در مورد واژه کراش چه می دانید؟ به طور کلی کراش کلمه است که برای افرادی به کار می رود و بر عشق آن ها به فردی دلالت دارد که آن ها توانایی ابراز آن را به فرد مورد علاقه شان ندارند. به عبارت دیگر وقتی فردی از کسی خوشش می آید همه می دانند که او عاشق چه کسی ولی خود شخص توانایی ابراز آن را ندارد به این حالت گفته می شود که آن فرد بر روی شخص دیگری کراش دارد یعنی یعنی او را دوست دارد. در این قسمت از مجله عملی برنا اندیشان تصمیم داریم تا مقاله ای با عنوان کراش چیست و چه تفاوتی با عشق دارد را در اختیار شما علاقه مندان به مجموعه مقالات روانشناسی قرار دهیم پس اگر می خواهید بدانید مفهوم کراش چیست تا انتهای مقاله با برنا اندیشان همراه باشید.
کراش چیست و چه تفاوتی با عشق دارد؟
موضوعی زمانی اهمیت پیدا می کند که فرد در زندگی دچار مشکل می شود و آنقدر شخصی که بر روی او کراش دارد برایش اهمیت پیدا می کند که تمام ابعاد زندگی اش را تحت تاثیر قرار می دهد. حال اگر فرد در چنین روابطی گیر افتاد لازم است تا به یک روانشناس مراجعه کند و به درمان بپردازد چرا که در این حالت زندگی فرد از حالت عادی و طبیعی خودش خارج شده است.
تعریف واژه کراش
در زبان انگلیسی کراش عبارت است از زمانی که فردی نسبت به شخصی دیگر احساس دارد ولی وقتی با او روبرو می شود نمی تواند احساساتش را به او بیان کند در این حالت گفته می شود که آن شخص بر شخص دیگری کراش دارد. پیشنهاد می کنیم تا مقاله نشانه های دختر عاشق را مطالعه نمایید.
بنابراین چه فرد توانایی ابراز احساساتش به فرد مورد علاقه اش را نداشته باشد و یا کلا تمایلی به ابراز احساساتش نداشته باشد واژه کراش برایشان به کار می رود.
در ویدیوی زیر به شما آموزش می دهیم تا بتوانید به راحتی درخواست دوستی را به کراش خود بیان کنید و برای انجام این کار هیچ گونه ترس و استرسی نداشته باشید و همچنین یاد می گیرید چگونه با کراش خود قرار ملاقات بگذارید.
بیشتر این واژه را در فیلم های غربی می شنویم که در سریال ها و فیلم ها به گونه ای آن را ابراز می کنند که به صورت ناخودآگاه این واژه در ذهن مخاطب متبادر می شود. البته امروزه کلمه کراش واژه ای فراگیر شده و در تمامی فرهنگ ها دیده می شود و در فرهنگ ما نیز این واژه جا افتاده و در مواقعی از آن استفاده می شود.
تفاوت کراش با عشق یک طرفه
در کراش ما با شرایطی روبرو هستیم که در آن فردی به شخصی دیگر علاقه و احساس دارد ولی توانایی ابراز آن را ندارد و در نتیجه مشخص نیست که اگر درخواستش را به آن فرد بگوید او چه پاسخی خواهد داد آیا استقبال می کند و یا درخواست او را رد می کند بنابراین نوعی ابهام و بلاتکلیفی در این شرایط وجود دارد.
پیشنهاد ویژه : کارگاه روانشناسی درمان شکست عشقی
در حالی که در عشق یک طرفه فردی که از شخص دیگری خوشش می آید عشقش را به او ابراز کرده ولی آن شخص درخواست او را در کرده ولی فرد عاشق هنوز هم درگیر عشق آن شخص مانده و با این تکلیفش مشخص است ولی هنوز هم اصرار به عشق آن فرد دارد و در این حالت گفته می شود که فرد گرفتار دام عشق یک طرفه شده است. همچنین پیشنهاد می شود تا مقاله عشق پسر مغرور را مطالعه نمایید.
در اکثر مواقع کراش همان عاشق بودن و علاقه داشتن به فردی است که او از تمایل و علاقه من خبر ندارد. در این جا لازم است که به یک خطای شناختی اشاره شود، در بسیاری از مواقع خیلی از افراد هستند که چطور او هیچ حدسی نمی زند که من از او خوشم می آید مگر می شود که نفهمد من او را دوست دارم؟! این جمله دلالت بد یک خطای شناختی است که انسان ها فکر می کنند دیگران از فکر و باور آن ها خبر دارند بنابراین باید بتوانند خیلی سریع منظور ما را درک کنند.
در حالی که این باور یک خطای شناختی است و هرگز چنین اتفاقی نمی افتد جز در موارد نادری که طرف مقابل ما دارای احساسات قوی بوده و خیلی سریع منظور ما را درک کند که این موارد خیلی کم رخ می دهد و نباید منتظر چنین موقعیت هایی باشید چرا که هیچ گاه طرف مقابل شما منظور شما را تا زمانی که توسط خود شما بیان نشده درک نخواهد کرد. همچنین مقاله علت عشق به افراد اشتباه در زندگی را مطالعه نمایید.
همچنین نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که شما باید این جسارت را داشته باشید که احساس و تمایل خودتان را به فرد مورد نظرتان بیان کنید چرا که این ویژگی لازمه شخصیت قوی است و شما با این کار باعث می شوید تا فرد مورد ظنر حتی از شما خوشش بیاید چرا که متوجه می شود شما شجاع هستید و از روبرو شدن با واقعیت هراسی ندارید و می تواند در رابطه نیز به شما تکیه کند.
امروزه در فضای مجازی بسیار این واژه را می شنویم که تغییراتی کرده است و به صورت های مختلفی به کار می رود، برای مثال خیلی می شنویم که می گویند کراش زدن که دقیقا همان معنای کراش را می دهد و فقط در این ساختار بیان شده است.
حتی یکی دیگر از معانی کراش اشاره به توجه کردن دارد یعنی وقتی میگویند فلان شخص به حرف های من کراش نمی کند یعنی او به حرف های من توجه نمی کند.
داشتن کراش چه معنایی دارد؟
همانطور که در بالا نیز اشاره شد کراش داشتن عبارت است از زمانی که فردی به شخصی علاقه مند است ولی به هر دلیلی نمی تواند علاقه اش را به شخص مورد نظر ابراز کند که به این حالت کراش داشتن می گویند.
یکی از موقعیت هایی که کراش داشتن بسیار رواج دارد زمانی است که افراد بر روی افرادی کراش دارند که آن فرد یک سلبریتی است و به آن شخص دسترسی ندارند و فقط در خیال خودشان بر روی آن فرد کراش دارند که با توجه به گسترش فضای مجازی این موضوع زیاد دیده می شود.
پیشنهاد ویژه : کارگاه تبدیل عشق یک طرفه به عشق دو طرفه
البته همانطور که گفته شد کراش داشتن همان عشق است ولی در تحلیل کلی کراش داشتن با تعریف و معنای عشق متفاوت است و عشق مفهومی گسترده دارد که در کلمه کراش خلاصه نمی شود و نمی توانیم این دو کلمه را یکی بدانیم.
در برخی از موارد افرادی را مشاهده می کنیم که عاشق افرادی می شوند که همه می دانند آن شخص هرگز به شخص مورد علاقه اش نمی رسد ولی با این تفاسیر باز هم آن فرد به شخص مورد نظرش علاقه دارد ولی هرگز عشقش را به او ابراز نمی کند و در همان حالت می ماند.
نکته ای که باید به آن اشاره شود این است که کراش فقط تا زمانی اعتبار دارد که شخص از علاقه فرد با خبر نباشد و به محض آن که آن فرد علاقه اش را به شخص مورد نظر ابراز کند دیگر کراش معنایی ندارد.
آشنایی با انواع کراش
حال که با تعریف کراش آشنا شدیم لازم است تا با انواع کراش هم آشنا شویم، چرا که کراش صرفا به معنای دوست داشتن نیست و عشق یکی از انواع کراش است.
کراش دوستانه
شاید دیده باشید که به هر دلیلی در محیط کار، دانشگاه و … به صورت سطحی فردی از شخصی خوشش می آید برای مثال در دوران نوجوانی که افراد به معلمانشان علاقه دارند و به گونه ای از شخصیت آن معلم خوششان می آید. این نوع کراش به معنای علاقه واقعی نیست و صرفا به علاقه های سطحی گفته می شود و به آن کراش دوستانه گفته می شود چرا که این نوع کراش موقتی بوده و در آن هرگز صحبت از احساسات عمیق نیست.
کراش تشویق کننده
زمانی که فرد بر روی شخصی که دارای شهرت است کراش دارد در واقع آن شخص را تشویق می کند و به گونه ای طرفدار آن شخص است و او را به یک اسطوره برای خودش تبدیل کرده است. امروزه این نوع کراش را بسیار مشاهده می کنیم که در آن فرد به یک بازیگر علاقه فراوانی دارد و از طرفداران پروپاقرص او به حساب می آید به طوری که تمام فعالیت هایش را دنبال می کند.
نکته ای که در این خصوص از کراش وجود دارد این است که این نوع علاقه ها خیلی گذرا بوده و با گذشت زمان از یاد می رود و یکی از عادت های بدی که در وجود برخی از افراد وجود دارد این است که از یک شخص بت می سازند و او را آنقدر بالا می برند که بعد از مدتی خودشان مجدد او را تخریب کرده و سپس او را به زمین می کوبند.
بنابراین لازم است تا این عادت ناپسند را از خودمان دور کنیم و هرگز از کسی بت نسازیم چرا که آن شخص نیز انسان است و ممکن است خطایی از او سر بزند که این کارها در بسیاری از موارد با آبروی آن شخص بازی می کند.
علاوه بر چهره های شاخص این نوع از کراش ها که به کراش تحسین انگیز و تشویق کننده شناخته می شود در دانشگاه ها نیز بسیار دیده می شود به طوری که در دانشگاه وقتی فردی به درس اهمیت زیادی می دهد و در اصطلاح فردی درسخوان است دیگران به او اهمیت می دهند از این نظر که او خیلی به درس اهمیت دارد و آن شخص باید در شناخت این نوع کراش دقت بالایی داشته باشد چرا که ممکن است این رفتار را با علاقه اشتباه بگیرند و حتی پیشنهاد دوستی بدهند و بعد آن شخص درخواستش را رد کند و فرد دچار افسردگی شود و این احساس در او ایجاد شود با این که آن شخص مرا دوست داشت ولی تمایل به دوستی با من ندارد در این جا باید بدانید که آن شخص بر روی شما کراش داشت ولی کراش او از نوع عشق نبود بلکه صرفا از این که شما فرد درس خوانی هستید خوشش آمده بود و هیچ ارتباطی به عشق و علاقه ندارد.
کراش از نوع هیجانی
زمانی که از روی هیجان به فردی وابسته می شوید و مدت زمان کوتاهی ادامه می یابد دچار کراش هیجانی شده اید که موقت بوده و دوام زیادی هم ندارد. بعد از مدتی که بیشتر با آن شخص آشنا می شوید متوجه می شوید که در آن شخص ویژگی ها و صفاتی وجود دارد که باعث می شود تا شما متوجه شوید که اصلا هیچ شباهتی بین شما وجود ندارد و شخصیت آن فرد با شما بسیار متفاوت است.
از این نوع کراش بیشتر در فضای مجازی دیده می شود چون در این موقعیت ها افراد خود واقعی شان را نشان نمی دهند و عکس هایشان را با رتوش زیاد نشان می دهند ممکن است در نگاه اول به آن شخص علاقه پیدا کنید ولی بعد از مدتی که بیشتر با او آشنا شدید متوجه می شوید که کراش شما از نوع هیجانی بوده و در واقع شما به آن شخص علاقه ای ندارید.
امروزه بسیاری از علاقه ها در این دسته قرار می گیرند به این شکل که کافی است شما برای مدتی با شخصیت واقعی فرد مورد نظر آشنا شوید و متوجه شوید که او چه خصوصیات و اخلاقی دارد آنجاست که همه چیز تغییر می کند و شما هم نظرتان عوض می شود. در اصطلاح به این نوع کراش ها، عشق های اشتباه هم گفته می شود که به صورت سطحی ایجاد شده و بعد از مدتی از بین می رود.
این نوع کراش در ابتدا بسیار داغ است ولی بعد از مدتی فرد شروع به سرد شدن می کند و از فرد فاصله می گیرد. نکته ای که لازم است تا به آن اشاره شود این است که افراد دارای اختلال شخصیت مرزی چنین احساسی را به صورت پیش فرض در خودشان دارند به این صورت که به طور ناگهانی عاشق فردی می شوند و می خواهند با او باشند ولی پس از مدتی رابطه شان را با او قطع می کنند و نمی خواهند که با آن شخص رابطه ای داشته باشند و آن شخص در بهت می ماند که چرا آن شخص با من چنین رفتاری کرد در حالی که باید بدانید یکی از خصوصیات افراد دارای شخصیت مرزی عدم تعادل در شخصیت است که باعث بروز چنین رفتارهایی می شود بنابراین خیلی مراقب این موارد باشید نا در زندگی با مشکل مواجه نشوید.
کراش از نوع عشق
این نوع کراش از سایر کراش ها معروف تر است و از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که در این نوع کراش ما با هیجان و علاقه سطحی روبرو نیستیم و عشق شخص دوام بیشتری دارد. به طوری که ما شاهد عشقی حقیقی در فرد هستیم در این نوع از کراش با ویژگی هایی مانند تپش قلب هنگام دیدن فرد مورد علاقه، گرفتن لکنت زبان زمانی که با فرد مورد نظر صحبت می کنید روبرو هستیم.
با توجه به ویژگی هایی که این نوع کراش دارد می تواند دوام بیشتری داشته باشد به طوری که فرد ممکن است برای گفتن احساساتش به شخص مورد علاقه برنامه ریزی کند و حتی بخواهد این احساس را به ازدواج برساند.
از کجا بفهمیم که کراش داریم؟
تا به این با معنای کراش و همچنین انواع کراش آشنا شدیم حالا لازم است تا با نشانه های کراش هم آشنا شویم و ببینیم که در چه مواقعی دچار کراش می شویم.
جلب توجه
یکی از نشانه هایی که مشخص می کند فردی به شخصی علاقه یا همان کراش دارد این است که هر موقع که آن فرد کراشش را می بیند سعی می کند تا به هر طریقی که شده توجه فرد مورد نظرش را به خودش جلب کند. البته نکته ای که در این خصوص باید به آن توجه شود این است که ممکن است فرد دچار اختلال نمایشی باشد و هدفش صرفا این است که شما او را ببینید و به او توجه کنید و او هرگز به شما کراش ندارد.
رویا پردازی
این ویژگی برای همه رخ داده است که وقتی به فردی علاقه دارند در تصورات و خیال خودش هم به آن شخص فکر می کنند و حتی راجع به او خیال پرازی می کنند. برای مثال ممکن است که در خیال خودشان به فکر فرو روند و خودشان را با آن شخص تصور کنند که در حال زندگی و یا گشت و گذار هستند و آن زندگی آرمانی که در ذهنشان چیده اند را به طور کامل تصور می کنند. همچنین نکته ای که وجود دارد این است که افراد آنقدر این رویا پردازی را ادامه می دهند به امید آن که روزی این تصورات به واقعیت تبدیل شود.
ناراحت و غمگین بودن
در برخی از مواقع این ناراحتی به همراه تنش و استرس است به طوری که چون حواسشان جایی دیگر است وقتی در جمعی قرار دارند مثل خانواده و آن ها با او صحبت می کنند او اصلا حواسش آنجا نیست و تمرکزش به هم خورده است. این نشانه را بیشتر در کراش های بیمارگونه مشاهده می کنیم که فرد به شدت بهم میریزد و تمام ابعاد زندگی اش حول محور کراشش می چرخد و به عبارت دیگر تمام زندگی فرد تحت تاثیر عشقش قرار می گیرد.
ویژگی دیگر این نشانه آن است که فرد یک غم بزرگی را در دلش دارد و مدام حسرت می خورد که ای کاش پیش آن شخص بودند و با هم صحبت می کردند و همدیگر را می بوسیدند و دست در دست هم به گردش می رفتند و هرگز از هم جدا نمی شدند. بنابراین این افراد در روز مدام احساس غمگینی می کنند که این نشانه به معنای داشتن کراش است.
احساس خجالت
یکی از ویژگی های داشتن کراش آن است که فرد وقتی شخص مورد علاقه اش را می بیند دستپاچه می شود و شروع به عرق کردن می کند و به اصطلاح گونه هایش سرخ می شود. در این شرایط فرد کنترل هیجاناتش را از دست می دهد و حتی دچار لکنت زبان می شود و خیلی سریع می خواهد تا محیط را ترک کند به طوری که با کراشش ارتباط چشمی برقرار نمی کند و به زمین خیره می شود.
نگاهی به تفاوت عشق با کراش
اولین ویژگی عشق این است که عشق حالتی دو طرفه دارد و هر دو طرف در مورد این که به یکدیگر علاقه دارند مطلع هستند ولی در کراش به این شکل نیست و فرد تمایلش را ابراز نمی کند تا تکلیفش مشخص شود. البته در بسیاری از موارد کراش مشابه عشق است ولی به صورت کلی نمی توان عشق و کراش را یک دانست حتی از نظر عارفان عشق خیلی معنوی و گسترده تر است و اصلا کراش در جایگاهی نیست که بخواهیم آن را با عشق مقایسه کنیم.
در بسیاری از مواقع ممکن است فرد هرگز تمایلش را به شخص مورد نظر ابراز نکند و در همین احساس بماند و یا ممکن است فرد تصمیم خودش را بگیرد و بخواهد که تمایلش را به کراشش ابراز کند تا از حالت کراش خارج شود.
یکی از نکاتی که باید به آن اشاره شود این است که چون فرد از گفتن تمایلش هراس دارد نمی توانیم خیلی امیدوار باشیم که رابطه ای عاشقانه بین آن ها شکل خواهد گرفت. به طوری که در عشق ما شاهد روابط احساسی و عاطفی بین زن و مرد هستیم ولی در کراش فرد غرق در احساساتش می شود و صرفا در تخیل و تصوراتش به آن شخص علاقه دارد.
نتیجه گیری
همانطور که گفتیم چون عشق با کراش متفاوت است ممکن است با ادامه روند کراش حالت های دلزدگی در فرد ایجاد شود به طوری که فقط یک احساس موقت باشد و زمانی که فرد اخلاق ها و رفتارهایی را از آن شخص می بیند که انتظارش را نداشته دیگر مثل قبل به او تمایل ندارد و ممکن است حتی دیگر به آن شخص کراش نداشته باشد. نکته ای که لازم است به آن توجه کنید این است که اگر شما به شخصی علاقه دارید و یا در اصطلاح بر رویش کراش دارید حتما این احساس را با او در میان بگذارید تا بتوانید یک رابطه سالم را تجربه کنید و از فکر و خیال هم خارج شوید.
بنابراین با توجه به ویژگی هایی که در کراش وجود دارد اگر ادامه پیدا کند می تواند در فرد وابستگی بیمارگون ایجاد کند و به دنبال آن تمام زندگی فرد تحت تاثیر این کراش قرار بگیرد. پس در نظر داشته باشید که تنها راه رهایی از شر احساسات ناسالم و تخیلی بیان احساسات بدون احساس خجالت و شرم است چرا که حتی اگر شما نه بشنوید هرگز هیچ ارزشی از شما کم نمی شود و این به این معنا نیست که شما آدم بدرد نخوری هستید بلکه فقط آن شخص درخواست شما را رد کرده و حالا شما می توانید برای زندگی خودتان بهتر تصمیم بگیرید و از شر تصور و خیال هم رها می شوید.