آموزش قانون نردبان برای تصمیم گیری گروهی

آموزش قانون نردبان برای تصمیم گیری گروهی

یکی از تکنیک های تصمیم گیری گروهی استفاده از قانون نردبان یا همان Stepladder است که به شما کمک می کند تا بتوانید به صورت تیمی تصمیم گیری کنید و بر بسیاری از مشکلات رایج در تصمیم گیری گروهی غلبه نمایید. در واقع قانون نردبان به شما کمک می کند تا به صورت گام به گام به جلو حرکت کنید و به نتیجه گروهی مد نظر دست یابید.

قانون نردبان به اعضای تیم کمک می کند تا بدون آنکه نظر سایرین را بشنوند خودشان درگیر موضوع شوند و سپس نظرشان را بیان کنند تا از این طریق بتوانند طیفی از تصمیم گیری ها را داشته باشند. بنابراین شما با استفاده از تکنیک Stepladder یا همان قانون نردبان می توانید بهترین تصمیم گروهی را اتخاذ کنید.

به دلیل اهمیت موضوع گروهی فکر کردن در این بخش از وب سایت برنا اندیشان تصمیم داریم تا مقاله ای با عنوان آموزش قانون نردبان برای تصمیم گیری گروهی را در اختیار شما علاقه مندان به مجموعه مقالات علمی روانشناسی و مدیریت قرار دهیم تا بتوانید به صورت عالی اصول تصمیم گیری در گروه را یاد بگیرید.

قانون نردبان برای گرفتن تصمیم در گروه

اگر شما فردی هستید که برای یک سازمان تصمیم می گیرید حتما هر روز تصمیمات زیادی برای گرفتن دارید. بنابراین وظیفه مالک یا مدیر اصلی یک سازمان این است که بهترین تصمیم را بگیرید تا بتوانید به یک نتیجه عالی دست یابد. همانطور که میدانید اگر شما یک تصمیم خوب بگیرید قطعا نتایج مفیدی به دنبال دارد و در مقابل اگر تصمیم اشتباهی بگیرید سازمان را با مشکلات بسیاری مواجه خواهید کرد.

آموزش تصمیم گیری به صورت گروهی

بنابراین اگر می خواهید یک کارآفرین خبره شوید لازم است تا با اصول تصمیم گیری آشنا باشید. به همین دلیل پیشنهاد می شود تا با متدهای مختلف تصمیم گیری آشنا شوید و بدانید در زمینه تصمیم گیری چه تکنیک هایی وجود دارد. یکی از روش هایی که برای تصمیم گیری وجود دارد روش تصمیم گیری پله ای یا همان روش گام به گام است که به شما کمک می کند تا بتوانید به صورت گروهی به یک تصمیم جامع برسید. برای مطالعه بیشتر مقاله تکنیک ۶ کلاه تفکر را بخوانید.

در این روش تمام اعضای گروه درگیر موضوع می شوند و سپس به بهترین تصمیم دست پیدا می کنند. نام دیگر تصمیم گیری گام به گام قانون نردبان است که می تواند به تصمیم گیری شما کمک کند. البته باید اشاره شود که این روش برای هر تصمیمی درست نیست ولی اگر شما گروه کوچکی دارید این روش بهترین و مناسب ترین ابزار برای تصمیم گیری به صورت تیمی است. انجام هر تصمیمی بر اساس قانون نردبان به شما کمک می کند تا بهترین و منطقی ترین انتخاب را انجام دهید.

چه زمانی باید از قانون نردبان استفاده کنیم؟

قانون نردبان یا Stepladder یک روش تصمیم گیری برای گروه های کوچک است که افراد آن ۴ الی ۷ نفر باشند. قانون نردبان به این صورت به گروه کمک می کند که به همه اجازه می دهد تا حرف هایشان را بزنند و در این حالت تمام افراد شنیده می شوند. نکته بسیار مهمی که در قانون نردبان وجود دارد این است که این روش حتی به افراد خجالتی هم کمک می کند تا بتوانند در گروه صحبت کنند و در فرایند تصمیم گیری نقش موثری داشته باشند. همچنین پیشنهاد می شود تا مقاله کمک به کودکان برای تصمیم گیری را مطالعه فرمایید.

اگر می خواهید به نحو احسن از قانون نردبان استفاده کنید لازم است تا با روحیه واقعی گروهی وارد تصمیم گیری شوید. گاهی اوقات ممکن است یک گروه فقط ۲ نفر عضو داشته باشد که در این حالت نیز اگر شما از قانون Stepladder استفاده کنید مطمئن باشید بهترین تصمیم را خواهید گرفت.

کاهش نارضایتی ها با قانون نردبان

اگر یک نفر برای یک گروه تصمیم بگیرد موجب می شود تا سایرین همواره ناراضی باشند. ولی یکی از ویژگی های خوب قانون نردبان این است که به همه اجازه صحبت می دهد و تمام اعضای گروه می توانند در تصمیم گیری شرکت کنند و نظرشان را بیان کنند.


پیشنهاد ویژه : کارگاه روانشناسی حل چالش های زندگی


در این حالت چون تمام افراد در تصمیم گیری نقش دارند هرگز کسی ناراحت و ناراضی نیست چرا که تمام افراد خودشان را مسئول می دانند. بنابراین قانون Stepladder چون به تمام افراد اجازه تصمیم گیری را می دهد باعث می شود تا افراد در حین تصمیم گیری بسیار با دقت عمل کنند. چرا که اگر کسی پیشنهاد نادرستی بدهد موجب می شود تا بر روی نتیجه تاثیر منفی داشته باشد و در این حالت او در این امر شریک است و احساس خوبی نخواهد داشت.

به عنوان مثال اگر یم شرکت بزرگ برای فرایند بازاریابی و تبلیغات محصولاتشان از روش تصمیم گیری نردبان استفاده کنند و با شکست مواجه شوند تمام افرادی که در تصمیم گیری شرکت کرده اند سرافکنده خواهند شد. برای مطالعه بیشتر حتما مقاله آموزش کامل مهارت تصمیم گیری را مطالعه نمایید.

چرا که قانون باور روشی است که به تمام اعضای گروه فرصت ارائه نظر را می دهد و در این صورت تمامی افراد باید با دقت بالا نظراتشان را بیان کنند. از این رو باید اشاره شود که قانون Stepladder باعث می شود تا مسئولیت پذیری، شفافیت در تصمیم گیری گروهی افزایش یابد و تمام اعضا برای رسیدن به رشد تمام تلاششان را بکنند.

مراحل تصمیم گیری به روش قانون نردبان

در قانون باور به افراد زمان کافی داده می شود تا در مورد مشکل فکر کنند و به صورت کامل آن را بررسی کنند. بعد از آن تیم اصلی دو نفره تشکیل می شود و فرایند تصمیم گیری آغاز می شود.

حالا از افراد می خواهند که هر بار به گروه ملحق شوند و هر یک از اعضای گروه جدید قبل از آنکه بحث گروهی آغاز شود می بایست تا نظراتشان را به گروه ارائه کنند. در این حالت تمام افراد تشویق می شوند تا به طور مساوی نظرشان را بیان کنند و به دنبال آن نظرات و دیدگاه های زیادی بیان می شود و به دنبال آن بحث های بیشتری ایجاد می شود.

اصول قانون نردبان برای تصمیم گیری گروهی

در ابتدا باید مشکل را توضیح دهید

در ابتدا و قبل از آنکه فرایند تصمیم گیری شروع شود لازم است تا مشکل را مطرح کنید و تمام افراد بدانند که قرار است برای چه موضوعی فکر کنند. در این صورت افراد زمانی کافی دارند تا در تیم و گروه قرار بگیرند و بتوانند در رابطه با مسئله ایجاد شده تفکر کنند.


پیشنهاد ویژه : کارگاه روانشناسی مهارت های زندگی


به یاد داشته باشید که در قانون نردبان شما باید به تمام افراد اجازه دهید که با مشکل آشنا شوند و بدانند که قرار است راجع به چه چیزی فکر کنند. چرا که اگر این کار را انجام ندهید باعث می شود تا در فرایند تصمیم گیری، افراد نظراتی را بیان کنند که کاملا تحت تاثیر افکار و نظرات دیگران است.

نردبان را بسازید

بعد از مرحله اول شما وارد مرحله ۲ میشوید که باید از دو نفر از اعضای گروه بخواهید تا با یکدیگر ملاقات کنند و سپس راجع به مشکل با هم صحبت کنند. در اینجاست که اهمیت قانون نردبان مشخص می شود چرا که چون افراد در مرحله قبل با مشکل آشنا شده اند دقیقا می دانند که باید راجع به چه چیزی صحبت کنند و در این حالت در رابطه با موضوع فکر کرده اند و ابعاد مختلف آن را بررسی کرده اند.

حالا که با موضوع آشنا هستند و بر روی آن تمرکز کرده اند ایده های مختلفی دارند که می توانند راجع به آن با یکدیگر صحبت کنند. اگر می خواهید کار بهتر پیش برود لازم است تا یک محیط راحت و خصوصی برای دو نفر ایجاد کنید تا بتوانند تمام ابعاد موضوع پیش رو را مورد بررسی قرار دهند.

فرایند تصمیم گیری را ادامه دهید

بعد از آنکه مرحله ۲ را انجام دهید باید نفر سوم را وارد بحث کنید. به یاد داشته باشید که این جلسه تاثیر بسیار زیادی بر روند موفقیت کار خواهد داشت. زمانی که نفر سوم وارد بحث دو نفر قبلی شد قبل از هرکاری باید افکارش را با دو نفر دیگر در میان بگذارد.


پیشنهاد ویژه : پکیج آموزش چگونه مدیر موفقی باشیم


در این حالت نفر سوم حرف هایش را می زند و این در صورتی است که هنوز نظرات دو نفر دیگر را نمی داند و باعث می شود تا نظرش تحت تاثیر نظرات دیگران قرار نگیرد. اگر این کار را انجام دهید می توانید از تفکر گروهی اجتناب کنید چرا که هر فردی که وارد گروه می شود از نظرات نفرات قبلی بی اطلاع است و صرفا متناسب با نظر خودشان پیرامون مشکل صحبت می کنند و نظراتشان را بیان می کنند.

نردبان را تکمیل کنید

مرحله چهارم از قانون نردبان به این صورت است که باید طبق روش قبل هر یک از اعضای جدید به گروه قبلی اضافه شوند و نظراتشان را بیان کنند. باز هم اشاره می شود که وقتی نفر جدیدی به گروه اضافه می شود در ابتدا فقط نظر خودش را بیان می کند و نباید از نظرات افراد قبلی مطلع باشد. بعد از آنکه نظرش را بیان کرد گروه باید سایر نظرات را به او بگوید تا بتواند دید کلی راجع به موضوع پیدا کند.

انجام تصمیم گیری

حال که تمام اعضا نظراتشان را گفته اند می بایست تا تصمیم گیری انجام شود. فقط دقت داشته باشید که زمانی تصمیم گیری انجام می شود که تمامی افراد به گروه اضافه شده باشند و فردی باقی نمانده باشد. حتی اگر با شنیدن چند نظر گمان می کند دیگر نیاز به ادامه نیست باز هم باید به تمام اعضا اجازه دهید که وارد گروه شوند و نظراتشان را بیان کنند و تمامی مراحل را به درستی طی کنید. حال با توجه به تمام نظراتی که بیان شده است لازم است تا بهترین تصمیم را برای سازمان خود بگیرید.

همانطور که بیان شد هدف اصلی از قانون نردبان این است که به تمام افراد گروه اجازه داده شود تا نظراتشان را بیان کنند. چرا که اگر مدیر در اتاق جلسات تمام افراد را جمع کند و راجع به موضوعی صحبت کند یقینا اعضا نمی توانند خیلی راحت نظراتشان را بیان کنند و در این حالت نظر سایرین تحت تاثیر نظر مدیریت قرار می گیرد و چنین جلسه ای کاملا منفعلانه خواهد بود.

ولی اگر شما از قانون نردبان استفاده کنید اجازه می دهید تا تمام افراد شنیده شوند اصول دموکراسی را به صورت کامل رعایت کرده اید. به یاد داشته باشید که قانون نردبان (Stepladder) به اعضا کمک می کند تا با خیال راحت و در محیطی صمیمی نظراتشان را بیان کنند.

آشنایی با مزایا و معایب قانون نردبان

همانطور که گفته شد لازم نیست تا برای تمام تصمیم گیری هایتان از روش Stepladder استفاده کنید. اما به یاد داشته باشید که اگر می خواهید یک موضوع بسیار مهم را مورد بررسی قرار دهید بهترین کار استفاده از قانون نردبان برای تصمیم گیری است. در کنار استفاده از روش Stepladder شما می توانید از تفکر انتقادی نیز بهره مند شوید، چرا که تفکر انتقادی بسیار مفید و موثر است و به شما کمک می کند تا بتوانید دقیقا مشابه قانون نردبان به تمام اعضا اجازه دهید تا نظراتشان را بیان کنند.

مزیت های استفاده از قانون نردبان

قانون تصمیم گیری به روش نردبان موجب می شود تا تمامی افراد گروه یا سازمان بتوانند در تصمیم گیری شرکت کنند و نظراتشان را بیان کنند.

زمانی که تمام افراد در تصمیم گیری شرکت می کنند باعث می شود تا کسی ناراحت و ناراضی نباشد. چرا که اگر تمامی افراد نظراتشان را بیان کنند دیگر کسی نمی تواند بگوید به من اجازه صحبت داده نشده است. در این صورت تمامی افراد احساس خوبی می کنند و در نتیجه رضایت شغلی افراد افزایش پیدا می کند.

قانون نردبان قابلیتی دارد که باعث می شود تا یک فرد نتواند زورگویی کند. چرا که این روش به این خاطر ایجاد شده است که با قلدری و زورگویی مقابله کند.

اگر از قانون Stepladder استفاده کنید باعث می شود تا به یک تصمیم خوب دست یابید و در نتیجه هرگز به بن بست نخواهید خورد.

تصمیم گیری با استفاده از قانون نردبان

قانون نردبان در تصمیم گیری به افراد سازمان کمک می کند تا بتوانند برای حل مشکل ایده های زیادی داشته باشند و قدرت تفکر آنها برای حل مسئله افزایش می یابد.

قانون تصمیم گیری نردبان به افراد این اجازه را می دهد تا بتوانند برای مسائل پیچیده بهترین و مفیدترین راه حل را پیدا کنند.

معایب قانون نردبان

همانطور که گفته شد برای استفاده از قانون Stepladder لازم است تا روحیه گروهی کار کردن را داشته باشید. در غیر این صورت فقط افراد دارای نفوذ نظراتشان را بیان می کنند.

مدت زمان تصمیم گیری با قانون نردبان بسیار طولانی است و به همین دلیل نمی توانید برای هر موضوعی از قانون Stepladder استفاده کنید.

نکته ای که باید به آن توجه کنید آن است که به دلیل وجود لابی هایی که وجود دارد ممکن است در فرایند تصمیم گیری گروهی با بن بست مواجه شوید. چرا که ممکن است برخی از افراد به صورت شفاف عمل نکنند.

به یاد داشته باشید که قانون نردبان فقط برای گروه های کوچک ۴ الی ۷ نفره کاربرد دارد. چرا که اگر تعداد اعضا بسیار زیاد باشد بسیار وقت گیر است و نمی توان آن را عملی کرد.

قانون نردبان (Stepladder) یک روش منظم و سیستماتیک برای پیدا کردن راه حل مشکلات است. اگر می خواهید خیلی سریع در یک جلسه تصمیم گیری کنید استفاده از قانون نردبان نمی تواند برای شما مفید باشد.

دسته‌بندی‌ها