کارگاه ادبی مولانا شناسی

نوع فایل
Mp3
حجم فایل
1.3 گیگابایت
دسته بندی
300,000 تومان

مولانا که تحت عنوان مولوی یا رومی نیز شناخته می‌شود شاعر فارسی گوی ایرانی است که در دوران زندگی‌اش به القاب جلال الدین، خداوندگار و مولانا خداوندگار نامیده می‌شده است. شایان ذکر است که برخی از اشعار مولانا نشان می‌دهند که تخلص او خاموش، خموش یا خامش بوده است. همچنین باید اشاره شود که زبان مادری مولوی پارسی بوده است. در این قسمت از فروشگاه برنا اندیشان تصمیم داریم تا یکی از جامع‌ترین کارگاه های ادبی با عنوان مولانا شناسی را در اختیار شما افراد علاقه‌مند به زبان و ادبیات فارسی قرار دهیم.

مولانا شناسی

جلال الدین محمد بلخی یا همان مولانا در ۶ ربیع الاول سال ۶۰۴ به دنیا آمد. در‌واقع مولانا یکی از برجسته‌ترین شاعران پارسی است که شهرت جهانی دارد. به طوری که نفوذ او فراتر از مرزهای ملی و تقسیمات قومی است. همچنین باید اشاره شود که اشعار مولانا به طور گسترده ای به بسیاری از زبان‌های جهان ترجمه شده است.

پکیج کامل مولانا شناسی

با توجه به اهمیتی که در این باره وجود دارد تصمیم داریم تا بهترین و جامع‌ترین دوره آموزشی با عنوان مولانا شناسی را در اختیارتان قرار دهیم تا به صورت کامل با این شاعر بزرگ و نامی آشنا شوید. این پکیج آموزشی به زبان فارسی تهیه شده است و شامل ساعت‌ها سخنرانی و آموزش پیرامون مولانا شناسی است.

نگاه به زندگی مولانا

بیشتر آثار مولوی به زبان فارسی سروده شده است، اما در اشعارش به ندرت از ترکی، عربی و کاپادوسیه ای یونانی نیز استفاده کرده است. لازم به ذکر است که مثنوی معنوی مولوی که در قونیه تصنیف شده است یکی از عالی ترین اشعار زبان فارسی به شمار می‌رود. همچنین ترجمه آثار مولانا در ترکیه، آذربایجان، ایالات متحده و جنوب آسیا بسیار پرطرفدار و محبوب است. با مراجعه به کارگاه تفسیر مثنوی معنوی می توانید اطلاعات زیادی در مورد این اثر ارزشمند به دست آورید.

آغاز زندگی مولوی

همانطور که گفته شد مولانا در شهر بلخ یا همان وخش به دنیا آمد. پدرش محمد بن حسین خطیبی از بزرگان صوفیه و مردی عارف بود و نسبت خرقه او به احمد غزالی می پیوست. او در عرفان و سلوک سابقه ای دیرین داشت و چون اهل بحث و جدال نبود و دانش و معرفت حقیقی را در سلوک باطنی می‌دانست نه در مباحثات و مناقشات کلامی و لفظی، پرچم داران کلام و جدال با او مخالفت کردند. شایان ذکر است که مولوی در ۱۹ سالگی با گوهر خاتون ازدواج کرد و در سال ۶۲۸ قمری پدر مولانا از دنیا رفت و در همان قونیه به خاک سپرده شد. در آن زمان مولانا ۲۴ ساله بود و مریدان از او خواستند که جای پدرش را پر کند.

شمس تبریزی

مولانا در ۳۷ سالگی عارف و دانشمند دوران خودش بود و مریدان و مردم از وجودش بهره مند بودند تا اینکه شمس الدین محمد بن ملک داد تبریزی روز سه شنبه ۲۶ جمادی الثانی ۶۴۲ قمری نزد مولانا رفت و مولانا شیفته او شد. در این دیدار کوتاه او دوره پرشوری را آغاز کرد. در این ۳۰ سال، مولانا آثاری بر جای گذاشت که از عالی ترین نتایج اندیشه بشری است.

هنگامی که شمس تبریزی با مولانا ملاقات کرد، مولانا به شدت شیفته او شد و سپس درس و وعظ را کنار گذاشت و به شعر و ترانه و دف و سماع مشغول شد و از آن زمان طبعش در شعر و شاعری شکوفا گردید و اشعار پرشور عرفانی سرود.

کسی نمی‌داند که شمس تبریزی به مولانا چه گفت و چه چیزهایی به او آموخت که این‌گونه او را دچار دگرگونی کرد. اما واضح است که شمس تبریزی عالم و جهاندیده بود و برخی به خطا گمان کرده‌اند که او از حیث دانش و فن بی بهره بوده است که نوشته‌های او بهترین گواه بر دانش گسترده اش در ادبیات، لغت، تفسیر قرآن و عرفان است.

غیبت شمس تبریزی

هنگامی که مریدان مولانا متوجه شدند که او ژنده پوشی گمنام شده است و علاقه زیادی به شمس دارد شروع به فتنه پراکنی نمودند. به این صورت که مدام شمس را تحقیر می‌کردند و به او ناسزا می‌گفتند. سپس بعد از مدتی شمس تبریزی آنجا را ترک کرد و همین غیبت باعث گردید تا شمس تبریزی ناآرام شود. هنگامی که مریدان مولانا متوجه شدند که او به خاطر رفتن شمس دچار غم بزرگی شده است از او پوزش خواستند.

مولانا فرزندش را به دمشق فرستاد تا شمس تبریزی را به قونیه برگرداند و او نیز چنین کاری را انجام داد و با آمدن مجدد شمس، مولانا از گرداب غم و اندوه رها شد. بعد از این ماجرا مجدد مریدان به آزار و اذیت او پرداختند و سپس شمس برای همیشه از قونیه رفت و ناپدید شد.

رفتن دائمی شمس موجب گردید تا مولانا دچار غم و اندوه و حال آشفته شود. مولانا برای یافتن شمس سختی‌های فراوانی را تحمل کرد ولی به نتیجه نرسید و در آخر به قونیه بازگشت و رقص سماع را از سر گرفت. مولوی بر این باور بود که سماع وسیله‌ای برای تمرین رهایی و گریز است. چیزی که به روح کمک می‌کند تا در رهایی از آنچه او را مقید در عالم حس و ماده می‌دارد پله پله تا بام عالم قدس عروج کند.

مولانا و صلاح الدین زرکوب

مولانا مانند عرفان و صوفیان بر این عقیده بود که جهان هرگز از مظهر حق خالی نمی‌شود. یعنی حق در تمام مظاهر پیدا و ظاهر می‌شود و باید مشاهده کنیم که این دفعه آفتاب جهان تاب از کدامین کرانه بیرون می‌آید و در وجود چه کسی نمایان می‌شود. روزی مولانا از کنار زرکوبان عبور می‌کرد و در همان حال شیخ صلاح الدین زرکوب از مغازه اش بیرون آمد و با مولانا همراه شد و از نماز ظهر تا نماز عصر با مولانا در سماع بود.

آشنایی با مولانا به صورت کامل

به این ترتیب مولوی شیفته صلاح الدین شد و سلطان ولد نیز با تمام دانشش از او اطاعت می‌کرد. شایان ذکر است که مریدان باز هم به صلاح الدین زرکوب حسادت می‌کردند. به هر حال مولانا تا ۱۰ سال با او همراه بود، تا اینکه زرکوب بیمار شد و از دنیا رفت و در قونیه دفن شد.

افکار و اندیشه مولانا

مولوی از منتقدان نظریه حد وسط در اخلاق است که یکی از نظریات بسیار رایج در بین دانشمندان اسلامی است. اشکالی که او به این ایده داشت این بود که در بسیاری از موارد اول و آخر یک موضوع مشخص نیست که بتوانیم وسطش را تعیین کنیم و همچنین بسیاری از اصول اخلاقی نسبت به افراد متغیر است. مولانا به مراتب در معرفت و شناخت باور داشت و شناخت شهودی را معتبرترین نوع شناخت می‌داند. اگر شما به شاعران پارسی زبان علاقه دارید پیشنهاد می شود تا به دوره کامل حافظ شناسی نیز مراجعه فرمایید.

او شناخت عقلی و سپس حسی را در مراتب بعدی می‌داند و آن‌ها را برای کسانی که در دسترسی به شناخت مراتب بالاتر را ندارند معتبر و مجاز می‌داند. مولانا بر این عقیده بود که شناخت استدلالی مانند عصایی است در دست کور که نامطمئن است ولی شخصی که چاره‌ای جز آن ندارد باید از همان استفاده کند. اما توصیه مولانا به اهل استدلال این است که اگر استدلال آن‌ها با شهود اهل دل مخالف بود باید شناخت شهودی را قبول کنند.

لازم به ذکر است که مولوی نزاع بین معتقدین به جبر و باورمندان به اختیار را ناشی از حکم الهی می‌داند و خود را متعلق به هیچ کدام از دو گروه نمی‌داند. در‌واقع مولوی نزاع بین جبرگرایان و طرفداران اختیار را وسیله‌ای می‌داند که هر دو طرف به کمک آن نیکی ها و بدی هایشان را ظاهر می‌کنند.

اگر شما به زبان و ادبیات پارسی علاقه دارید و می‌خواهید با اندیشه‌ها و آرای مولوی آشنا شوید پیشنهاد می‌شود تا از این قسمت از برنا اندیشان کارگاه مولانا شناسی را دریافت نمایید تا به صورت کامل با این شاعر گرانقدر آشنا شوید.

راهنمای خرید
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.