آیا با اختلال میسوفونیا یا صدا بیزاری آشنا هستید؟ لازم به ذکر است که میسوفونیا یک اختلال روانی است که مانند اختلالات وسواس فکری، اختلال سندرم توره، اختلالات اشتهایی و اختلالات وسواس شخصیتی دارای نشانه های مخصوص به خود می باشد. تحقیقاتی که در این باره انجام شده است نشان می دهد که ناهنجاری های مغزی می تواند باعث آزار و رنج فرد در برابر برخی صداهای خاص شود.
به عنوان مثال فرد از صداهایی مانند جویدن آدامس، صدای تنفس افراد، صدای کلیک ماوس کامپیوتر، تق تق خودکار هنگام نوشتن و سایر موارد بدش می آید و این رنج ارتباطی با منبع صدا و خود صدا ندارد و صرفا مربوط به حالات روانی فرد است. ما در این قسمت از مجله علمی برنا اندیشان تصمیم داریم تا به صورت کامل شما را با اختلال میسوفونیا یا صدا بیزاری آشنا کنیم و نشانه های آن را خدمت شما معرفی می کنیم.
اختلال میسوفونیا چیست؟
میسوفونیا (Misophonia) به معنای واقعی کلمه یعنی تنفر از یک صدای خاص که فرد صداهایی را می شنود و به شدت تحت تاثیر حالات روانی خاصی قرار می گیرد و به شدت از این وضعیت متنفر است و از آن رنج می برد. لازم به ذکر است که این صداها موجب می شود تا فرد دچار استرس و اضطراب شود و از درون دچار فروریختگی عصبی گردد و در نتیجه عصبانیت فرد افزایش پیدا می کند و می تواند مشکلاتی را در روابط بین فردی برای شخص ایجاد کند.
به عنوان مثال فردی که گرفتار اختلال میسوفونیا است نسبت به صدای خمیازه همسرش حساس است و زمانی که او خمیازه می کشد به شدت اذیت می شود. حتی ممکن است فرد در محیط کار نسبت به صدای آدامس جویدن همکارش نیز حساسیت نشان دهد. تمامی این موارد در بلند مدت باعث می شود تا فرد به شدت عصبانی شده و بخواهد محیط را ترک کند. پیشنهاد می شود به کارگاه روانپزشکی کاپلان مراجعه نمایید.
در نتیجه گاهی اوقات فرد برای آنکه از میزان استرس و اضطرابی که دارد بکاهد مجبور است تا با آن افراد درگیر شود که همین رفتارها می تواند مشکلات بین فردی فراوانی را برای اشخاص ایجاد کند. نکته بسیار مهمی که باید به آن اشاره شود مربوط به این موضوع می شود که افراد دارای اختلال میسوفونیا از وجود اختلال شان به خوبی آگاه هستند اما نمی توانند آن را کنترل کنند و همواره به دلیل مشکلاتی که ایجاد می شود در رنج و عذاب هستند. مطالعات نشان می دهد افراد که گرفتار اختلال میسوفونیا یا صدا بیزاری هستند به مرور زمان دچار اختلال وسواس اجباری می شوند.
دلیل بیماری میسوفونیا یا صدا بیزاری
در خصوص علت بیماری صدا بیزاری باید اشاره شود که دقیقا نمی توانیم به دلیل خاصی در این باره اشاره کنیم. زیرا به طور دقیق این مفهوم برای عموم قابل فهم نیست و چون میسوفونیا یک اختلال کمیاب محسوب می شود عده بسیار کمی از آن آگاه هستند. برخی از تحقیقات نشان می دهد که اختلال صدا بیزاری یک نوع بیماری ژنتیکی است و اغلب به صداهای دهانی مربوط می شود.
بنابراین با توجه به مواردی که وجود دارد می توانیم اشاره کنیم که تا به حال هیچ دلیلی برای میسوفونیا پیدا نشده است. اما می توانیم به طور کلی به مواردی مانند مشکلات عصبی و روانشناسی یا هر دوی این ها اشاره کنیم به عنوان علت اختلال صدا بیزاری شناخته می شوند. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که روانشناسان بیان می کنند دلیل اصلی اختلال صدا میسوفونیا ممکن است ارتباطی با روان فرد نداشته باشد. متخصصان بر این باورند که فرایند پردازش برخی از صداها مانند ملچ ملوچ کردن، جویدن آدامس، تایپ کردن، خروپف، صدای خمیازه و سایر موارد در مغز فرد به خوبی انجام نمی شود.
میسوفونیا چه تفاوتی با بیماری فونوفوبیا دارد؟
در خصوص اختلال صدا بیزاری یا همان میسوفونیا فرد نسبت به صداهایی مانند آدامس جویدن، تنفس افراد، فین فین کردن مداوم، خمیازه کشیدن و سایر موارد حساس بوده و به شدت آزار می بیند. اما در بیماری فونوفوبیا فرد به صداهای بسیار بلند حساس بوده و هنگامی که صدای بسیار بلندی را می شنود دچار حملات اضطرابی می شود.
اختلال میسوفونیا از چه سنی شروع می شود؟
با توجه به تحقیقات و مطالعاتی که در این زمینه انجام شده است محققان به این نتیجه رسیده اند که اختلال صدا بیزاری بین سنین ۹ الی ۱۳ سالگی شروع می شود و در دختران بیشتر از پسران است. دانشمندان بر این عقیده اند که اختلال میسوفونیا به بخش های روانی و فیزیکی افراد رابطه مستقیمی دارد. همچنین بررسی ها نشان می دهد که اختلال صدا بیزاری با چگونگی تاثیر صداهای مختلف بر روی مغز و ایجاد پاسخ های غیر ارادی در بدن افراد، رابطه مستقیم دارد. همچنین پیشنهاد می شود به کارگاه آشنایی با داروهای روانپزشکی مراجعه فرمایید.
تشخیص دادن اختلال صدا بیزاری برای پزشکان کاری سخت و دشوار است، چرا که گوش ها و شنوایی فردی که دچار اختلال میسوفونیا است کاملا سالم و بدون مشکل است. گاهی اوقات اختلال میسوفونیا یا صدا بیزاری با اضطراب، وسواس فکری عملی و اختلال دو قطبی به صورت کامل اشتباه گرفته می شود. از این رو پزشکان این بیماری را به عنوان یک اختلال جدید شناسایی کرده اند.
قبلا نیز اشاره شد که محققان با توجه به پژوهش هایی که انجام می دهند به این نتیجه رسیده اند که ریشه اختلال صدا بیزاری در مغز است. به این شکل که این میسوفونیا، مشکلی در اتصال بخش هایی از مغز که تحریک صدا و پاسخ ستیز یا گریز را پردازش می کند به وجود می آورد.
اختلال میسوفونیا چه نشانه هایی دارد؟
آیا شما تا به حال از شنیدن صدای خمیازه یا آدامس جویدن فردی که در کنار شما بوده است احساس ناراحتی کرده اید؟ یا در خانواده هنگامی که فردی با صدای بلند نفس کشیده است را سرزنش کرده اید و از دست او عصبانی شده اید؟ آیا تا به حال از شنیدن صدای سرفه افراد دچار آزار شده اید؟ اگر شما چنین تجربیاتی را داشته اید به احتمال زیاد دچار اختلال میسوفونیا یا همان صدا بیزاری هستید.
البته لازم به ذکر است که آزار دیدن از شنیدن صداهایی مانند کشیدن ناخن بر روی تخته گچی و صداهایی از این قبلی شامل نشانه های اختلال میسوفونیا نمی شود. زیرا این صداها برای اکثر افراد آزار دهنده است و هیچ ارتباطی با موضوع صدا بیزاری ندارد. به طور کلی باید بدانید که در صدا بیزاری فرد نسبت به صداهایی حساسیت نشان می دهد که برای سایر افراد کاملا عادی است و هنگامی که دیگران چنین صداهایی را می شنوند هیچ گونه عکس العملی را از خودشان نشان نمی دهند.
شایان ذکر است که این اختلال می تواند به حدی پیشروی کند که تمام ابعاد زندگی فرد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و کیفیت زندگی فرد را به طور چشمگیری کاهش دهد. بنابراین لازم است هر چه سریع تر تحت درمان قرار بگیرد و فرد به متخصص سلامت روان مراجعه کند. در ادامه شما را با مهم ترین نشانه های اختلال میسوفونیا آشنا می کنیم.
- شخص با صداهای مختلف تحریک می شود و به شدت خشمگین می گردد.
- فردی که چنین صداهایی را از خودش بروز می دهد را سرزنش کلامی می کند.
- گاهی اوقات میسوفونیا باعث می شود تا فرد با سایر افراد وارد درگیری های فیزیکی شود.
- افراد مبتلا به اختلال صدا بیزاری در ناحیه قفسه سینه نوعی فشار را احساس می کنند.
- عضلات آن ها بسیار سفت و سخت می شود.
- فشار خون در افراد مبتلا به اختلال میسوفونیا بسیار بالاست.
- ضربان قلب افراد در اختلال صدا بیزاری بالا است.
- دمای بدن افرادی که گرفتار اختلال میسوفونیا هستند نیز افزایش پیدا می کند.
آشنایی با محرک ها در اختلال میسوفونیا
بر اساس تحقیقات و مطالعاتی که در زمینه اختلال میسوفونیا انجام شده است مواردی شناسایی شده است که به عنوان رایج ترین محرک های این اختلال شناخته می شود. همچنین پیشنهاد می شود به پکیج آموزش روانپزشکی بالینی مراجعه فرمایید.
- یکی از صداهایی که موجب آزار در فرد می شود صدای خوردن و جویدن است.
- همچنین صداهایی مانند : تخمه شکستن، صاف کردن گلو، هورت کشیدن چای، سرفه کردن، فین فین کردن پشت سر هم، صدای تایپ، ایجاد صدای تق تق مداوم و صدای گریه بچه موجب آزار فردی می شود که گرفتار اختلال صدا بیزاری است.
- در اختلال میسوفونیا فرد حتی نسبت به بلند نفس کشیدن دیگران نیز بسیار حساس است.
- صدای انگشتان نیز باعث می شود تا فرد دچار احساس ناخوشایندی شود.
روش های روبرو شدن با اختلال میسوفونیا
همانطور که گفته شد صدا بیزاری دلایل گوناگونی دارد که می تواند رفتارهای فرد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه چندین نکته را به شما معرفی می کنیم که می تواند به شما یا اطرافیان شما در این باره کمک کند.
استفاده از نویزها و صداهای سفید (نویز سفید به صداهایی گفته می شود که فرکانسی بین ۲۰ الی ۲۰۰۰۰ هرتز دارد)
- استفاده از گوش گیر
- موسیقی درمانی
- استفاده از هدفون در سالن های تئاتر
- رفتن از محیطی که صدای آزار دهنده دارد
- تنفس عمیق و آرام سازی
- توضیح شرایط خود به اطرافیان
- در مکان های عمومی با فاصله از دیگران قرار بگیرید
- انجام مدیتیشن برای کاهش استرس و اضطراب
- مراجعه به روانشناس و انجام اقدامات لازم درمانی
اختلال میسوفونیا و استرس چه رابطه ای با یکدیگر دارند؟
لازم به ذکر است که اختلال صدا بیزاری در افراد باعث افزایش استرس می شود که می تواند عامل اصلی ناراحتی و آزار روانی برای فرد باشد. ادامه دار بودن این فرایند می تواند بر روی جنبه های مختلف زندگی فرد تاثیر منفی بگذارد.
نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که استرس می تواند سبب افزایش اختلال میسوفونیا شود. بنابراین اگر ما سعی کنیم تا استرس را در فرد کاهش دهیم می توانیم شاهد کاهش چشمگیر اختلال صدا بیزاری در فرد باشیم. در ادامه با برنا اندیشان همراه باشید تا نکاتی راجع به کاهش استرس را به شما عزیزان معرفی کنیم. برای آموزش بیشتر به کارگاه روانشناسی بالینی مراجعه فرمایید.
- ذهنتان را از هر زمانی خالی کنید و فقط در زمان حال قرار بگیرید.
- از مراقبه و مدیتیشن برای آزادسازی ذهن خود استفاده کنید.
- قدم زدن در طبیعت بسیار مفید و موثر است.
- انجام کارهای خلاقانه به آرام شدن ذهن کمک می کند.
- استحمام طولانی مدت نیز می تواند بسیار مفید باشد.
- استفاده از چای و نوشیدنی های آرام بخش.
- انجام حرکات تمرینی برای آرام سازی عضلات.
درمان اختلال میسوفونیا
با توجه به این که اختلال صدا بیزاری مشکلی است که همواره با فرد همراه است و تقریبا به صورت کامل درمان نمی شود لازم است تا در این باره نکاتی را یاد بگیرید که بتوانید به کمک آنها به کنترل اختلال میسوفونیا کمک کنید.
درمان و باز آموزی صدای وزوز در داخل گوش
دوره درمانی تی آر تی یا همان بازآموزی وزوز گوش به افراد کمک می کند که نسبت به صداهایی که آنها را اذیت می کند تحمل بیشتری داشته باشند و راحت تر بتوانند با این موضوع کنار بیایند.
درمان شناختی رفتاری
برای آنکه بتوانیم این مشکل را بهتر کنترل کنیم لازم است تا نسبت به صداهایی که حساسیت بالایی نسبت به آنها داریم شناخت کاملی به دست آوریم. آمارها نشان می دهد که دستگاه هایی مانند هدفون که به کمک آنها می توانیم صداهایی مانند باران، رودخانه و طبیعت را گوش کنیم می تواند بر روی ۸۵ درصد از احساساتی که به دلیل اختلالات ایجاد میشوند تاثیر بگذارد.
مشاوره های روانشناسی
لازم به ذکر است که انجام مشاوره برای افرادی که گرفتار اختلال میسوفونیا لازم و ضروری است و حتما در فرایند مشاوره خانواده فرد نیز حضور داشته باشد تا به طور کامل با این بیماری آشنا شوند. همواره به این نکته توجه داشته باشید که اختلال صدا بیزاری می تواند بر روی کل اعضای خانواده تاثیر بگذارد و روابط بین فردی آن ها را با مشکل روبرو می کند.
همانطور که گفته شد تا به حال درمان دارویی خاصی برای اختلال میسوفونیا ارائه نشده است و صرفا روش هایی برای کنترل اختلال وجود دارد. اما همواره به این نکته توجه داشته باشید که این اختلال به نوعی برای فرد چالش هایی را ایجاد می کند که می تواند با تلاش فراوان بر روی آن غلبه کند.
افراد که به اختلال صدا بیزاری مبتلا هستند همواره محیط های بسیار شلوغ و پر سر و صدا را دوست دارند، چرا که در این محیط ها هیچ گونه محرکی وجود ندارد که بخواهد باعث آزار آنها شود.