در این بخش از فروشگاه اینترنتی برنا اندیشان تصمیم داریم تا مجموعه ای پرطرفدار آموزش موسیقی با عنوان فیلم آموزش کامل آواز و تصنیف ایرانی به صورت عملی را برای دانلود در اختیار شما علاقه مندان به موسیقی و یادگیری آواز قرار دهیم.
فیلم آموزش کامل آواز و تصنیف ایرانی به صورت عملی
در پکیج فیلم آموزش کامل آواز و تصنیف ایرانی به صورت عملی شما علاقه مندان به یادگیری آواز به صورت تخصصی با تکنیک ها و روش های مختلف تصنیف و آواز خوانی آشنا خواهید شد.
آشنایی با آواز و تصنیف ایرانی
آواز یا نغمه اصطلاحی است در موسیقی سنتی ایرانی که برای توصیف مجموعهای از گوشهها به کار میرود که معمولاً در کنار هم و مستقل از یک دستگاه اجرا میشوند. لفظ «آواز» دست کم در دو معنای دیگر نیز به کار میرود که یکی فرم موسیقی آواز است و دیگری شکل خاصی از فرم آواز که متر مشخصی ندارد.
آوازهایی که معمولاً در ردیف موسیقی ایرانی نام برده میشوند عبارتند از آواز ابوعطا، آواز دشتی، آواز افشاری، آواز بیات ترک، و آواز اصفهان (یا بیات اصفهان)؛ در برخی ردیفها نیز از آواز بیات کرد و آواز شوشتری نام برده میشود. متداولترین تقسیمبندی ردیف شامل هفت دستگاه و پنج آواز است و در بیشتر ردیفها، آوازهای ابوعطا، دشتی، افشاری و بیات ترک از متعلقات دستگاه شور دانسته میشوند و بیات اصفهان از متعلقات دستگاه همایون، اگر چه برخی اصفهان را نیز به شور مرتبط میدانند.
این که چرا برخی مجموعههای گوشهها را در ردیف دستگاه نام میدهند و برخی را آواز مینامند، به طور مبسوط مورد بحث نبوده اما از جمله تفاوتهای آوازها با دستگاهها آن است که گسترهٔ صوتی آوازها محدودتر است، قطعات سازی (بدون خواننده) در آوازها نادر هستند اما در اجرای دستگاهها یک رکن اصلی هستند، پردهگردانی در آوازها محدود است اما در اجرای دستگاهها متداول است، و کاربرد آوازها بیشتر در موسیقی فولکلور است در حالی که دستگاهها در موسیقی رسمی و حرفهای به طور مفصل به کار گرفته میشوند. با این حال بیشتر آوازها، اما نه تمام آنها، گوشهای به نام درآمد دارند که باعث میشود برخی آنها را در مسیر دستگاه شدن بدانند.
پیشنهاد ویژه : فیلم آموزش کامل ساز آکوردئون به زبان فارسی
تعریف آواز و تصنیف ایرانی
آواز را میتوان یک دستگاه کوچک و مختصر در نظر گرفت، یا متقابلاً دستگاهها را آن دستهای از آوازها دانست که اصلیتر هستند.از دید نظریهپردازانی همچون علینقی وزیری آنچه دستگاهها را از باقی آوازها مستثنی میکند، برخوردار بودنشان از یک گام مستقل است (و از این دیدگاه راستپنجگاه را نباید یک دستگاه جدا از دستگاه ماهور دانست).از همین دیدگاه، لفظی مثل «آواز ابوعطا» یا «آواز همایون» اشاره به فرم موسیقایی آواز ندارد بلکه به نوعِ محتوای موسیقایی اشاره میکند.
ابهام در نامگذاری آواز و تصنیف ایرانی
لفظ «آواز» در موسیقی ایرانی از این جهت که سه معنای مختلف را میتواند متبادر کند مورد انتقاد قرار گرفتهاست. این مفاهیم عبارتند از:
یک نوع محتوای موسیقایی (مثل آواز ابوعطا).
یک نوع فرم موسیقی که در آن خواننده قطعه شعری را با صدای بلند میخواند (تکخوانی، یا با همراهی ساز)
یک نوعِ خاص از فرم موسیقاییِ آواز، که متر مشخصی ندارد (در تضاد با آهنگهای ضربی و تصنیفها که متر مشخص دارند).
پیشنهاد ویژه : پکیج آموزش گویندگی
مهدی برکشلی در مقالهای که در قالب کتاب ایرانشهر منتشر شد، از لفظ «نغمه» برای توصیف آواز (به معنای اول که موضوع این مقالهاست) استفاده کردهاست.ساسان سپنتا نیز بعدها از لفظ «نغمه» برای همین منظور استفاده کردهاست.
به عقیدهٔ محمدرضا لطفی واژهٔ آواز (به معنایی که در این مقاله مد نظر است)، در اصل جایگزینی برای واژهٔ «شعبه» در نظام مقامی موسیقی قدیم بودهاست؛ وی در اثبات این مدعا به نوشتههای عبدالقادر مراغهای استناد میکند که در آن آمده که ایرانیان به جای واژهٔ شعبه از واژهٔ «آوازه» استفاده میکردهاند.
ویژگی های موسیقایی آواز و تصنیف ایرانی
معمولاً اجرای تصنیف از محور اصلی یک دستگاه آغاز میشود و در انتها نیز به همان دستگاه فرود میآید. در قسمتهای میانی، یک یا چند گوشه از دستگاه مورد توجه قرار میگیرد.تصنیفها معمولاً یک ضربآهنگ (ریتم) مشخص و ثابت دارند.
ضربآهنگ یک تصنیف میتواند آهسته یا سریع باشد،اگر چه معمولاً آهسته است،و در تصنیفهای چند قسمتی متداول بوده که قسمت اول (الف) آهسته باشد، قسمت دوم (ب) سریعتر باشد و پس از آن یا به قسمت اول برگردان صورت بگیرد یا به تصنیف دیگری ورود شود.به گفتهٔ مجتبی خوشضمیر، بیشتر تصنیفهای شیدا نیز چند قسمتی بودند که بخش اول ضرب آهستهای داشت و پس از آن بخش دومی با ضربآهنگ سریعتر و ملودی متفاوت اجرا میشد.
از نظر فرم، تصنیف میتواند یک واحدی باشد یا بیش از یک واحد داشته باشد؛ در تصنیفهای چند واحدی ساختار «الف – ب – الف» متداول بودهاست، یعنی یک بخش متفاوت ما بین دو بخش همسان اجرا میشدهاست (به اجرای مجدد بخش الف نیز «برگردان» گفته میشود).
فرم چند واحدی تصنیف در موسیقی معاصر منسوخ شدهاست و تنها فرم یک واحدی باقی ماندهاست. به عنوان مثال، هرمز فرهت در بررسی یکی از تصنیفهای قدیمی ساختهٔ علینقی وزیری که در آواز ابوعطا است الگویی به صورت «الف – ب – الف – ب – الف – ب – ج» را در آن نشان میدهد که هر قسمت چهار میزان طول میکشد، و در آن قسمتهای الف از نت ایست ابوعطا، و قسمتهای ب از نت شاهد ابوعطا شروع میشوند و قسمت ج همانند قسمت ب است اما به مدار اصلی ابوعطا فرود میکند.
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.