عوارض و مضرات قلیان آنقدر زیاد است که افراد باید به صورت کامل با ابعاد مختلف آن آشنا شوند. زیرا افرادی که به سیگار کشیدن عادت دارند ممکن است فکر کنند اگر به جای سیگار از قلیان یا سیگار الکترونیکی استفاده کنند می توانند مانع بروز آسیب به سلامتی شان شوند.
اما تحقیقاتی که در سال های اخیر انجام شده است نشان می دهد این باورها به کلی اشتباه و غلط است و تمامی صحبت هایی که در این خصوص وجود دارد نیز رد شده است. به یاد داشته باشید که قلیان کشیدن مضراتی بسیاری برای قلب و عروق انسان دارد و می تواند در بلند مدت آسیب های بسیاری را برای سلامتی انسان ایجاد نماید.
به دلیل اهمیتی که این موضوع دارد تصمیم داریم تا در این قسمت از مجله علمی برنا اندیشان مقاله ای کامل در خصوص مضرات و عوارض قلیان را در اختیار شما علاقه مندان به مجموعه مقالات علمی قرار دهیم تا بتوانید به صورت کامل با مضرات و آسیب های قلیان آشنا شوید.
مضرات قلیان کشیدن
در خصوص قلیان کشیدن باید بدانید که تاریخچه ای طولانی دارد و ریشه آ به آسیا و آفریقا باز می گردد. در سال های اخیر قلیان کشیدن بین تمام افراد به خصوص جوانان گسترش یافته است و افراد زیادی در تمام سطح جهان قلیان می کشند. همچنین افرادی که قلیان می کشند بر این باورند که قلیان کشیدن مضرات کمتری نسبت به سیگار کشیدن دارد. پیشنهاد می شود تا مقاله روش های ترک سیگار را مطالعه نمایید.
این در حالی است که چنین باوری به کلی اشتباه است و سازمان بهداشت جهانی در این باره هشدار داده است که دود حاصل از قلیان شامل سموم بسیاری است که می تواند خطر سرطان ریه، بیماری های قلبی و سایر بیماری ها را افزایش دهد.
رابطه قلیان و سلامت قلب و عروق
محققانی که در این زمینه فعالیت می کنند برای بررسی تاثیرات قلیان بر روی سلامتی قلب انسان بخش هایی مانند ضربان قلب، فشار خون و سختی سرخرگ ها را اندازه گیری می کنند. به یاد داشته باشید که سختی سرخرگ ها به معنای کاهش انعطاف پذیری آن ها است و این امر می تواند به بروز سکته مغزی منجر شود. آئورت بزرگترین سرخرگ بدن برای انتقال خون به نقاط مختلف بدن است. اگر این سرخرگ بزرگ شود حالتی در بدن انسان به وجود می آید که می تواند سبب بروز بیماری های قلبی و سایر مشکلات عروقی شود.
تاثیر قلیان بر روی سرخرگ ها
پژوهشگران بیان می کنند میزان مونواکسید کربن در بازدم افرادی که قلیان می کشند ۹ الی ۱۰ برابر بیشتر از کسانی است که سیگار معمولی یا الکترونیکی مصرف می کنند. البته باید بدانید که میزان نیکوتین در تمام افرادی که قلیان یا سیگار مصرف می کنند به طور یکسان بود.
همچنین این تحقیق نشان داد که میزان اتساع عروقی وابسته به جریان (FMD) بر اثر کشیدن قلیان بیشتر از سیگارهای معمولی و الکترونیکی است. اتساع عروقی وابسته به جریان پایین شاخصی است که نشان دهندهٔ اختلال در عملکرد لایهٔ درون رگی (اندوتلیال) است. پژوهشگران توضیح می دهند که تفاوت عمده بین قلیان معمولی و قلیان های الکترونیکی وجود زغال چوب برای ایجاد حرارت در قلیان های معمولی است. زغال چوب مقدار بیشتری کربن مونوکسید تولید می کند. همچنین پیشنهاد می شود تا مقاله عوارض سیگار کشیدن خانم ها را بخوانید.
این ماده شیمیایی موجب اتساع رگ های خونی می شود؛ همین امر می تواند موجب مخفی کردن آسیب های قلیان های معمولی بر عملکرد لایهٔ درون رگی بشود. بنابراین قلیان کشیدن نیز می تواند مانند سیگار کشیدن بر عملکرد رگ های خونی تاثیر منفی بگذارد.
قلیان تنها وسیله استفاده از تنباکو است که از زغال چوب برای گرم کردن تنباکوی طعم دار استفاده می کند. قلیان علاوه بر اجزای سمی تنباکو و نیکوتین، دارای پیامدهای جانبی ناشی از سوختن زغال چوب مانند کربن مونوکسید نیز هست.
قلیان برای سلامتی بسیار مضر است
پس از تنها ۳۰ دقیقه قلیان کشیدن، ضربان قلب شرکت کنندگان در پژوهش ۱۶ بار در دقیقه افزایش یافت؛ همچنین فشار خون آنها نیز بالا رفت. علاوه براین، پژوهشگران دریافتند که قلیان کشیدن می تواند میزان سختی سرخرگ ها را تقریبا مانند سیگار افزایش بدهد.
این نتایج زمانی نگران کننده تر می شوند که بدانید تأثیرات فقط ۳۰ دقیقه قلیان کشیدن در افراد بررسی شد، درحالی که بسیاری از افراد چندین ساعت قلیان می کشند. همچنین پژوهشگران از گسترش مصرف تنباکوی طعم دار در میان جوانان بسیار نگران هستند. تنباکوی طعم دار (که با میوه ها و سایر طعم دهنده ها طعم دار می شود)، قلیان را به محبوب ترین ابزار استفاده از این ماده تبدیل کرده است.
برخی افراد خیال می کنند قلیان سالم تر از سیگار است؛ زیرا دود تنباکو با عبور از آب تصفیه و تمیز می شود. این باور اشتباه است و باید بدانید که دود استنشاقی قلیان دارای همان سموم سیگار مانند قطران، نیکوتین، کربن مونوکسید، فلزات سنگین و مواد شیمیایی سرطان زا است.
قلیان کشیدن مانند سیگار کشیدن می تواند موجب بروز مشکلاتی مانند سرطان ریه، بیماری های تنفسی، کم وزنی هنگام تولد و پیوره (بیماری بافت های اطراف دندان) بشود. به گزارش سازمان جهانی بهداشت، یک نوبت قلیان کشیدن بیش از سیگار کشیدن فرد را در معرض دود، سموم و مواد سرطان زا قرار می دهد.
سیگار و قلیان
قلیان می تواند ۳۶ برابر قطران، ۱۵ برابر کربن مونوکسید و ۷۰ درصد نیکوتین بیشتر از سیگار داشته باشد. معمولا کسانی که قلیان می کشند، سموم و مواد شیمیایی سرطان زای بیشتری را نسبت به افراد سیگاری وارد بدنشان می کنند. یک ساعت قلیان کشیدن بسته به دفعات پک زدن به قلیان و شدت آن می تواند معادل ۴۰ تا ۴۰۰ نخ سیگار باشد.
آیا قلیان کشیدن اعتیاد آور است؟
برخی از افراد بر این باورند که قلیان کشیدن ضرری ندارد و بهتر از سیگار کشیدن است. این در حالی است که چنین باوری به کلی اشتباه بوده و به دلیل آن که سیگار و قلیان دارای توتون هستند می توانند به طرز عجیبی افراد را معتاد کنند. بنابراین به یاد داشته باشید که قلیان نیز اعتیاد آور بوده و می تواند سلامت جسم انسان را با خطرات زیادی مواجه کند.