زنان در وهله اول در واکنش به تهدیدات عاطفی در روابطی که هستند حسادت به همدیگر گریبان گیرشان میشود. دلیل آن امر این است زنانی که فردی را برای تامین غذای فرزندشان دارند باعث زنده ماندن فرزندانشان می شود و این امر انتقال DNA  والدین را افزایش خواهد داد. این امر سرانجام باعث بروز مردانی با ژن حسادت جنسی به دیگران و زنان با ژن حسادت احساسی به دیگران می شود.

چرا انسان ها به یکدیگر حسادت می کنند؟

در توصیف حسادت مشکلات زیادی وجود دارد که عبارتند از: حسادت در همه فرهنگها برابر نیست، که این امر نشان میدهد که حتی اگر حسادت ریشه ژنتیکی داشته باشد، یک مولفه بسیار قوی اجتماعی نیز در آن دخیل است. به عبارتی دیگر حسادت در فرد پرورش میابد. همان طور که قبلا بیان نمودم ممکن است ریشه تکاملی حسادت مربوط به رقابت های جنسی و یا عاطفی نباشد، بلکه ممکن است حکم یک موهبت را داشته باشد.


پیشنهاد ویژه : کتاب صوتی آموزش غلبه بر حسادت


این موضوع تمایل به ارث بردن ما را برای ارزش اختصاصی اقتصادی  اشیایی که از قبل در اختیارشان داریم و اشیایی که به ما تعلق ندارد اشاره میکند. این اثر موهبت به خودی خود حسادت را به طور کامل توضیح نمیدهد. عامل دیگر که به فرهنگ ربط دارد تمایل به در نظر گرفتن مالکیت جنسی و عاطفی ما نسبت به شریک زندگی ما می باشد و ما را به حقوق انحصاری رابطه جنسی با آنها ارتباط میدهد. توضیح اخیر مبنای تکاملی حسادت  واقعیت آن و تفاوت های حسادت را در فرهنگ های مختلف نشان میدهد. آنچه با این روایت سنتی تکاملی مشترک است این می باشد که حسادت پاسخی در برابر تهدید از دست دادن شریک زندگی و یا اینکه نتوانیم پدر شویم می باشد. این ایده که حسادت پاسخی در برابر خطر از دست دادن شریک زندگی است ، احتمالا جز خصوصیاتی است که امروزه به بهترین وجه با تجربیات حسادت بیشتر مردم سازگار می باشد.

اما باید پرسید این پاسخ چه نوع پاسخی می باشد؟

یک نظریه این هست که حسادت پاسخ ترس به تهدید از دست دادن شریک زندگی است.ولی این به تنهایی درست نیست.،و حتی اگر میدانید همسرتان سرطان لاعلاج دارد، ممکن است در پاسخ به مرگ ناگهانی ترس داشته باشید،ولی حسادتی ندارید. یکی دیگر از تئوری ها این است که حسادت پاسخ ترس  به تهدید از دست  شریک زندگی خود برای شخص دیگر است.

اما به نظر میرسد که حسادت فراتر از ترس باشد. به طور خلاصه ، حداقل، افرادی که حسادت را تجربه میکنند، غالبا احساس ناراحتی، انزجار و عصبانیت را در میان بسیاری از احساسات اساسی و پیچیده دیگرشان دارند و باید بدانید ترس به خودی خود باعث ایجاد این مجموعه احساسات نمی شود. یک روایت قابل قبول دیگر از حسادت این است که حسادت شامل ترس از دست دادن شریک زندگی خود برای شخص دیگر است و داشتن کینه یا عصبانیت ( رقیب جنسی/احساسی) از این واقعیت که شریک زندگی شما ، شما را در این وضعیت نا امن قرار داده است.

و وقتی به اندازه کافی وضعیت بد باشد ، این نوع پاسخ میتواند احساس انزجار و اندوه و یا عصبانیت را در فرد ایجاد نماید. یک ایراد احتمالی در مورد حسادت این است که فرد میتواند حسادت کند حتی اگر تهدیدی برای رابطه اش وجود نداشته باشد. شریک زندگی شما ممکن است به شما هنگامی که دوست دوران کودکیتان که جنس مخالفتان است را ملاقات میکنید حسادت نماید، حتی اگر فرصت برای ایجاد رابطه جدیدی جهت دوستی معمولی نباشد این حسادت رخ میدهد. باید با این گونه موارد باید بین موارد حسادت منطقی/مناسب و غیرمنطقی / نامناسب تفاوت قائل شویم. حتی اگر دلیل موجهی برای این احساسات نداشته باشیم،  و ممکن است در اثر این کار ترس، خشم، عصبانیت، انزجار و… را تجربه نمایید.

شناخت ریشه ها و علت حسادت انسان ها

ترس از پرواز یک نمونه از این موارد است: این حداقل برای کسانی که ترس از رانندگی ندارند غیر منطقی است، زیرا احتمال مرگ شما در یک تصادف رانندگی بسیار بیشتر از تصادف هواپیما است. اما به سختی میتوان به ریشه عمیق ترس درونمان دست یابیم.و بعضی افراد گاهی اوقات سالها برای درمان سراغ درمانگر میروند تا از شر چنین فوبیایی خلاص شوند. میتوان گفت حسادت غیر منطقی/ نامناسب وقتی که ترس از دست دادن یک شریک زندگی برای شخص دیگری نباشد خودش را بروز میدهد.

البته مواردی وجود دارد که حسادت نامناسب است اما با این وجود شخص حسود دلیل خوبی بر این باور دارد که ممکن است شریک زندگی خود را به خاطر یک رقیب جنسی و یا عاطفی از دست بدهد. حداقل یک سناریو وجود دارد که توضیح پیشنهادی از حسادت نمیتواند پاسخگوی آن باشد که عبارتند از: ما اغلب مدتها پس از اینکه میدانیم شریک زندگی عاشقانه و جنسی مان را به خاطر شخصی دیگر از دست داده ایم حسادت را تجربه میکنیم.حتی اگر این موضوع را از قبل بدانیم ، منطقی نیست که بگوییم احساس ما نسبت به حسادت، ترس از دست دادن شریک زندگی است.

به علاوه واکنش احساسی ما در این شرایط ممکن است کاملا منطقی و مناسب باشد.من نیز وسوسه میشوم بگویم که وقتی فردی شریک زندگی اش را به خاطر شخص دیگر از دست بدهد احساسات منفی ای که آن فرد پیدا میکند حسادت نیست بلکه چیز دیگری می باشد. در بعضی موارد ممکن است غم و اندوه باشد و در برخی دیگر  این موضوع ممکن است مربط به یک رفتار ناعادلانه در حق این شخص باشد. از این گذشته،  باید گفت شریک زندگی شما دوست داشت که شخصی غیر از شما را دوست داشته باشد واین موضوع یک تغییر چشمگیر در واقعیت شما ایجاد نموده است.

دسته‌بندی‌ها