وجود کمال گرایی در هر سطحی برای انسان های مضر بوده و می تواند به سلامت روانشان آسیب وارد کند، موضوع کمال گرایی آنقدر مهم است که در این بخش از پایگاه دانش برنا اندیشان تصمیم داریم تا مقاله ای با عنوان نشانه های کمال گرایی در کودکان و معرفی تکنیک هایی برای درمان آن را در اختیار شما علاقه مندان به مطالب روانشناسی قرار دهیم، پس اگر فرزندتان کمال گراست و خواهان کمک به وی هستید تا انتهای مقاله نشانه های کمال گرایی در کودکان با گروه علمی برنا اندیشان همراه باشید.
نشانه های کمال گرایی در کودکان و معرفی تکنیک هایی برای درمان آن
مقاله نشانه های کمال گرایی در کودکان به شما کمک می کند تا بتوانید به فرزندتان کمک کنید که به اعتماد به نفس بالا برسد و موفقیتش را وابسته به شرایط نبیند و خودش را بپذیرد.
وقتی کودک شما کمال گرا است چه باید کرد
شاید شما از پدر و مادری شنیده اید که با افتخار چیزی مانند این جمله را بگوید: “پسرم تمام شب را بیدار می ماند و پروژه درس خود را درست میکند. او کمی کمال گراست! ” اما هر پدر و مادری که فکر می کند کمال گرایی نمادی از موفقیت است احتمالاً نمی داند که کمال گرایی یک مشکل جدی است.
اگر فرزند شما یک کمال گرا هست، احتمالاً از نزدیک دیده اید که چقدر سخت است. کاغذهای پاره شده، شب ها تا دیر وقت بیدار ماندن برای کار کردن و مدام کریه کردن برای اینکه کارها آنطور که می خواست نشده است.
اگر کودک شما در ورزش آنقدر به خودش فشار می آورد تا آسیب ببیند و یا برای گرفتن یک عکس سلفی آنقدر دقت می کند که کلی زمان می برد در هر صورت کمال گرایی به او ضرر می زند. و وقتی کنترل نشود، می تواند عواقب مادام العمر داشته باشد.
کمال گرایی چیست؟
برای بچه ها خوب است که انتظارات زیادی از خود داشته باشند اما اگر آنها انتظار دارند همه چیز عالی باشد، هرگز از عملکرد خود راضی نخواهند بود.
کمال گراها اهداف غیر واقعی را برای خود تعیین می کنند. سپس ، آنها فشار زیادی به خود وارد می کنند تا تلاش کنند و به اهداف خود برسند. آنها درگیر تفکر همه یا هیچ هستند. چه در آزمون ریاضی 99 باشد و چه از 10 شلیک ۹ تا به هدف خورده باشد، کمال گرایان عملکرد خود را ناپسند اعلام می کنند و در صورت عدم رسیدن به اهداف خود این کار را انجام میدهند.
وقتی موفق می شوند ، برای لذت بردن از دستاوردهای خود تلاش می کنند. آنها اغلب موفقیت های خود را یادآوری می کنند و نگرانند که نتوانند نتایج را تکرار کنند یا سطح موفقیت خود را حفظ کنند.
انواع کمال گرایی
برخی از محققان معتقدند که می توان یک کمال گرای سازگار بود، به این معنی که انتظارات غیر واقعی کودک در واقع می تواند به خوبی در زندگی به او خدمت کند. اما محققان دیگر استدلال می کنند که کمال گرایی واقعی همیشه مضر است.
محققان همچنین سه نوع متمایز از کمال گرایی را شناسایی کرده اند:
- کمال گرایان دیگر گرا – استانداردهای غیرواقعی را برای افراد دیگر تعیین می کنند.
- کمال گرایان خودمحور – انتظارات غیر واقعی را برای خود دارند.
- کمال گرایان اجتماعی – افراد دیگر مانند والدین یا مربیان انتظارات غیرواقعی از آنها دارند.
هر سه نوع کمال می تواند برای رفاه کودک مضر باشد.
علایم شاخص کمال گرایی
علایم هشدار دهنده کمال گرایی بسته به سن کودک و نوع کمال گرایی او متفاوت خواهد بود. اما به طور کلی، علایم کمال گرایی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مشکل در انجام تکالیف زیرا کار هرگز “به اندازه کافی خوب” نیست
- اضطراب زیاد پیرامون عدم موفقیت
- حساسیت بالا نسبت به انتقاد
- عدم تحمل ناامیدی هنگام اشتباه
- به تأخیر انداختن برای جلوگیری از انجام کارهای دشوار
- انتقاد از خود، عدم خود آگاهی و به راحتی خجالت می کشد
- مشکل در تصمیم گیری یا اولویت بندی کارها
- نسبت به افراد دیگر بسیار منتقد است
عوامل خطر
دانشمندان فکر می کنند عوامل مختلفی وجود دارد که ممکن است به کمال گرایی در کودکان کمک کند.
فشارهای آکادمیک : کودکان ممکن است ترس زیادی از معدل کم داشته باشند یا نمره کمتری از آزمون باعث خرابکاری در تلاش آنها برای ورود به یک دانشگاه خوب شود. دیگران سعی می کنند کامل باشند تا بتوانند بورسیه شوند. این فشارهای آکادمیک می تواند باعث شود که احساس کنند برای رسیدن به هرجای زندگی باید کاملاً عالی باشند.
عوامل بیولوژیکی : تحقیقات منتشر شده در سال 2015 نشان می دهد کمال گرایی با برخی از بیماری های روانی مانند اختلال وسواس فکری عملی و اختلالات خوردن ارتباط تنگاتنگی دارد.
نشانه های کمال گرایی در کودکان
تمایل به جلب رضایت : بعضی از کودکان با نشان دادن اینکه می توانند از هر لحاظ عالی باشند ، می خواهند تحسین و محبت خود را بدست آورند. این ممکن است ناشی از تمایل به کاهش استرس والدین باشد یا ممکن است تنها راهی باشد که یک جوان می داند چگونه توجه دیگران را جلب کند.
کمبود ارزش شخصی : کودکی که از خود احساس بدی دارد ممکن است فکر کند که فقط به اندازه موفقیت هایش خوب است. کمال گرایان تمرکز خود را بر روی اشتباهات خود می گذارند و دستاوردهای خود را نادیده می گیرند، این باعث می شود که آنها همیشه احساس خوبی نداشته باشند.
تأثیرات والدین : ستایش فرزندتان به دلیل “باهوش ترین بچه در کل مدرسه” یا بد بودن در ورزش می تواند باعث شود او اشتباهات خود را باور کند. او ممکن است فکر کند که باید به هر قیمتی شده موفق شود.
والدینی که کمال گرا هستند : والدینی که کمال گرا هستند به احتمال زیاد فرزندانی کمال گرا تربیت می کنند. اگر این کودک شاهد تلاش کمال گرایی والدین باشد که به دو صورت می تواند این رفتار کمال گرایی منتقل شود : ۱. گرایش ژنتیکی ۲. مشاهده رفتار.
احساسات موفقیت و ناکامی : از ورزشکاران نخبه گرفته تا آخرین ستاره پاپ ، رسانه ها اغلب افراد را کامل نشان می دهند. در همان زمان، سایر داستان های رسانه ای این احساس را ایجاد می کنند که چگونه یک اشتباه منجر به شکست کامل یک نفر شده است. این داستان های رسانه ای ممکن است جوانان را متقاعد کند که باید در هر کاری که می کنند بی نقص باشند.
آسیب روحی : تجربه های آسیب زا ممکن است باعث شود کودکان احساس کنند مورد بی مهری قرار گرفته اند و یا اینکه تا زمانی که کامل نباشند پذیرفته نخواهند شد.
خطرات بالقوه کمال گرایی
کمال گرا بودن باعث نمی شود کودک شما به اوج برسد. در حقیقت ، کمال گرایی ممکن است نتیجه عکس داشته باشد. در اینجا برخی از مشکلاتی که کمال گرایان ممکن است تجربه کنند را برایتان بیان می کنیم.
اضطراب ناشی از اشتباه مانع موفقیت برخی افراد کمال گرا می شود. ترس آنها از شکست باعث می شود چیزهای جدید را امتحان نکنند.
کودکانی که کمال گرا هستند، غالباً درد و آشفتگی خود را می پوشانند. آنها احساس می کنند که در خارج از خود بی عیب و نقص به نظر می رسند و در نتیجه بسیاری از آنها هنگام بروز مشکلات بی صدا رنج می برند.
سطوح بالاتر استرس : از آنجا که کمال گرایان احساس می کنند مجبور نیستند از اشتباه اجتناب کنند، دائماً تحت فشارهای بالایی قرار دارند و استرس بیش از حد می تواند برای سلامت جسمی و روحی فرد مضر باشد.
کمال گرایی ممکن است منجر به مشکلات بهداشت روان شود. کمال گرایان ممکن است در معرض خطر بیشتری برای افسردگی ، اضطراب و سایر موارد بهداشت روان باشند.
چگونه کمال گرایی را درمان کنیم
اگر علایم هشدار دهنده ای مبنی بر اینکه کودک شما یک کمال گرا است مشاهده کردید، موارد مختلفی وجود دارد که می توانید به آنها کمک کنید. در اینجا چند استراتژی برای درمان کمال گرایی آورده شده است.
به کودک خود کمک کنید تا عزت نفس سالم داشته باشد. به فعالیتهایی بپردازید که به کودک شما کمک می کند نسبت به آنچه که هست احساس خوبی داشته باشد، نه فقط به آنچه که انجام می دهد. داوطلب کردن ، یادگیری چیزهای جدید و انجام کارهای هنری تنها چند روش برای کمک به کودک در داشتن دید سالم تری نسبت به خودش است.
به کودک خود کمک کنید تا تشخیص دهد چه چیزهایی را می تواند کنترل کند و چه چیزهایی را نمی تواند. خواه فرزند شما می خواهد بهترین بازیکن بسکتبال در کل مدرسه باشد یا می خواهد در هر آزمون زیست شناسی عالی شود، برایش توضیح دهید که او نمی تواند بسیاری از شرایط موثر در موفقیتش را کنترل کند. او نمی تواند کنترل کند که معلم به چه سختی تست هایش را می گیرد و نمی تواند عملکرد همسالانش را کنترل کند ، اما می تواند تلاش خود را کنترل کند.
از خود گفتگوی سالم الگو بگیرید. به فرزند خود بیاموزید که در مقابل انتقاد از خود، از شفقت استفاده کند. با خودتان با صدای بلند مکالمه کنید تا به فرزندتان نشان دهید که حتی در صورت اشتباه با خود با مهربانی رفتار می کنید جملاتی مانند این جمله را بگویید: “امروز فراموش کردم به بانک بروم. من سعی می کنم فردا بهتر عمل کنم “یا” من به اجاق توجه نکردم و شام را سوزاندم. چیز دیگری برای خوردن ما پیدا می کنم و وقتی آن را می پزم حواسم را جمع خواهم کرد. ”
انتظارات خود را کنترل کنید. اطمینان حاصل کنید که فرزندتان را برای بی عیب و نقص بودن تحت فشار قرار نمی دهید . اگر انتظاری از فرزندان دارید باید منطقی باشد و انتظارات خود را به مرور کنترل کنید تا مطمئن شوید انتظار زیادی از فرزندتان ندارید. اگر او نتواند اهداف شما را برآورده کند سرخورده می شود و این باعث آسیب به فرزندتان است.برای اطلاعات بیشتر به پکیج آموزش کامل مهارت های فرزند پروری مراجعه نمایید.
تلاش های کودک خود را بدون توجه به نتیجه آن تحسین کنید. از تمجید از کودک خود برای گرفتن نمره ۲۰ در املا خودداری کنید. در عوض ، او را بخاطر مطالعه زیاد تحسین کنید. همچنین ، او را بخاطر برخورد مهربانانه با دیگران یا دوست خوب بودنش ستایش کنید و برایش توضیح دهید که موفقیت تنها چیز مهم در زندگی نیست.
به کودک خود توضیح دهید که اهداف واقع بینانه داشته باشد. با کودک خود در مورد اهدافی که می خواهد به آن برسد صحبت کنید. اگر اهداف او غیر واقع بینانه است ، در مورد خطرات تعیین چنین اهدافی با او صحبت کنید و به او کمک کنید اهداف واقع بینانه تری ایجاد کند.
داستان شکستهای خود را برایش تعریف کنید. برای فرزند خود روشن کنید که شما هم فرد کاملی نیستید. به او در مورد زمانی که شغل پیدا نکردید یا زمانی که در یک آزمون موفق نشدید توضیح دهید و بگویید که چگونه با شکست خود کنار آمدید.
مهارت های مقابله سالم را بیاموزید. اگرچه شکست ناراحت کننده است ، اما قابل تحمل است. به کودک خود بیاموزید که چگونه با ناامیدی ، طرد شدن و اشتباهات به روشی سالم کنار بیاید. صحبت با یک دوست، تکنیک نوشتن ، یا رسم تصویر فقط چند مهارت کنار آمدن است که می تواند به او کمک کند تا با احساسات خود کنار بیاید.
چه موقع به دنبال کمک حرفه ای باشید
مراقب علائمی باشید که نشان می دهد کمال گرایی فرزند شما مشکلات اجتماعی ایجاد می کند. به عنوان مثال، اگر فرزند شما از معاشرت امتناع ورزد زیرا در تلاش برای کسب نمره عالی است یا هر زمان که در کلاس ۲۰ نگیرد گریه می کند، زندگی اجتماعی وی احتمالاً آسیب خواهد دید و ممکن است به کمک حرفه ای نیاز داشته باشد.
مشکلات آموزشی یکی دیگر از علایم هشدار دهنده است که کودک شما می تواند از صحبت با یک متخصص بهداشت روان بهره مند شود. به عنوان مثال ، اگر کودک شما نمی تواند پروژه ها را به پایان برساند زیرا فکر می کند کارش به اندازه کافی خوب نیست یا هر وقت اشتباهی مرتکب شد مقالاتش را پاره می کند ، ممکن است کمک حرفه ای لازم باشد.
اگر نگران هستید که کودک شما کمال گراست ، با پزشک مراقبت های اولیه کودک خود صحبت کنید. درباره علائمی که مشاهده می کنید بحث کنید و در مورد چگونگی تأثیر این مسائل بر زندگی فرزندتان به او توضیح دهید.
یک پزشک ممکن است فرزند شما را برای ارزیابی به یک متخصص بهداشت روان ارجاع دهد. در صورت تضمین درمان، کودک شما ممکن است از درمان برای کاهش کمال گرایی خود بهره مند شود.