آیا می دانید که باید به حد و مرزهای دیگران احترام بگذارید؟ آیا تاکنون به یکی از دوستانتان کاری را پیشنهاد کردهاید، اما آنها مایل به انجام آن نبودهاند؟ یا در بین گفتگو حرف دیگری را قطع کردهاید؟ شاید پس از ساعات کاری به یک همکار پیام ارسال کردهاید؟ اگر جواب شما به این سوالات بله است، ممکن است بدون هیچ قصد و غرضی دیگران را آزرده و از حد و مرزی که آنها برای زندگیشان قرار دادهاند، عبور کرده باشید. بر اساس نظر انجمن روانشناسی آمریکا، حدود یا مرزها، محدودیتهایی هستند که افراد برای حفاظت از خود در یک فعالیت، رابطه، یا موقعیت ایجاد میکنند. این مرزها میتوانند در موارد فیزیکی، عاطفی، فکری، روحی، مالی، یا مربوط به زمان، مکان و انرژی باشند.
تعیین مرز، روشی است که دیگران از طریق آن به شما می گویند :
- چطور مایلند با شما ارتباط برقرار کنند؟
- چگونه ترجیح میدهند دیگران با آنها رفتار کنند؟
- چقدر مایلند با دیگران صحبت کنند یا تماس فیزیکی داشته باشند؟
- به چه صورتی تمایل به تعامل با شما دارند؟
- چه مقدار میخواهند در فعالیتها شرکت کنند؟
- چه چیزهایی برایشان غیر قابل قبول است؟
بسته به نوع مرزی که ایجاد کردهاند و اینکه چطور این موضوع روی روابط شما تاثیر میگذارد، ممکن است احساسات متفاوتی مثل تعجب، خشم، ناراحتی، گیجی یا قبولی را تجربه کنید. اگر نمیدانید چگونه با این مرزها کنار بیایید و رابطهتان را با آنها ادامه دهید، تا انتهای این مقاله با گروه علمی برنا اندیشان همراه باشید تا به صورت کامل شما را با قوانین احترام گذاشتن به حد و مرزهای دیگران آشنا کنیم.
چرا احترام به مرزهای دیگران اهمیت دارد؟
احتمالاً درباره تعیین حد و مرزها در روابط خود مطالب زیادی شنیدهاید، اما به طور عمومی در مورد اهمیت احترام به مرزهای دیگران زیاد صحبت نمیشود. مگان مارکوم، روانشناس ارشد در AMFM Healthcare، میگوید که مردم برای احساس امنیت خود، مرزهایی را تعیین میکنند. احترام به این مرزها باعث ایجاد اعتماد در رابطه می شود و به طرف مقابل نشان میدهد که شما به احساسات و سلامت عاطفی او اهمیت میدهید.
اثرات بیاحترامی به مرزهای دیگران
بیاحترامی به حد و مرزهای دیگران، به گفته دکتر مارکوم، میتواند پیامدهای جدی برای رابطه به همراه داشته باشد. او بیان می کند : ممکن است شما دلیل این مرزها را درک نکنید یا قوانین و محدودیتهایی که برای دیگران قابل قبول نیستند را نپذیرید. اما باید در نظر داشته باشید که هر فرد حق دارد که محدودیتهای خود را برای خود و روابطش مشخص کند. نادیده گرفتن خطوط قرمز و مرزهای فرد، به این معناست که شما حقوق انسانی او را نقض می کنید.
واقعیت این است که وقتی حد و مرزهای دیگران به صورت مداوم نادیده گرفته می شود به این معناست که هیچ امنیت و اعتمادی در رابطه وجود ندارد. این موضوع میتواند باعث ایجاد تضادها، اختلافات، اضطراب روانی، آشفتگی هیجانی و دور شدن افراد از یکدیگر شود.
آموزش احترام به مرزهای دیگران
برقراری ارتباط واضح و مستقیم : با برقراری ارتباط مستقیم و صریح با دیگران، میتوانید متوجه شوید که فرد مقابل شما چه مرزهایی دارد. پیش از اینکه از او چیزی بخواهید یا انتظار داشته باشید که کاری را انجام دهد، میتوانید نظر و احساساتش را درباره آن موضوع بپرسید.
توجه به نشانههای غیرکلامی : بعضی اوقات، افراد نمیتوانند به صراحت مخالفت کنند یا نظر واقعی خود را بیان کنند. بنابراین، علاوه بر کلام، به نشانههای غیرکلامی مانند تغییر لحن صحبت، حالت بدن و غیره توجه کنید. به عنوان مثال، اگر لحن صحبتشان نامطمئن است، بدنشان به طور بسته است یا سعی میکنند موضوع را تغییر دهند، که نشان می دهد آنها با شما راحت نیستند.
پذیرش “نه” به عنوان پاسخ : وقتی کسی درخواست شما را رد میکند، در واقع مرزی را برای خودش تعیین کرده است. همانطور که از دیگران انتظار دارید که به مرزهای شما احترام بگذارند، شما نیز باید این کار را به طور متقابل انجام دهید. بنابراین وقتی درخواستی از دیگران می کنید و او به شما پاسخ منفی می دهد باید آن را بپذیرید.
عدم برداشت شخصی : فرض نکنید که تعیین مرز به خاطر این است که شما کاری اشتباه انجام دادهاید یا آن فرد شما را دوست ندارد. مرزها معمولاً برای حفاظت از خود و ارضای نیازهای شخصی تعیین میشوند. از این رو سعی کنید برداشت شخصی نکنید و به جای آن به درک موضوع بپردازید.
در نظر داشتن تفاوتها و نیازهای متفاوت : هر فرد بر اساس نیازها، صبر، تحمل و تواناییهای خود مرزهایی را مشخص میکند. احترام به مرزهای دیگران، حتی اگر به نظر شما احمقانه یا غیرقابل قبول باشند، موضوعی بسیار مهم است. شایان ذکر است که تمامی این موارد در دوره جامع اتیکت آموزش داده میشود.
بررسی احساسات و واکنشهای شخصی : وقتی فردی مرزی را تعیین میکند، ممکن است احساسات منفی نظیر عصبانیت، ناراحتی، تعجب یا شرمندگی در شما به وجود آید، یا حس کنید که شما تحت تأثیر آن قرار گرفتهاید. با تجزیه و تحلیل واکنشها و دلیل تجربه چنین احساساتی، میتوانید تصمیم بگیرید که آیا آن مرزها را قبول کنید یا برای برآورده کردن خواستههایتان به فرد دیگری روی آورید که با نیازهایتان همسو است.
بررسی دلایل پشت حد و مرزها : وقتی با مرزهای دیگران مخالف هستید، سعی کنید به دلایلی که آن مرزها را برایشان مهم کرده فکر کنید. اگر به نظر شما مرزها بیش از حد محدود کننده هستند، میتوانید با احترام و محبت به آن شخص صحبت کنید و نظر خود را بیان کنید. اما در نهایت، باید به او اجازه دهید تصمیم بگیرد و به انتخاب خود عمل کند.
احترام به حق انتخاب دیگران : ممکن است در بعضی موارد فکر کنیم که ما بهترین تصمیم را میگیریم و دیگران باید آن را بدون چون و چرا قبول کنند. اما به حق انتخاب و استقلال شخص دیگر احترام بگذارید. بگذارید او خود تصمیم بگیرد و به اشتباه بیفتد زیرا این کار به او اجازه می دهد تا فرایند رشد و یادگیری را به درستی طی کند و خودش با موضوعات زندگی مواجه می شود.
تغییر مرزها : باید به یاد داشت که مرزها ممکن است با گذشت زمان و تغییر شرایط تغییر کنند. در روابط جدید، طرفین دربارهٔ مرزهایشان آگاهی ندارند. این مرزها میتوانند با پیشروی در رابطه و با یادگیری بیشتر از یکدیگر تغییر کنند.
تعیین مرزهای خود : در روابط، مرزها و حدود خود را تعیین کنید. بعد از آن، وقتی کسی دربارهٔ مرزهای شما صحبت میکند، میتوانید بهتر درک کنید و به راحتی با او ارتباط برقرار کنید.
نتیجه گیری
در نهایت، احترام به مرزهای دیگران جزء مهمی از حفظ یک رابطه سالم است. این کار ممکن است چالش برانگیز باشد، اما با بررسی و درک رفتارها و گفتمان خود، میتوانید بهبود و تغییری در روابط خود ایجاد کنید.
همواره به یاد داشته باشیم که احترام به مرزهای دیگران در روابط بسیار اهمیت دارد. برای احترام به مرزهای دیگران، باید ارتباط مستقیم و واضح برقرار کنیم و به نشانههای غیرکلامی داشته باشیم. باید به رد کردن درخواستهای دیگران احترام بگذاریم و نباید در این باره برداشت شخصی کنیم. همچنین باید به نیازها و تغییرات مرزها در روابط توجه نماییم. در نهایت، میتوانیم با بررسی دلایل پشت مرزها و تعیین مرزهایی که برای خود تعیین کرده ایم، به مرزهای دیگران احترام بگذاریم و در نتیجه می توانیم رابطه سالمی با دیگران داشته باشیم.