آموزش رفتار با حسادت همکاران در محیط کار

آموزش رفتار با حسادت همکاران در محیط کار

یکی از سوالاتی که ذهن افراد بسیاری را درگیر خودش کرده است نحوه رفتار با حسادت همکاران در محیط کار است. همانطور که میدانید حسادت یکی از بدترین خصوصیت هایی است که می تواند در انسان ها دیده شود. یعنی با وجود آنکه افراد امکانات بسیاری در زندگی شان دارند باز هم چشمشان به دنبال مال و دارایی دیگران است و نمی توانند موفقیت سایرین را تحمل کنند.

به یاد داشته باشید که حسادت قبل از آنکه بخواهد به دیگران آسیب بزند به طور مستقیم زندگی شخص حسود را تحت تاثیر قرار می دهد و او را نابود خواهد کرد. چرا که تمام انسان های روی کره زمین دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند و اگر در این میان فردی به داشته های خودش هیچ توجهی نکند و مدام به دیگران حسادت کند باعث می شود تا همواره در حسرت نداشته هایش باشد و در نتیجه هرگز احساس خوشبختی نمی کند و به سمت موفقیت حرکت نخواهد کرد.

در این قسمت از وب سایت برنا اندیشان تصمیم داریم تا یکی از موضوعات بسیار مهم یعنی حسادت را در مقاله ای تحت عنوان آموزش رفتار با حسادت همکاران در محیط کار را در به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم و به شما یاد دهیم که چگونه می توانید با تمام افرادی که حسود هستند رفتار کنید. بنابراین اگر شما هم احساس می کنید که همکارتان در محیط کار به شما حسادت می کند حتما تا انتهای این مقاله با برنا اندیشان همراه باشید.

حسادت چیست؟

زمانی که فردی از درون احساس کمبود و ضعف داشته باشد بی شک دچار حسادت نیز می شود. به عبارت دیگر تنها دلیل ایجاد حسادت در انسان ها احساس ضعفی است که تمام وجود آنها را در بر می گیرد. باید اشاره شود که حسادت نه تنها هیچ کمکی به انسان نمی کند، بلکه سبب بروز انرژی های منفی و عقب افتادگی در زندگی می شود.

نحوه برخورد با همکاران حسود

از نظر معنا هم کلمه حسادت یعنی برای کسی بد خواستن و رشک بردن بر فردی دیگر که یک صفت مذموم و ناپسند است. اگر بخواهیم از نظر علمی موضوع را مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم که حسادت یک واکنش هیجانی است و از حدود ۱ الی ۲ سالگی در انسان ایجاد می شود و ممکن است بعد از مدتی به طور کامل از بین برود و یا به دلایل مختلفی مجدد در دوران بزرگسالی و یا سایر سنین بازگردد و موجب آزار انسان شود. پیشنهاد می شود تا مقاله خوشحال بودن از داشته های خود را مطالعه نمایید.

نکته مهمی که در خصوص حسادت باید به آن توجه داشته باشیم تاثیر فرهنگ بر آن است، چرا که طبق تحقیقات انجام شده مشخص گردیده است که محیط و روش های تربیتی به طرز شگفت انگیزی بر ایجاد صفت حسادت نقش دارند.

چرا حسادت به وجود می آید؟

همانطور که گفته شد ریشه اصلی ایجاد حسادت به کمبود و ضعف های درونی انسان باز می گردد. یعنی زمانی که انسان از درون احساس پوچی می کند ریشه حسادت در او شروع به رشد کردن می کند. انسان می تواند نسبت به هر چیزی حسادت کند، به عنوان مثال ممکن است از لحاظ مادی به فردی حسادت کند و یا از نظر غیر مادی نسبت به شخصی دیگر حسودی کند. همچنین پیشنهاد می شود تا مقاله نگفتن رازهای شخصی به دیگران را مطالعه نمایید.

مهم ترین ملاکی که موجب ایجاد حسادت در انسان می شود بروز مقایسه است و بر اساس آن فرد شروع به مقایسه خود با دیگران می کند و در این بین به شدت احساس کمبود کرده و در نتیجه نسبت به آن شخص حسادت می ورزد. به طور کلی ریشه حسادت را می توانیم در ۳ علت کلی خلاصه کنیم که در ادامه آن ها را خدمت شما بیان خواهیم کرد.

  • احساس ترس
  • احساس عدم امنیت
  • احساس بی ارزشی

حسادت چه اثراتی دارد؟

اگر فرد برای حسادتش کاری انجام ندهد به مرور زمان این صفت ناپسند در او رشد می کند و در نتیجه به تمام شخصیت او آسیب وارد می کند. در ادامه شما را با آسیب های ناشی از حسادت آشنا خواهیم کرد.

آسیب روانی : از نظر روانی فرد حسود به مرور زمان دچار یک عقده می شود که می تواند به سلامت روان او آسیب وارد کند.

آسیب رفتاری : حسادت موجب می شود تا انسان ها از نظر رفتاری نیز کارهای نادرستی مانند بدگویی، غیب، خبرچینی یا تهمت را انجام دهند. همچنین پیشنهاد می شود تا مقاله ماهیت حسادت در انسان ها را بخوانید.

آسیب ذهنی : حسادت مانند تمام صفات و ویژگی های منفی دیگر موجب می شود تا ذهن و فکر انسان دچار آشفتگی و آسیب شود.

آسیب اجتماعی : از نظر اجتماعی نیز فرد دچار آسیب هایی در روابط خودش می شود و به خصوص در روابط عاشقانه دچار آسیب و اختلال می گردد.

حسادت در محیط کار

به دلیل ماهیتی که در محیط کار وجود دارد افرادی که در آن محیط کار می کنند به خاطر شرایط اجتماعی و در عین حال مقایسه خودشان با سایر افراد دچار حس حسادت می شوند. البته باید اشاره شود که در این خصوص نحوه نگرش و تربیت افراد نیز بسیار مهم است و برخی از افراد در هیچ شرایطی دچار احساس حسادت نمی شوند.

رابطه موفقیت کاری و حسادت

همانطور که گفته شد به دلیل ماهیت رقابتی بودن محیط کار ممکن است افرادی که در یک محیط با یکدیگر مشغول کار هستند دچار احساس حسادت شوند و در نتیجه حسادت به کار و سلامت روان آنها آسیب وارد می کند.

با این که می توانیم بگوییم جامعه نیز در ایجاد حس حسادت نقش مهمی دارد ولی باید بدانیم که این تک تک افراد هستند که یک محیط و جامعه را می سازند و در نتیجه اگر هر فردی بر روی خصوصیات رفتاری اش کار کند می توانیم توقع داشتن یک جامعه سالم را داشته باشیم. برای مطالعه بیشتر مقاله درمان حس تنفر از دیگران را مطالعه نمایید.

یکی از محرک هایی بسیار قوی که جزء احساسات مخرب محسوب می شود حسادت نام دارد که اگر اعضای یک شرکت یا سازمان نسبت به یکدیگر دچار حس حسادت شوند به شدت تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. زمانی که حسادت در بین افراد نفوذ کند موجب می شود تا افراد نتوانند بر روی روحیه گروهی تمرکز داشته باشند و در نتیجه بهره وری کار آنها ضعیف می شود.

شناخت دلایل حسادت در محیط کار

احساس دست پایین گرفته شدن : زمانی که افراد یک شرکت مشاهده می کنند که سرپرست یا رئیس آنها با سایر افراد به شکلی دیگر رفتار می کند و رفتارش با او متفاوت است خیلی سریع وارد مقایسه می شود و در نتیجه ریشه حسادت در فرد شروع به رشد می کند. پیشنهاد می شود تا مقاله چرا عصبانی می شویم را بخوانید.

از طرف دیگر زمانی که اعضا در شرایطی قرار می گیرند که احساس می کنند آنها هیچ تاثیری بر رشد و پیشرفت سازمان ندارند و فقط عده ای خاص نقش قهرمان را ایفا می کنند حس حسادت در افراد ایجاد می شود.

درمان حسادت شغلی در محیط کار

کمبودهای داخلی : اگر فردی از اعتماد به نفس پایینی برخوردار باشد بی شک در محیط کار نسبت به همکارانش دچار حس حسادت می شود. از طرف دیگر عواملی مانند احساس ناامنی عاطفی و مادی در کارمندان موجب می شود تا عملکرد آنها تحت تاثیر قرار بگیرد و در نتیجه گروه با آسیب و مشکل مواجه شود.

فخر فروشی : برخی از افراد عادت دارند که مدام توسط دیگران تحسین شوند. یعنی اگر کار خوبی کرده باشند علاقه دارند تا همه از کار آنها مطلع شوند و آنها را تشویق کنند. همین موضوع باعث می شود تا احساس حسادت را در سایر همکاران ایجاد کند و با این که در ظاهر شما را تشویق می کنند ولی از درون به شدت از شما و اخلاق زشتی که دارید متنفر هستند. همچنین پیشنهاد می شود تا مقاله نحوه برخورد با افراد خودخواه را مطالعه نمایید.

عدم کار گروهی : زمانی که در یک محیط کار تیمی تنها تعداد اندکی از افراد مورد تشویق قرار می گیرند موجب می شود تا روحیه کار تیمی به مرور زمان از بین برود و در نتیجه زمینه حسادت در آنجا شکل بگیرد.

حسادت در محیط کاری چه تبعاتی دارد؟

باید اشاره شود که حسادت در محیط شغلی مانند یک اژدهای بزرگی است که می تواند تمام آن مجموعه را نابود کند. به همین دلیل در یک سازمان تمام افرادی که مشغول فعالیت هستند باید به این موضوع توجه ویژه ای داشته باشند.

با توجه به ماهیت پیچیده ای که حسادت دارد نمی توانیم بگوییم که این امکان وجود دارد که به طور کامل حسادت را ریشه کن کنیم. در ادامه تصمیم داریم تا شما را با آسیب ها و تبعات ناشی از حسادت در محیط کاری آشنا کنیم.

افسردگی : ماهیت حس حسادت در محیط کاری باعث می شود تا افراد دچار سرخوردگی شوند و در نتیجه به افسردگی دچار شوند. چرا که در حسادت افراد همواره خودشان را با دیگران مقایسه می کنند و در نتیجه احساس می کنند که آنها افراد بازنده ای هستند و موفقیت همکاران به مثابه یک شکست برای خودشان در نظر می گیرند.

شک و بدبینی : اگر در یک محیط کاری حسادت وجود داشته باشد با گذشت زمان باعث ایجاد بدبینی و سوءظن در افراد می شود و در نتیجه همکاران یک شرکت به یکدیگر اعتماد ندارند و به دنبال آن مشکلات بسیاری برای شرکت و اعضای آن ایجاد می شود. برای مطالعه بیشتر مقاله رفتار با افراد عقده ای را مطالعه کنید.

افت عملکرد افراد : تحقیقاتی که در خصوص حسادت در محیط کار انجام شده است نشان می دهد که با گذشت زمان اگر افراد دارای احساس حسادت نسبت به یکدیگر باشند، رفتارهای نادرست و انحرافی انجام می دهند و در نتیجه آسیب های ناشی از دامن تمام سازمان و اعضا را می گیرد. یعنی شرکت با افت شدید عملکرد مواجه می شود و آسیب های فراوانی به سازمان وارد می شود.

خشم و عصبانیت : نتیجه مستقیم حسادت در محیط های کاری خشم و عصبانیت است که هر فردی با یک بار دیدن می تواند آن را تشخیص دهد. در چنین شرایطی ما شاهد این موضوع هستیم که اگر در آن محیط مشکلی برای یکی از افراد ایجاد شود دیگران خوشحال می شوند. به عنوان مثال اگر یکی از اعضا کاری انجام دهد که به شرکت آسیبی وارد شود دیگران از این اتفاق خوشحال می شوند.

روش هایی برای رفتار با حسادت همکاران

همانطور که توضیح دادیم حسادت یک واکنش رفتاری قابل تغییر است و با مداخله در آن می توانیم آن را کاهش دهیم. یعنی اگر در خانواده فردی حسود وجود داشته باشد در همان محیط با مداخله اعضای خانواده می توانیم شاهد کاهش میزان حس حسادت در فرد باشیم. همچنین پیشنهاد می شود تا مقاله آموزش تخصصی درمان خشم را بخوانید.

در ادامه مقاله تصمیم داریم تا به شما عزیزان روش ها و تکنیک هایی را آموزش دهیم که بتوانید به کمک آنها با همکار حسودتان رفتار کنید و در نتیجه هم از تمامی آسیب ها جلوگیری نمایید و هم میزان حسادت را در او به طرز چشمگیری کاهش دهید.

داشتن رفتاری دوستانه و دوری از رقابت

در بیشتر اوقات اغلب افراد گمان می کنند که یک کارمند از آنها متنفر است و می خواهد با آنها به رقابت بپردازد. در این صورت فردی که اعضا نسبت به او حسادت می کنند باید نشان دهد که نه تنها قصد رقابت با کسی را ندارد، بلکه به دنبال تعامل و روابط سازنده است.

آنها باید به همکارانشان نشان دهند که می توانند به یکدیگر کمک کنند و در جهت افزایش تعامل با یکدیگر هستند و هیچ گونه رقابتی بین آنها مطرح نیست.

از طرف یکی دیگر از عوامل ایجاد حسادت در گروه ها این است که اعضای آن بر این باورند که به اندازه کافی به آنها توجه نمی شود. برای رفع این مشکل لازم است تا همکاران نسبت به یکدیگر توجه کافی داشته باشند و همواره گفتگوهای سازنده ای را انجام دهند.

به یاد داشته باشید که در یک محیط کاری اولین و مهم ترین مسئله ای که وجود دارد تعامل سازنده بین افراد است و حتی اگر برخی افراد تمایل به این رابطه نداشته باشند ولی باز باید از این طریق صمیمیت بین اعضا را افزایش داد.

تشویق و کمک کردن

باید اشاره شود که کمک کردن به یکدیگر و داشتن تعامل سازنده با یکدیگر بهترین روش برای جلوگیری از ایجاد حسادت در بین افراد است. اگر در یک سازمان اعضا به یکدیگر کمک کنند به این معناست که موفقیت آنها نیز برایشان مهم است و به یکدیگر توجه می کنند.

در خصوص کمک کردن باید اشاره شود که لازم است به نحوی صحیح به همکار خود کمک کنید. یعنی اگر می خواهید به او کمک کنید نباید به شکلی باشد که مشکل و اشکالش برای دیگران فاش شود و احساس سرخوردگی در او ایجاد شود.

مشکلی که در محیط های کاری وجود دارد این است که به دلیل وجود فضایی رقابتی همواره بین افراد نوعی حسادت وجود دارد که آسیب زا بوده  و باعث می شود تا افراد دچار احساس حقارت و خود کم بینی شوند.

همچنین افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند نیز همواره از دیدن موفقیت دیگران متنفر هستند و نمی خواهند کسی به پیشرفت و موفقیت برسد. برای جلوگیری از چنین حسادتی لازم است تا افراد یکدیگر را تشویق کنند تا به مرور زمان احساس حسادت در محیط های شغلی از بین برود.

تغییر نگرش و سنجش رفتار

در بسیاری از مواقع مشکلی در رفتار دیگران وجود ندارد و تمام مشکلات درونی بوده و قبل از آنکه دیگران را سرزنش کنید لازم است به درون خودتان نگاهی بیندازید تا علت اصلی مشکل را درک کنید. مثلا از خودتان بپرسید که آیا کاری که من انجام می دهم درست است؟

آیا من به دیگران بی احترامی می کنم؟ آیا من آنها را وادار به حسادت نمی کنم؟ زمانی که این سوالات را از خودتان می پرسید بی شک دلایل اصلی حسادت را خواهید فهمید. بنابراین در بسیاری از اوقات خود فرد بدون آنکه دیگران نقشی در موضوع حسادت داشته باشند به دلیل رفتارها و کارهایی که انجام می دهد موجب بروز حسادت می شود.

زمانی که افراد در یک محیط شغلی با یکدیگر مشغول به کار و فعالیت هستند باید بدانند که صفات شخصیتی هر فردی در روابط آن ها موثر است. به همین دلیل با اینکه هرگز نمی توانیم تمام ویژگی هایمان را در ارتباط با دیگران تغییر دهیم ولی باید بدانیم که اگر می خواهیم در محیط های جمعی با دیگران رابطه داشته باشیم باید برخی از صفاتی که ناپسند است را در خودمان اصلاح کنیم.

بنابراین شما با تغییر برخی از صفات درونی خود قادر خواهید بود تا تصویر ایجاد شده از خودتان در ذهن دیگران را تا حد زیادی تغییر دهید و به دنبال آن شاهد کاهش میزان حس حسادت در افراد خواهید بود. چرا که اگر در یک محیط کاری افراد به این نتیجه برسند که همکارانشان هم به آن ها توجه می کنند و هم به یکدیگر کمک می کنند و صرفا به نیازهای خودشان فکر نمی کنند به این نتیجه میرسند که نباید نسبت به یکدیگر حسادت کنند.

ریشه حسادت در محیط های کاری

اعتبار و ارزش دادن به همکاران

نکته بسیار مهمی که می تواند سبب کاهش حسادت در بین افراد شود تقسیم اعتبار و قدرت بین افراد است. یعنی زمانی که در یک شرکت کاری به خوبی انجام شده است باید به تمام افراد پاداش داده شود که می تواند شامل پاداش مادی یا غیر مادی شود. با انجام این کار تمامی اعضای گروه احساس غرور می کنند و در نتیجه همگی به این باور خواهند رسید که تمامی آنها در موفقیت و پیشرفت سازمان نقش دارند و در نتیجه هرگز به یکدیگر حسادت نخواهند کرد.

به عنوان مثال مدیر شرکت حتی با گفتن یک جمله مانند ”آفرین کارت خیلی درسته” می تواند به تمام اعضای شرکت انرژی دهد و مانع بروز حسادت در بین افراد شود. در خصوص حسادت باید اشاره شود که در برخی مواقع به شکل هایی مانند طعنه و کنایه و تمسخر ظاهر می شود و ممکن است خطری نداشته باشد. اما اگر هیچ توجهی به حسادت همکاران نشود خیلی زود آن حسادت تبدیل به یک حسادت خطرناک می شود.

بنابراین همانطور که گفته شد اگر در یک سازمان افراد نسبت به یکدیگر حسادت داشته باشند سبب بروز آسیب هایی برای خود و سازمان می شوند و به دنبال آن عملکرد افراد به شدت افت می یابد. در برخی مواقع نیز حسادت در بین افراد در یک سازمان می توانند زمینه ساز دسیسه چینی باشد و آسیب های بزرگتری را به آن شرکت یا سازمان وارد کند.

با توجه به مطالبی که در این مقاله مطرح شد لازم است تا اگر شما در برخی موارد دچار حسادت می شوید به یک روانشناس مراجعه کنید تا ریشه های حسادت در شما شناسایی شود و درمانگر به شما کمک کند تا بتوانید این صفت ناپسند را از خودتان دور نماید.

دسته‌بندی‌ها