تست اوتیسم به همراه نمره گذاری

تست اوتیسم به همراه نمره گذاری

تست اوتیسم یکی از ابزارهایی است که در سال‌های اخیر بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. زیرا با توجه به گسترش و رواج اختلال طیف اوتیسم والدین از این تست استفاده می‌کنند تا بتوانند از سلامت فرزندشان به خوبی اطمینان پیدا کنند. شایان ذکر است که تست اوتیسم می‌تواند تا حدودی در شناسایی اوتیسم در کودکان بسیار کمک کننده باشد.

البته لازم به ذکر است که برای تشخیص قطعی و صحیح باید به یک روانشناس متخصص مراجعه فرمایید. زیرا روانشناس یا مشاور کودک تمامی ابعاد مربوط به اختلال اوتیسم را مورد بررسی قرار می‌دهد تا وجود مشکلات و بیماری‌هایی مانند اختلالات مغزی یا ناشنوایی، در رابطه با ابتلای فرزندتان به اوتیسم یا سلامت او نظر دهد.

در این قسمت از مجله علمی برنا اندیشان تصمیم داریم تا تست اوتیسم به همراه راهنمای تفسیر و نمره‌گذاری آن را در اختیار شما افراد علاقه‌مند به آزمون های روانشناسی قرار دهیم تا بتوانید از طریق انجام این تست به اطلاعات بالایی دست پیدا کنید. به یاد داشته باشید که اگر به سؤالات تست پاسخ دادید و نمره فرزندتان بالا ارزیابی شد حتماً به یک متخصص کودک مراجعه فرمایید. پیشنهاد می‌شود تا به پکیج تکنیک ذهن خوانی در اختلال اوتیسم مراجعه فرمایید.

اوتیسم چیست؟

شایان ذکر است که اوتیسم یک اختلال عصبی رشدی است که در ۳ سال اول زندگی کودک خودش را نشان می دهد. در رابطه با دلیل بروز اختلال اوتیسم هنوز هیچ نظر قطعی وجود ندارد. اما متخصصان بر این باورند که بیماران اوتیسم در کارکرد مغزشان نسبت به افراد عادی دارای تفاوت‌هایی هستند.

اختلال اوتیسم چه نشانه‌هایی دارد؟

به این صورت که قسمت‌هایی از مغز آن‌ها نمی‌توانند با یکدیگر ارتباط برقرار نمایند. این اختلال معمولاً با نشانه‌هایی مانند بی علاقگی کودک به صحبت کردن و ارتباط اجتماعی، انجام رفتارهای تکراری و حساسیت بیش از حد نسبت به تغییر، آشکار می‌شود.

به یاد داشته باشید که اختلال طیف اوتیسم به صورت یک طیف در نظر گرفته می‌شود و هر بخش از این طیف دارای نشانه‌های مشخص و روش‌های توانبخشی متفاوتی است. به همین دلیل بهتر است که در ارتباط با ابتلای فرزندتان به اوتیسم یا سلامت او حتماً به یک مشاوره یا متخصص کودک مراجعه فرمایید.

زیرا فرد متخصص می‌تواند به خوبی تشخیص دهد که آیا فرزند شما به اختلال اوتیسم مبتلاست و یا سالم است. همچنین می‌تواند به درستی تشخیص دهد که کودک شما در کدام یک از انواع طیف اوتیسم قرار می‌گیرد.

تست اوتیسم برای تشخیص

در ادامه سؤالاتی آمده است که شما باید با توجه به رفتارهای معمول فرزندتان به آن‌ها پاسخ دهید. لازم به ذکر است که شما باید به هر یک از سؤالات با دو پاسخ (بله یا خیر) جواب دهید. توجه داشته باشید که حتماً به رفتارهای غالب و معمول فرزندتان نمره دهید. اگر رفتاری را فقط یک یا دو بار در او مشاهده کرده‌اید نباید آن‌ها را برای پاسخگویی در نظر بگیرید. همچنین پیشنهاد می‌شود تا به پکیج آموزش کودکان اوتیسم مراجعه نمایید.

۱. آیا کودک شما، از بازی‌هایی مانند پریدن، دویدن یا هر رفتار دیگری که نیاز به جنب و جوش داشته باشد لذت می برد؟

بله

خیر

۲. آیا فرزند شما به سایر کودکان یا اطرافیان خود توجهی نشان می‌دهد؟

بله

خیر

۳. آیا کودک شما دوست دارد از جاهایی مانند پله بالا برود یا بپرد؟

بله

خیر

آیا کودکتان از بازی‌هایی مانند قایم‌باشک، گرگم به هوا یا سایر بازی‌هایی که به هیجان و دویدن نیاز دارند لذت می‌برد؟

بله

خیر

۵. آیا کودک شما از بازی‌های تخیلی که در آن برخی موقعیت‌ها تصور می‌شوند مثل بازی با عروسک‌ها و تصور زنده بودن آن‌ها، لذت می‌برد؟

بله

خیر

۶. آیا کودکتان برای متوجه کردن شما از اینکه چه چیزی را می‌خواهد از انگشت سبابه خود استفاده می‌کند؟

بله

خیر

۷. آیا کودکتان برای اشاره به وسایل مختلف از انگشت سبابه‌اش استفاده می‌کند؟

بله

خیر

۸. آیا کودکتان با اسباب‌بازی‌های ریز به شکل مناسبی بازی می‌کند یا آن‌ها را صرفاً پرت می‌کند و یا یک رفتار مشخص را با اسباب‌بازی‌هایش تکرار می‌کند؟

بله

خیر

۹. آیا پیش آمده که کودکتان اشیاء و عکس‌هایی را برای نشان دادن به شما همراه خود بیاورد؟

بله

خیر

۱۰. آیا برایتان پیش آمده است که کودک با چشم‌هایش شما را دنبال کند و ارتباط چشمی‌اش را با شما حفظ کند؟

بله

خیر

۱۱. آیا تا به حال متوجه شده‌اید که کودک شما نسبت به صدا یا نور شدید حساسیت زیادی دارد؟

بله

خیر

۱۲. آیا اغلب اوقات پیش می‌آید که کودکتان در پاسخ به نگاه و توجه شما لبخند بزند و توجه متقابل نشان دهد؟

بله

خیر

۱۳. آیا کودکتان رفتارهای شما یا سایر اطرافیانش را تقلید می‌کند؟

بله

خیر

۱۴. آیا کودکتان زمانی که او را صدا می‌زنید از خودش واکنش نشان می‌دهد؟

بله

خیر

۱۵. آیا هنگامی که یک شی خاص را به کودکتان نشان می‌دهید به آن‌ توجه می‌کند؟

بله

خیر

۱۶. آیا کودک شما می‌تواند راه برود؟

بله

خیر

۱۷. آیا اگر شما به چیزی نگاه کنید کودکتان نیز به آن نگاه خواهد کرد؟

بله

خیر

۱۸. آیا تا به حال متوجه این موضوع شده‌اید که کودکتان با انگشت خود نزدیک صورتش حرکات کلیشه‌ای را تکرار کند؟

بله

خیر

۱۹. آیا کودک شما برای جلب توجه‌تان تلاش می‌کند؟

بله

خیر

۲۰. آیا تا به حال برای شما پیش آمده است که تصور کنید کودکتان ناشنواست زیرا به صدای شما هیچ واکنشی نشان نمی‌دهد؟

بله

خیر

۲۱. آیا فرزندتان حرف‌های دیگران را درک می‌کند؟

بله

خیر

۲۲. تا به حال برایتان پیش آمده است که ببینید کودکتان به جای نامشخصی خیره شده یا بدون هیچ هدفی کارهایی را انجام می‌دهد؟

بله

خیر

۲۳. آیا برای شما پیش آمده است که احساس کنید کودکتان به شکل نا آشنا یا غریبه به شما نگاه می‌کند؟

بله

خیر

تفسیر تست اوتیسم

حالا لازم است تا به پاسخ‌هایی که داده‌اید نگاه کنید. برای سؤالاتی که به آن‌ها با (بله) پاسخ داده‌اید نمره ۱ و برای سؤالاتی که به آن‌ها با (خیر) پاسخ داده‌اید نمره ۲ را در نظر بگیرید. سپس نمرات خودتان را با یکدیگر جمع کنید. شما در این تست حداقل ۲۳ و حداکثر ۴۶ نمره به دست می‌آورید. برای آموزش بیشتر به کارگاه روانشناسی کودکان استثنایی مراجعه نمایید.

نمرات بین ۲۳ تا ۲۵ تست اوتیسم

در این حالت باید بدانید که کودک شما مبتلا به اختلال اوتیسم نیست. با این حال اگر نشانه‌هایی را در او مشاهده می‌کنید که باعث می‌شود تا احساس کنید چنین رفتارهایی چندان منطقی نیست لازم است تا با یک متخصص کودک در این زمینه صحبت کنید.

روش‌های تشخیص صحیح و اصولی اختلال طیف اوتیسم

زیرا ممکن است که کودک شما نشانه‌های ظریفی از این اختلال را داشته باشد که تشخیص آن‌ها به صورت بالینی امکان‌پذیر خواهد بود. همچنین ممکن است رفتارهای نگران کننده‌ای که در او مشاهده می‌کنید نشان دهنده مشکل دیگری باشد. اما اگر مشکل خاصی را در کودک خود مشاهده نکرده‌اید و اکنون نیز نمره تست اوتیسم او کمتر از ۲۵ شده است می‌توانید از اینکه فرزند شما سالم است اطمینان پیدا کنید.

نمرات ۲۶ یا بیشتر در تست اوتیسم

با توجه به نمره‌ای که کودک شما در آزمون اوتیسم به دست آورده است اگر نمره او ۲۶ و یا بالاتر باشد به این معناست که به احتمال زیاد فرزند شما دچار اختلال اوتیسم است. بنابراین بهتر است که هر چه سریعتر در مورد این موضوع با یک متخصص کودک صحبت کنید.

ممکن است شما در پاسخگویی به تست اغراق کرده باید و کودک شما واقعاً مبتلا به اختلال اوتیسم نباشد یا نشانه‌ها بیانگر بیماری دیگری باشد. علاوه بر این ممکن است واقعاً کودک شما به اختلال اوتیسم مبتلا باشد. با این حال همواره به این نکته توجه داشته باشید که تشخیص قطعی یا عدم ابتلا به بیماری بر عهده روانشناس کودک است.

قطعی بودن تست اوتیسم

سؤالی که در این باره وجود دارد این است که آیا پرسشنامه به ما پاسخی قطعی می‌دهد؟ در این مورد باید اشاره کنیم که چنین چیزی نیست و تست صرفاً یک ارزیابی را از کودک شما نشان می‌دهد. زیرا بسیاری از والدین در پاسخ به سؤالات اغراق می‌کنند و همین موضوع باعث می‌شود تا نتیجه صحیحی به دست نیاید. از این رو برای تشخیص قطعی لازم است که به یک متخصص کودک مراجعه فرمایید.

نتیجه‌گیری

همانطور که اشاره شد تشخیص قطعی فقط از طریق روانشناس کودک به دست می‌آید و تست اوتیسم نمی‌تواند در این زمینه به شما کمک دقیقی کند. اما شما با انجام این‌ تست قادر هستید تا اطلاعات بیشتری در مورد کودکتان به دست آورید که در این زمینه شما را آگاه می‌کند. بنابراین برای نتیجه دقیق لازم است به یک روانشناس کودکی که در زمینه اوتیسم فعالیت می‌کند مراجعه فرمایید تا بتواند ارزیابی دقیقی از کودکتان انجام دهد.

دسته‌بندی‌ها