در این بخش از فروشگاه برنا اندیشان قصد داریم تا یکی از کارگاه های فلسفی با عنوان دانلود سمینار گذری بر مباحث روز فلسفی را جهت دانلود در اختیار شما کاربران محترم وب سایت برنا اندیشان قرار دهیم.
مدرس سمینار گذری بر مباحث روز فلسفی به صورت کاملاً تخصصی مباحث روز جهان را با نگاهی فلسفی مورد بررسی قرار داده و با رویکردی تازه رویدادهای جهان را تفسیر می کند.
دانلود سمینار گذری بر مباحث روز فلسفی
آیا فلسفه بدون داشتن مسئله، محقق میشود؟ شرط امکان تفکر فلسفی چیست؟ به عقبتر برمیگردیم. فلسفه چگونه آغاز میشود؟
«سقراط در پاسخ به جوانی که می گوید میخواهم بروم علیه پدرم در دادگاه شهادت بدهم، می گوید آیا پدرت خلاف عدالت رفتار کرده است؟ او این سوال را تا آنجا پیش می برد تا جایی که فرد به نمیدانم میرسد. چون تا جایی که میدانیم، به سراغ سؤال نمی رویم و فلسفه از اینجا آغاز می شود و اصولا سؤال فلسفی این گونه آغاز می شود که بگوییم نمی دانیم.»
«آرخه یا سرآغاز فلسفه، «حیرت» است.»«اگر پرسشی واجد مؤلفه حیرت نباشد آن پرسش دیگر فلسفی نیست بلکه میتواند ذیل مقوله علم در معنای دانش(science) قرار بگیرد.»
مباحث روز فلسفی
منظور از این حیرت چیست؟ «حیرت به معنای آن است که مسئلهای بداهت قبلی خود را برای فرد از دست بدهد و تبدیل به یک دغدغه شود.» «از دیگر تفاوتهای فلسفه قدیم و جدید این است که سرآغاز فلسفه جدید «شک» است نه «حیرت».
«حیرت به معنای آن است که مسئلهای بداهت قبلی خود را برای فرد از دست بدهد و تبدیل به یک دغدغه شود. اما هدف از ارائه شک نائل آمدن به یقین و رهایی از بی اطمینانی است.» در نتیجه حیرت فلسفی که در نتیجه مواجههای انضمامی با عالم رخ داده و مسئلهای عینی به این حیرت دامن زده، شکل میگیرد و فلسفه آغاز میشود.
فلسفه اصیل چیست؟
فلسفه اصیل، مسئلهمند است و با جامعه و فرهنگ برآمده از آن نسبت دارد. در خلا شکل نمیگیرد و حیات گلخانهای ندارد. کسانی که فلسفه را در نسبت با واقعیت و انضمامیت و مسئلهمندی آن درک نمیکنند حیات فلسفه را به مخاطره میاندازند. به قول رضا داوری اردکانی در مقدمه «تمدن و تفکر غربی»، «وقتی بدون مسئله و به طور تصنعی به فلسفه و فلسفهبافی رویآورده شود آشوب بیشتر میشود و چه بسا کار به حماقت و مضحکه بکشد.» در چنین شرایطی که فلسفه قرار بوده آشوب را به نظم و وحدت برساند خود به این تلاطم و بینظمی دامن میزند.
«مسئله ما چیست؟ باید به مسئله خود بپردازیم، مسئله ما این است که فلسفه کجای زندگی ما قرار دارد، این همه فارغالتحصیل فلسفه به چه کار میآید؟»
سعید زیباکلام دیگر استاد دانشگاه تهران نیز در همین راستا در گفتگو با طلیعه علوم انسانی(۷ تیر ۱۳۹۴) در اعتراض به عدم کارآمدی فارغ التحصیلان فلسفه در حل مسائل جامعه اشاره میکند که: «این بچهها که فارغ التحصیل میشوند چه تاثیری در جامعه دارند؟ اجازه بدهید استطرادی کنم. گاهی اوقات که زمینه فراهم باشد از برخی از دانشجویان و استادان رشتههای علوماجتماعی و انسانی میپرسم شما چرا راجع به مذاکرات هستهای جاری چیزی نمیگویید و نمینویسید، خواه موافق و خواه مخالف؟ و واکنش نوعاً حاکی از وادادگی، بیانگیزگی، ندانمکاری و سردرگمی است.»
پیشنهاد ویژه:دانلود کتاب صوتی الفبای فلسفه
«چرا عموم کارشناسان و کارشناسان ارشد و حتی اساتید ما در حوزه علوماجتماعی نوعاً نسبت به پدیدارهای اجتماعی و انسانی جامعه ایران عقیم و سترون و حیران به نظر میآیند؟ اگر از عموم آنها سؤال کنیم تنی چند از فحول و ستارگان رشته و حوزه تخصصی شان را نام برده، نام برخی از مهمترین آثارشان را ذکر کنند و بالاخره برخی از مهمترین آموزهها و نظرات ویژهی آنها را نام ببرند، نوعاً به سهولت این کار را گاه به همراه تاریخ و محل تولد و نیز تاریخ مرگ آنها انجام میدهند؛ اما اگر از آنها سؤال شود ربط آن خواندهها به مسائل جامعه ایران چیست و یا چگونه میتوان از آن مطالعات در جهت حل معضلات و حاجات جامعه ایران استفاده کرد مبهوت و سردرگم میشوند.»
زیباکلام علت این را در دانستن انبوهی از مطالب در هر یک از رشتههای علوم انسانیـ اجتماعی بدون دانستن خاستگاه طرح آنها و چرایی طرح آنها میداند و اشاره میکند که «معطوف نبودن آن مطالب به حل مسائل و حاجات و آلام و آرمانها، مانند ریختن اطلاعات انبوهی در یک سی دی است.» او در نهایت آب پاکی را بر دستان متولیان امر میریزد که «اگر از آن سی دی برای فهم و شناخت و رفع آلام و تحقق آمال و آرمانها آبی میتواند گرم شود از ارتش عظیم دانشآموختگان دانشگاهی و جدیداً حوزوی نیز چنین خواهد شد. گویی دانشگاههای ما و اخیراً حوزههای مقلد دانشگاه ما اساساً و بنیاناً برای نقل و انتقال مطالب ساخته شدهاند نه برای فکرکردن و اندیشیدن برای یافتن راهحل معضلات و حاجات مان.»
او برای حل این معضل پیشنهاد میدهد که ما بنشینیم و از نو درباره خاستگاه و یا به تعبیری دیگر، فلسفهی وجودی دانشگاه و مؤسسات مشابه فکر کنیم و بنای جدیدی را متناسب با حاجات و انتظارات جدید و آمال و آرمان های جدید پی افکنیم. او توضیح میدهد که «و مرادم هم از جدید، در اینجا، به طور مشخص و صریح انقلاب اسلامی شکوهمند و عظیم ایران است، با همه کاستیها و خطاها و جفاها و جهالتهای ریز و بعضاً درشتی که در این سالهای متمادی در آن و به نام آن رخ داده است.»
منبع:خبرگزاری مهر
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.