ترس از امتحان کردن غذای جدید یا همان نئوفوبیای غذایی در واقع مرحله ای از رشد کودک است که طبیعی بوده و حدود ۵۰ الی ۷۵ درصد از کودکان را تحت تاثیر خودش قرار می دهد. نئوفوبیای غذایی معمولا بین ۲ الی ۶ سالگی دیده می شود و بعد از آن از بین می رود و زمانی که فرد بزرگ می شود به طور کلی ناپدید میشود.
اما نکته ای که وجود دارد این است که ترس از غذاهای جدید یا همان نئوفوبیای غذایی در بزرگسالی هم دیده می شود. به همین دلیل در این بخش از مجله علمی برنا اندیشان تصمیم داریم تا مقاله با عنوان درمان نئوفوبیای غذایی یا ترس از غذاهای جدید را در اختیار شما علاقه مندان به علم روانشناسی کودک قرار دهیم تا بتوانید با رعایت نکات گفته شده در این مقاله به افرادی که دچار نئوفوبیای غذایی هستند کمک کنید.
آشنایی با نئوفوبیای غذایی
زمانی که غذای جدیدی برای کودک سرو می شود خیلی سریع از سمت کودک رد می شود و حتی کودک غذا را مزه هم نمی کند. البته باید به یاد داشته باشیم افرادی که به دلیل عدم علاقه یک غذا را رد می کنند و آن را نمی خورند با افرادی که نئوفوبیای غذایی دارند متفاوت هستند و نباید این دو مورد را با یکدیگر اشتباه گرفت. زیرا افرادی که نئوفوبیای غذایی دارند فقط غذاهای ناآشنا و جدید را رد می کنند.
ترس از غذاهای جدید یا نئوفوبیای غذایی در کودکان
در ابتدا نئوفوبیای غذایی به عنوان یک مکانیسم بقایی شناخته می شد، چرا که باعث میشد تا فرد به سمت غذاهای سمی نرود و از این رو بسیار مثبت شناخته می شد. به عنوان نمونه اگر به کودک غذایی داده شود که طعم تلخی داشته باشد فورا آن را رد می کند و با چهره نشان می دهد که هیچ علاقه ای به آن غذا ندارد. پیشنهاد می شود تا مقاله تغذیه مادر در دوران شیردهی را بخوانید.
به همین دلیل موجب می شود تا کودک غذاهایی که مسموم یا شیمیایی است را بشناسد و آن ها را استفاده نکند. نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه کنیم این است که نئوفوبیای غذایی در بین نوزادان بسیار نادر است مگر آنکه به جای شیر مادر به او غذای جامد داده شود. نئوفوبیای غذایی در سن ۲ سالگی آغاز می شود و تا ۶ سالگی ادامه دارد و سپس بعد از آن کاهش می یابد.
موردی که در رابطه با فوبیای غذاهای جدید وجود دارد و باید به آن توجه شود این است که نئوفوبیا موجب ایجاد کمبودهای مواد غذایی مفید در بدن می شود، چرا که بیشتر غذاهایی مانند میوه ها و سبزیجات را شامل می شود و کودک از خوردن آنها امتناع می کند. همچنین پیشنهاد می شود تا مقاله درمان کمبود آهن در کودکان را مطالعه فرمایید.
تصوری که کودک از غذای مورد علاقه اش دارد
مطالعاتی که در خصوص کودکان انجام شده است نشان می دهد که کودکان یک تصویر ذهنی از غذای مورد علاقه شان دارند و اگر چیزی که به او داده می شود بو و مزه متفاوتی داشته باشد را رد می کند و آن را نمیخورد. بنابراین کودک فقط غذایی را میخورد که از نظر بصری پذیرفته شده باشد و بعد از آن طعمش را میچشد و اگر طعم غذا با تجربیاتش هماهنگ بود خوردن را ادامه می دهد. در غیر این صورت فورا غذا را رد کرده و از خوردن امتناع می کند.
پیشنهاد ویژه : پکیج کامل آموزش طب سنتی
همچنین باید اشاره شود طبق مطالعاتی که در این خصوص انجام شده است باید یک ماده غذایی ۸ بار به کودک ارائه شود تا توسط کودک پذیرفته شود. در مقابل اگر شما به شیوه ای سرگرم کننده غذا را درست کنید و جلوه خاصی به بشقاب و غذا بدهید احتمالا میزان نئوفوبیای غذایی را در کودک کاهش دهد.
یکی از نکاتی که باید به آن دقت داشته باشید این است که هرگز کودک را وادار به خوردن غذایی که دوست ندارد نکنید چرا که این عمل موجب می شود تا نئوفوبیای غذایی در کودک افزایش یابد و در نتیجه مشکل ادامه دار خواهد شد. والدین نیز اگر صرفا بر روی غذای خاصی تاکید کنند و آن را چند بار در هفته درست کنند احتمال دارد که کودک نسبت به آن واکنش نشان دهد و در نتیجه نئوفوبیای غذایی در او ایجاد شود.
ترس از غذاهای جدید قبل از ۳ سالگی
اگر تا سن ۱۸ ماهگی هر طعم غذایی را به کودک پیشنهاد دهید او آن را قبول می کند. به همین دلیل می تواند او را در معرض غذاهای جدید قرار دهید تا با آن غذاها آشنا شود و اوت تشویق کنید که از غذاها استفاده کند. اما زمانی که کودک وارد سن ۲ سالگی می شود به دلیل ایجاد فاز انتخاب طلبی در کودک، او دچار هراس از غذاهای جدید می شود که در اصطلاح به آن نئوفوبیای غذایی گفته می شود. به دنبال ترس از خوردن غذاهای جدید مشکلاتی هم برای کودک ایجاد می شود که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد. همچنین پیشنهاد می شود تا مقاله ۱۰ ماده غذایی مفید برای کودکان را بخوانید.
کودکانی که بد غذا هستند و هر غذایی را نمی خورند موجب می شوند تا به رژیم غذایی آنها آسیب وارد شود. به همین دلیل کودکان در بین ۲ الی ۹ سالگی به دلیل وجود نئوفوبیای غذایی از خوردن هر غذای جدیدی امتناع می کنند و به دنبال آن مصرف میوه و سبزیجات در آنها کاهش می یابد.
با این که رژیم غذایی کودک بعد از پایان دوران هراس از غذاهای جدید متنوع تر می شود ولی با این وجود باز هم کودکانی وجود دارند که در اوایل کودکی تنوع بسیار کمی در رژیم غذایی شان دارند. بنابراین این افراد حتی اگر وارد سنین بالاتری هم شوند باز نئوفوبیای غذایی دارند و همین موضوع باعث می شود تا رژیم غذایی آنها سالم و کامل نباشد.
پیشنهاد ویژه : پکیج کامل مشاوره تغذیه
به همین دلیل به والدین پیشنهاد می شود قبل از آنکه کودکان وارد دوره نئوفوبیای غذایی شوند هر غذایی که لازم است را به آنها معرفی کنند تا مورد قبول و پذیرش آنها واقع گردد و زمانی که کودک وارد دوره فوبیای غذای جدید می شود باز هم رژیم غذایی سالم و کاملی را داشته باشد.
بنابراین توجه داشته باشید که در اسرع وقت حتما غذاهای متنوع را به کودکان پیشنهاد دهید و زمانی که کودکان به سن ۶ ماهگی می رسند علاوه بر شیر مادر به او غذاهای جامد هم داده شود تا پذیرش غذایی در او ایجاد شود.
علت ترجیح دادن چیپس به اسفناج در کودکان
در این رابطه باید گفته شود در کودکان تمایل و حسی وجود دارد که فقط خاص کودکان است. به طوری که ناتالی ریگان در کتاب خود با نام تولد ذائقه خود نوشته است که ذائقه کودکان فراتر از تشخیص طعم ها است. یعنی ترجیحات ذائقه ای را می تواند به غذاهای شیرین، شور، ساده و برخی از گوشت ها و محصولات لبنی گروه بندی کرد و زمانی که کودکان بزرگتر می شوند از غذاهایی مانند کله پاچه، سبزیجات و غذاهایی با طعم های قوی استفاده می کنند. برای مطالعه بیشتر مقاله ویتامین های مورد نیاز کودکان را بخوانید.
یعنی زمانی که کودکان چنین غذاهایی را نگاه می کنند تمایل دارند تا آنها را مصرف کنند. به مرور زمان این غذاها را دوست دارند و با آنها آشنا می شوند. به همین دلیل اگر شما کودک را وادار به خوردن غذایی که آن را دوست ندارد بکنید موجب می شوید تا تاثیر منفی بر روی کودک بگذارید. در حالی که بهتر است به کودک زمان بدهید و سپس خودتان متوجه خواهید شد که کودک حتی آن غذاهایی که یک زمانی از آنها متنفر بوده است را هم دوست دارد و هم آنها را مصرف می کند.
خانواده و درمان نئوفوبیای غذایی کودکان
علاوه بر نقش رژیم غذایی برای درمان فوبیای غذایی می توانیم به نقش خانواده ها نیز در این خصوص اشاره کنیم. زمانی که کودک به سن مدرسه می رسد و خانواده در کیف او تغذیه ای مانند یک سیب یا نون و پنیر و سبزی قرار می دهد موجب می شود تا به مرور زمان به آن عادت کند و آن را دوست داشته باشد.
همچنین تحقیقات نشان می دهد زمانی که راجع به فواید مصرف میوه و سبزیجات و سایر مواد غذایی برای کودکان صحبت می شود آنها تمایل پیدا می کنند تا آنها را مصرف کنند و این موضوع می تواند به درمان نئوفوبیای غذایی در کودکان بسیار کمک کند.
وظیفه والدین در این خصوص این است که نه سهل گیر باشند و نه زورگو بلکه باید حد میان را در نظر بگیرند. یکی از توانایی هایی که در کودکان وجود دارد تنظیم مصرف وعده های غذایی است. به این شکل که اگر کودکی برای ناهار زیاد غذا خورده باشد فقط میتواند یک وعده دیگر غذا بخورد و بیشتر از آن ظرفیت ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله نقش ویتامین ها بر سلامتی را مطالعه نمایید.
پیشنهاد ویژه : درمان بی اشتهایی کودکان
به همین دلیل اگر مشاهده کردید که فرزند شما به صور طبیعی غذایش را خورده است لازم نیست که او را وادار کنید تا تمام بشقابش را تمام کند. به طوری که اگر کودک نصف سبزیجاتش را خورده باشد این اجازه را دارد که بگوید من سیر شده ام. در این خصوص والدین باید به احساس گرسنگی و سیری کودک توجه داشته باشند. یعنی اگر به طور کامل غذایش را خورده است و سیر شده باشد شما نباید بیشتر از آن به او فشار وارد کنید که غذای بیشتری بخورد.
نئوفوبیای غذایی در افراد بزرگسال
همانطور که بیان کردیم نئوفوبیای غذایی معمولا در دوران نوجوانی به طور کامل از بین می رود و اثری از آن باقی نمی ماند. ولی در برخی مواقع این مشکل تا بزرگسالی هم ادامه می یابد و ممکن است فرد فقط به چند غذا عادت کرده باشد و از خوردن غذاهای جدید امتناع کند. همچنین پیشنهاد می شود تا مقاله رژیم غذایی سالم را بخوانید.
چرا که این موضوع باعث می شود تا این افراد دچار مشکلات غذایی شوند و از جامعه طرد شوند. در دوران بزرگسالی به دلیل مسائلی مانند مشکلات مربوط به دندان و لثه و همچنین بیماری های معده ممکن است فرد دچار نئوفوبیای غذایی شود و از خوردن برخی از غذاها اجتناب کند.
تحقیقات مربوط به نئوفوبیای غذایی
دانشمندانی که در تحقیقات OPALINE شرکت کردند از این که بین انتخاب غذا در کودکان و روش های آموزشی خانواده رابطه وجود دارد بسیار تعجب کردند. چرا که تا آن زمان هنوز تحقیقات گسترده ای در رابطه با تاثیر آموزش های خانواده بر اشتها و ترجیحات غذایی کودکان انجام نشده بود. یعنی هنوز مشخص نشده بود که والدین سخت گیر در این زمینه موفق هستند یا والدینی که از روش میانه استفاده می کردند.
به طوری که والدین میانه رو فرزندانشان را تشویق می کردند تا به اندازه اشتهایشان غذا بخورند، در حالی که والدین سخت گیر بدون توجه به احساس گرسنگی و سیری در کودک او را وادار می کردند که به طور کامل غذایش را بخورد. همچنین پیشنهاد می شود تا مقاله درمان اختلال خوردن در مردان را مطالعه نمایید.
نتیجه تمامی این تحقیقات نشان داد که تاثیر خانواده بر انتخاب سطح غذایی کودک ۲۵ درصد است. در این خصوص ۵ عامل شناسایی شد که سه مورد آن مربوط به تمایل مادر برای پذیرش خواسته های فرزندش است که عبارتند از سبک آموزشی سهل گیرانه، رفتار رژیم غذایی با اولویت ها و استراتژی رژیم غذایی بر اساس ترجیحات کودک. دو عامل دیگر نیز به عنوان پیش بینی کننده انتخاب کودکان است و عبارتند از استفاده از اجبارها و جایگزین ها که نشانه رفتار مقتدرانه والدین است و هدفشان آن است که کودک را وادار به خوردن غذایی کنند که آن را دوست ندارد.
یکی دیگر از عوامل موثر در ایجاد نئوفوبیای غذایی رفتارهای مشاهده ای و الگو پذیری است. به این شکل که برخی از مادران رفتارهای نادرست بدغذایی را به فرزندشان انتقال می دهند و یا پسرانی که از معلمانشان الگوبرداری می کنند و یا حتی دخترانی که تحت تاثیر سایر همکلاسی هایشان قرار می گیرند.
درمان نئوفوبیای غذایی
بسیاری از کارشناسان تغذیه در خصوص بدغذایی در کودکان پیشنهاد می کنند که بهتر است از روش های جذاب و سرگرم کننده برای پختن و مصرف غذا استفاده کنید. به عنوان مثال میز غذاخوری را خیلی زیبا تزیین کنید و یا به کودکان بیاموزید که از خوردن غذای شان لذت ببرند که در اصطلاح به این کار شیوه حسی گفته می شود.
در سال ۲۰۰۸ بر روی ۵۰۰ دانش آموز مطالعه ای انجام شد در جهت آنکه مشاهده کنند روش حسی تا چه اندازه بر درمان نئوفوبیای غذایی کودکان موثر است. نتیجه مطالعه نشان داد که کودکان در درجه اول به دلیل فواید مواد غذایی آن را مصرف می کنند و در درجه دوم به خاطر لذت بردن از خوردن غذا. به همین دلیل می توانیم نتیجه بگیریم که اگر برای دانش آموزان از فواید رژیم غذایی سالم صحبت کنیم می توانیم به آنها کمک کنیم تا بر نئوفوبیای غذایی شان غلبه کنند.
صحبت با کودکان راجع به تغذیه
یکی از روانشناسان بالینی به نام مارلن دریفوس بیان می کنند که والدین باید به ذائقه کودکان احترام بگذارند و در خصوص تغذیه سالم با آنها گفتگو کنید تا آنها را آگاه نمایید. به همین دلیل اگر شما در رابطه با رژیم غذایی توجهی به میل و علاقه کودک نداشته باشید و فقط از زور و اجبار استفاده کنید احتمال بروز اختلالات رفتاری و مشکلات مربوط به رژیم غذایی در کودک ایجاد می شود.
بنابراین والدین و معلمان باید به روشی عالی و مفرح به دانش آموزان در خصوص تغذیه و رژیم غذایی آموزش دهند تا بتوانند به آنها کمک کنند که در انتخاب مواد غذایی و خوردن بهترین روش را انتخاب کنند و در نتیجه می توانید شاهد درمان نئوفوبیای غذایی در کودکان باشید.