تفسیر پرسشنامه کتل به همراه نمره گذاری

تفسیر پرسشنامه کتل به همراه نمره گذاری
نوع فایل
PDF
حجم فایل
14 مگابایت
دسته بندی
300,000 تومان

در این قسمت از فروشگاه برنا اندیشان تصمیم داریم تا یکی از کاربردی ترین و پر طرفدارترین پکیج های روانشناسی که برای درمانگران و دانشجویان کاربرد فراوانی دارد با عنوان پکیج کامل راهنمای نمره گذاری و تفسیر پرسشنامه کتل را برای دانلود در اختیار شما علاقه مندان به علم روانشناسی و علوم رفتاری قرار دهیم.

در پکیج کامل راهنمای نمره گذاری و تفسیر پرسشنامه کتل تمامی آزمون های کتل شامل هوش،شخصیت و اضطراب به همراه تفسیر و نمره گذاری آموزش داده خواهد شد.

تست شخصیت ۱۶ عاملی کتل به همراه تفسیر در سایت برنا اندیشان

فروشگاه برنا اندیشان با ارائه کامل پرسشنامه های روانشناسی و سایر موارد آموزشی، این آزمون را در اختیار شما عزیزان قرار می دهد تا بتوانید برای تغییر در زندگی تان از آن استفاده کنید و به خودشکوفایی دست یابید.

نحوه نمره گذاری آزمون کتل

تست ۱۶ عامل شخصیت توسط یکی از برجسته ترین روانشناسان انگلیسی با عنوان ریموند کتل طراحی و ایجاد شده است. البته نکته ای که باید به آن اشاره کنیم این است که این تست با تست MBTI که به وسیله مایرز و بریگز طراحی شده است متفاوت است. کتل در پژوهش هایش فهمید که می توانیم تغییراتی که در شخصیت انسان به وجود می اید را می توانیم به وسیله یک روش آماری تحت عنوان تحلیل عاملی با مدلی که دارای ۱۶ ویژگی شخصیت است، توضیح داد و آن را تفسیر کرد.

پس آنکه ریموند کتل این کشف بزرگ را انجام داد، او یک پرسشنامه را طراحی نمود که شامل ۱۷۸ جمله در مورد انسان است که هر سوالش ۵ گزینه ای است.

آزمون کتل چه کاربردهایی دارد؟

ریموند کتل تحقیقات بسیاری انجام داده است و به همین دلیل آزمون ۱۶ عاملی او در بخش های مختلفی همچون محیط های سازمانی، تحقیقات گسترده و پژوهش ها و همچنین آموزش پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین بسیاری از روانشناسان در مراکز درمانی از تست کتل بسیار استفاده می کنند.

در ادامه به برخی از کاربردهایی که تست کتل دارد اشاره می کنیم :

  • استفاده برای انتخاب شغل و مشاوره حرفه و کار
  • کاربرد انتخاب پرسنل و رشد و پیشرفت تحصیلی
  • استفاده مداخلات درمانی و برنامه های بالینی
  • کاربرد مشاوره ازدواج و سنجش رضایت از ازدواج
  • استفاده برای مشاوره تحصیلی و مشکلات آن

همانطور که گفته شد، آزمون شانزده عاملی کتل این توانایی را دارد که ابعاد گسترده ای از شخصیت را تحلیل کند.

شناخت کامل کاربردهای تست ۱۶ عاملی کتل
شناخت کامل کاربردهای تست ۱۶ عاملی کتل

همچنین در تست ۱۶ عاملی کتل علاوه بر این ابعاد شما قادر خواهید بود تا ۸ بعد دیگر از شخصیت را بررسی کنید و آگاهی بیشتر از فرد به دست آورید.

آشنایی کامل با رویکرد صفت به شخصیت

مدت هاست که روانشناسان در مورد چگونگی تعریف و توصیف شخصیت گفتگو می کنند و از این رو تعاریف گوناگونی برای شخصیت ارائه شده است. یکی از این مواردی که در این خصوص وجود دارد رویکرد صفت به شخصیت است و به این معنی است که شخصیت انسان از صفات گسترده ای ساخته شده است.

قبلا تعدادی از نظریات سعی داشتند تا هر یک از این صفات را به صورت جداگانه تعریف کنند. برای مثال یکی از روانشناسان سرشناس به نام گوردون آلپورت در زبان انگلیسی چیزی حدود چهار هزار کلمه را شناسایی نمود که می توان به وسیله آن ها ویژگی های شخصیتی انسان را توضیح داد.

با این که این روش برای تحلیل و تفسیر شخصیت انسان بسیار خوب و جامع بود ولی انجام آن بسیار سخت بود و به راحتی قابل انجام نبود. به طوری که خیلی از آن ویژگی ها شبیه به یکدیگر بودند و امکان تشخیص برخی صفات از بین سایر صفات وجود نداشت. در پی همین مشکلات بود که ریموند کتل تصمیم گرفت تا روشی را ابداع کند که بتواند به وسیله آن ابعاد مختلف شخصیت انسان را توضیح و تفسیر کند.

معرفی کامل نظریه شخصیت ریموند کتل

یکی از دیدگاه هایی که برای توضیح شخصیت وجود داشت این بود که این امکان وجود دارد که می توانیم به وسیله ۲ یا ۳ بعد از رفتار قادر خواهیم بود که تمام شخصیت را درک کنیم، اما کتل با این رویکرد مخالف بود و عقیده داشت برای آنکه تصویر جامع تری از شخصیت انسان به دست آوریم لازم است تا به تعداد صفات بیشتری از شخصیت توجه کنیم.

در این بین بسیاری از تحقیقاتی که در این مورد انجام شده بود خیلی محدود بودند و به یک یا دو جامعه مربوط می شدند ولی ریموند کتل کار را توسعه داد و در سطح وسیعی این آزمون شخصیت را انجام داد و داده ها را از طریق ۳ منبع مختلف جمع آوری کرد.


پیشنهاد ویژه : مجموعه کامل پرسشنامه های روانشناسی


داده های ال (L) : این مجموعه از داده ها مربوط به سوابق زندگی فرد شامل نمراتی که در مدرسه کسب کرده و همچنین بررسی وضعیت حضورش در محل کار و … است.

داده های کیو (Q) : این اطلاعات برای پرسشنامه ای است که شخصیت را ارزیابی می کند.

داده های تی (T) : این اطلاعات هم از آزمون های عینی به دست آمده بودند که هدفشان بررسی دقیق تر ساختار شخصیت بود.

ریموند کتل اطلاعات T و Q را به وسیله یک تکنیک ریاضی تحت عنوان تحلیل عاملی تجزیه و تحلیل کرد تا مشاهده کند که چه نوع رفتاری را باید در آن افراد گروه بندی کرد، در همین تحقیق و پژوهش بود که کتل موفق شد تا ۱۶ ویژگی شخصیتی که برای همه افراد یکسان است را شناسایی کند.

نمره گذاری آزمون ۱۶ عاملی کتل

کتل آن لیستی را که گوردون آلپورت تهیه کرده بود را تحلیل کرد و سپس برخی از موارد آن را ویرایش کرد و در نهایت آن را به ۱۷۱ ویژگی کاهش داد.

ریموند کتل بعد از این کار از یک روش آماری با نام آنالیز عاملی برای شناسایی سایر صفات مرتبط استفاده کرد و توانست با این روش لیست ۱۶ عاملی شخصیت را تهیه نماید.

کتل بیان می کند که ویژگی های شخصیتی به صورت یک طیف در افراد وجود دارد، به این معنی که هر فردی هر یک از این ۱۶ ویژگی را تا حدی دارد و ممکن است در برخی از افراد این صفات بیشتر و در برخی دیگر این صفات پر رنگ تر باشد.

۸ بعد تحلیل شخصیت توسط تست کتل
۸ بعد تحلیل شخصیت توسط تست کتل

ابتدا باید نوع نیاز را مشخص کنیم که برای چه کاری می خواهیم این تست را انجام دهیم و سپس می توانیم با استفاده از روش های مختلفی که وجود دارد نمرات را تفسیر کنیم. برای مثال گاهی اوقات می خواهیم صرفا دیدی کلی در مورد شخصیت فرد به دست آوریم و در برخی موارد هم ممکن است که برای شرایط مختلف مانند استخدام و روابط زناشویی و … از تست کتل استفاده کنیم.

پرسشنامه کتل چه ابعادی را می سنجد؟
پرسشنامه کتل چه ابعادی را می سنجد؟

آشنایی با ریموند برنارد کاتل

ریموند برنارد کاتل (Raymond Bernard Cattell) روان‌شناس آمریکایی-انگلیسی بود که پرسشنامه ۱۶ عامل شخصیت ریموند کاتل را طراحی کرد.

ریموند کاتل، یکی از نظریه‌پردازان ویژگی‌های شخصیت، تعداد ویژگی‌های اصلی شخصیت را از بیش از ۴۰۰۰ مورد-که در لیست اولیه گوردون آلپورت وجود داشت-، به ۱۷۱ مورد، تقلیل داد. او این کار را عمدتاً از طریق حذف ویژگی‌های غیر متداول، و ترکیب خصوصیات مشترک، انجام داد. کاتل سپس، نمونه بزرگی از افراد را برای این ۱۷۱ ویژگی مختلف مورد ارزیابی قرار داد.

وی آنگاه با استفاده از یک روش آماری به نام «تحلیل عوامل»، ویژگی‌های نزدیک به هم را معین کرد و سرانجام لیست خود را به تنها ۱۶ ویژگی شخصیت کاهش داد. به گفتهٔ کاتل، این ۱۶ ویژگی، منبع و منشاء شخصیت تمام انسان‌ها می‌باشند. او همچنین یکی از پرکاربردترین آزمون‌های ارزیابی شخصیت به نام پرسشنامه ۱۶ عامل شخصیت (۱۶PF) را طراحی کرد.

تعریف شخصیت از دیدگاه کتل

شخصیت همان چیزی است که پیش‌ بینی آنچه یک شخص در یک موقعیت خاص انجام خواهد داد را فراهم می کند(Raymond Cattell).

هدف ریموند کتل (۱۹۰۵- ۱۹۹۸) از بررسی شخصیت این بود که پیش بینی کند فرد چه کاری انجام خواهد داد یا چگونه در پاسخ به موقعیت محرک معینی رفتار خواهد کرد. کتل به تغییر دادن رفتار از ناخوشایند به خوشایند یا از نابهنجار به بهنجار که رویکرد برخی از نظریه پردازان دیگر بود، اشاره ای نکرد. آزمودنی های کتل افراد بهنجار بودند. هدف او بررسی کردن شخصیت آنها نه درمان کردن آن بود. سعی در تغییر دادن شخصیت قبل از آگاه شدن از اینکه چه چیزی باید تغییر کند، غیر ممکن یا حداقل نابخردانه است.

رویکرد او کاملا عملی است و بر مشاهدات رفتار و انبوه داده ها استوار است. مشخصه رویکرد کتل روش کار او با داده ها بود. او داده های خود را در معرض روش آماری به نام تحلیل عاملی (Factor Analysis) قرار می داد که عبارت است از ارزیابی رابطه بین هر جفت ارزیابی صورت گرفته از یک گروه آزمودنی برای مشخص کردن عوامل مشترک.

در صورتی که صفات شخصیت کسی را بشناسیم می توانیم پیش بینی کنیم که او در موقعیت خاصی چگونه رفتار خواهد کرد.

مراحل رشد شخصیت از نظر کتل

کتل پیرو فروید نبود اما تعدادی از عقاید فروید را در نظریه خود وارد کرد که اهمیت سالهای اولیه زندگی در شکل گیری شخصیت و اینکه تعارض های دهانی و مقعدی می توانند بر شخصیت تاثیر بگذارند از آن جمله هستند.

۱- طفولیت: تولد تا ۶ سالگی، از شیر گرفتن، آموزش استفاده از توالت، شکل گیری خود، فراخود و نگرش های اجتماعی.

۲- کودکی: ۶ تا ۱۴ سالگی، استقلال از والدین و همانند سازی با همسالان.

۳- نوجوانی: ۱۴ تا ۲۳ سالگی، تعارض هایی درباره استقلال، ابراز وجود و میل جنسی، امکان دارد اختلالهای هیجانی و بزهکاری ایجاد شوند.

۴- پختگی: ۲۳ تا ۵۰ سالگی، احساس رضایت از شغل، زندگی زناشویی و خانواده، ثبات هیجانی افزایش می یابد.

۵- اواخر پختگی: ۵۰ تا ۶۵ سالگی، شخصیت در پاسخ به شرایط مادی و اجتماعی تغییر می کند. افراد ارزش های خود را ارزیابی مجدد کرده و خود تازه ای را جستجو می کنند. در این جا شباهت با دیدگاه کارل یونگ درباره دوره میانسالی را می بینید.

۶- پیری: ۶۵ سالگی به بعد، سازگاری با فقدان دوستان، شغل و مقام، مرگ همسر، خویشاوندان و احساس فراگیر تنهایی و ناامنی.

راهنمای خرید
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.