مشاور مدرسه چه وظایفی برعهده دارد؟

مشاور مدرسه چه وظایفی برعهده دارد؟

مشاور مدرسه وظایف متفاوتی را بر عهده دارد و به صورت کلی شخصی که به عنوان مشاور در مدرسه فعالیت می کند تحصیلاتش مربوط به رشته روانشناسی است. همچنین باید بدانیم که مشاور مدرسه یکی از اعضای اصلی کادر مدرسه است.

یکی از افرادی که می تواند به موفقیت دانش آموزان در مدرسه کمک کند مشاور مدرسه است. در این بخش از وب سایت برنا اندیشان تصمیم داریم تا مقاله ای با عنوان مشاور مدرسه چه وظایفی برعهده دارد را در اختیار شما علاقه مندان به تعلیم و تربیت قرار دهیم تا شما را به صورت کامل با وظایف و مسئولیت های مشاورین مدرسه آشنا کنیم و بدانید که این افراد با کارهایی که انجام می دهند می توانند به ارتقای وضعیت دانش آموزان مدرسه کمک کند. پس پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله با گروه برنا اندیشان همراه باشید.

آشنایی با وظایف مشاور مدرسه

به صورت کلی مشاور مدرسه فردی است که به استخدام آموزش و پرورش درآمده است و به عنوان یکی از اعضای کادر اصلی مدرسه است و وظیفه دارد تا سلامت روان دانش آموزان را بررسی کند و همچنین بدانند دانش آموزان از نظر تحصیلی دارای چه وضعیتی هستند. پیشنهاد می شود تا مقاله آشنایی با توقعات نوجوانان را بخوانید.

بنابراین باید بدانیم که وظیفه اصلی مشاور مدرسه همین موارد است و اگر کار دیگری انجام می دهد در راستای همین اهداف است. فردی که به عنوان مشاور در مدرسه فعالیت می کند باید به صورت ماهانه وضعیت تحصیلی و درسی دانش آموزان را مورد بررسی قرار دهد و اگر افتی در شرایط یکی از دانش آموزان مشاهده کرد باید اقدامات لازم را در این خصوص انجام دهد.

شناخت موانع تحصیلی دانش آموزان

زمانی که مشاور مدرسه چند ماه وضعیت تحصیلی و پیشرفت آن ها را مورد بررسی قرار داد و مشاهده کرد که دانش آموزش به شدت دچار افت شده است باید اقدامات لازم را در مورد او انجام دهد. اولین کاری که باید انجام دهد این است که با دانش آموز صحبت کند تا بداند علت مشکلش چیست.

به این ترتیب می تواند با همدلی و همکاری دانش آموز مشکل پیش آمده را شناسایی کند و برای رفع آن اقدامات لازم را انجام دهد. اگر هم مشاور مدرسه تشخیص دهد که باید در مورد مشکل دانش آموز با والدینش صحبت کند تا بتواند به راه حل بهتری دست یابد باید یک جلسه مشاوره با خانواده دانش آموز ترتیب دهد و موضوع را با اولیای دانش آموز در میان بگذارد.

آشنایی با وظایف مشاور مدرسه

به عنوان مثال در بسیاری از موارد دانش آموز به دلیل وجود مشکلات پیش آمده در خانواده دچار افت تحصیلی می شود و چون شرایط آرامی در خانه او وجود ندارد او نمی تواند بر روی درس هایش تمرکز داشته باشد. به همین دلیل لازم است تا مشاور با والدین دانش آموز در این باره گفتگو کند و راه حل هایی را به آن ها معرفی کند که بتوانند با رعایت آن ها در خانه به فرزندشان کمک کنند که مشکل رفع شود.

جواب دادن به سوالات مشاوره ای

مشاور مدرسه در مدرسه به سوالاتی که دانش آموزان از او می پرسند نیز پاسخ می دهد. در مقاطع راهنمایی و دبیرستان که دوران بلوغ جنسی است، سوالات بسیاری برای دانش آموزان به وجود می آید که نیاز است تا یک فرد مشاور در کنار دانش آموزان قرار بگیرد و به سوالاتی که برای آنها پیش می آید پاسخ دهد و به خوبی آن ها را راهنمایی نماید.


پیشنهاد ویژه : پکیج آموزش جلوگیری از افت تحصیلی


بنابراین چون دوره نوجوانی از حساس ترین دوره های رشدی هر فرد است مشاور مدرسه باید دارای آگاهی و دانش بالایی باشد و بتواند متناسب با تغییرات رفتاری دانش آموزان با آن ها همراه باشد تا بتواند به آن ها کمک کند که مشکلی برایشان ایجاد نشود و به خوبی آن ها را راهنمایی کند.

کمک در انتخاب رشته و مشاوره تحصیلی

یکی دیگر از وظایف مشاور مدرسه این است که به دانش آموزان روش ها و تکنیک هایی را آموزش دهد که بتوانند با تمرکز بیشتری درس بخوانند و در امتحانات موفق شوند. پیشنهاد می شود تا مقاله انگیزه بیرونی را مطالعه نمایید.

در این کنار این کار لازم است مشاور مدرسه هنگام انتخاب رشته نیز به دانش آموزان مشاوره دهد و به آن ها کمک کند تا بتوانند متناسب با استعداد و علاقه شان رشته ای را انتخاب کنند که بتوانند در آینده به فردی موفق تبدیل شوند.

یک مشاور مدرسه اطلاعات خوبی در زمینه رشته های مختلف دارد و با انجام تست های شخصیت و شناسایی استعدادها می تواند به دانش آموزان کمک کند که با نگاه ریزبینانه تری به سمت علاقه شان حرکت کنند.


پیشنهاد ویژه : پکیج اموزش موفقیت در کنکور


حتی ممکن است یک دانش آموز رشته تحصیلی اش را تغییر دهد و بخواهد از مشاور در این زمینه کمک بگیرد و مشاور می تواند به او کمک کند تا کارهای تغییر رشته اش را به خوبی انجام دهد و به سراغ رشته ای برود که واقعا به آن علاقه دارد و می تواند در آن موفق شود.

شناخت استعداد و علاقه های دانش آموزان

زمانی که بخواهیم بدانیم یک فرد بهتر است به سمت چه شغل و رشته ای برود لازم است تا از او تست های مربوط به سنجش استعداد را بگیریم. به عنوان مثال تست هوش، تست استعداد و سایر مواردی که در این خصوص قرار دارد می تواند به مشاور کمک کند که بتواند به درستی استعداد دانش آموز را تشخیص دهد و دانش آموز را به سمت راهی که باید برود راهنمایی می کند.

بنابراین نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه داشته باشیم این است که مشاور مدرسه باید به موضوع استعداد و علاقه دانش آموزان تسلط کامل داشته باشد تا بتواند به دانش آموزان کمک کند که بتوانند مسیر زندگی شان را به درستی انتخاب کنند.


پیشنهاد ویژه : پکیج آموزش انتخاب رشته ریاضی


همچنین مشاور مدرسه با انجام تست های روانشناختی می تواند وضعیت سلامت روان دانش آموزان را مورد بررسی قرار دهد و اگر مشکلی در این زمینه وجود داشت اقدامات لازم را خیلی سریع انجام دهد و به دانش آموز کمک کند.

مشاوره های روانشناختی با دانش آموزان

یکی از وظایفی که بر عهده مشاور مدرسه است انجام مشاوره های غیر درسی با دانش آموزان است. به عنوان مثال ممکن است یک دانش آموز در خانواده دچار مشکلی شده باشد و نمی تواند در این باره با شخصی صحبت کند. حال مشاور مدرسه می تواند در این خصوص به او کمک کند و دانش آموز با صحبت و گرفتن مشاوره می تواند اطلاعات بیشتری به دست بیاورد و اگر در این زمینه زندگی او دچار مشکل شده بود به خودش کمک می کند تا به شرایط عادی بازگردد.

نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه داشته باشیم این است که مسائل درسی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مهم هستند ولی از همه مهتر شرایط روحی و روانی دانش آموزان است که بر تمام جنبه های زندگی آن ها تاثیر می گذارد.


پیشنهاد ویژه : پکیج آموزش کامل مشاوره شغلی


بنابراین اگر مشکلی در رابطه با مسائل روانی برای آنها ایجاد شود مشاور مدرسه باید به خوبی به آنها کمک کند که بتوانند مشکل را حل کنند و به سوالاتی که برای دانش آموزان ایجاد شده است به درستی پاسخ دهد تا دانش آموزی دچار مشکلات مربوط به سلامت روان نشود.

تهیه و تدوین تقویم آموزشی

یکی دیگر از وظایف مشاور مدرسه این است که اگر دانش آموزی خواست به او تقویم آموزشی ارائه کند و برای درس خواندن برنامه ریزی نماید. چرا که برخی از دانش آموزان هستند که با روش های صحیح مطالعه کردن آشنا نیستند و نمی توانند برای خودشان برنامه ریزی کنند و مشاور مدرسه باید در این خصوص به آنها کمک کند که بتوانند برای درس خواندنشان یک برنامه عالی و موثر داشته باشند.

آشنایی کامل با اهمیت مشاور مدرسه

زمانی که مشاور مطابق با اصول علمی برای دانش آموزان برنامه درس خواندن تدوین می کند می تواند بعد از چند ماه نتیجه کار را مشاهده کند که برنامه مطالعه و درس خوانده به دانش آموزان چه کمکی کرده است و تا چه اندازه برایشان مفید بوده است.

مشاور مدرسه به چه امکاناتی نیاز دارد؟

هر فردی برای آن که بتواند وظایف و کارهایش را به درستی انجام دهد لازم است تا از ابزارهای لازم به درستی استفاده کند. مشاور مدرسه نیز برای آنکه بتواند به درستی کارهایش را انجام دهد می بایست تا از امکاناتی استفاده کند که در ادامه هر یک از آن ها را به شما معرفی خواهیم کرد.

اتاق مشاوره

لازم به ذکر است که در هر مدرسه ای باید یک اتاق مخصوص مشاور مدرسه وجود داشته باشد که بتواند با دانش آموزان در تعامل باشد. چرا که برخی از دانش آموزان سوالات غیر درسی دارند و لازم است تا به صورت خصوصی با مشاور صحبت کنند و به همین دلیل وجود اتاق مشاوره می تواند در این خصوص به مشاور مدرسه کمک کند.


پیشنهاد ویژه : کارگاه آموزش روش های مطالعه


تابلو و برد مربوط به مشاور مدرسه

مشاور مدرسه همواره باید به صورت هفتگی کارهایی که دانش آموزان باید انجام دهند را بر روی تابلو مربوط به مشاوره قرار دهد تا همیشه در معرض دید باشد. به عنوان مثال می تواند روش صحیح درس خواندن را به صورت اینفوگرافی بر روی تابلو قرار دهد تا دانش آموزان بتوانند از آن استفاده کنند و در کل هر گونه اطلاعاتی که برای دانش آموزان مفید است می تواند بر روی برد مشاوره قرار بگیرد.

صندوق ارتباط با مشاور مدرسه

یکی دیگر از ابزارهایی که برای مشاور مدرسه لازم است وجود یک صندوق برای ارتباط با مشاور است. در این حالت دانش آموزان می توانند به صورت ناشناس مشکلاتشان را در نامه بنویسند و در صندوق قرار دهند و مشاور بعد از بررسی موضوع پاسخ را بر روی تابلو قرار می دهد. یکی دیگر از کاربردهایی که صندوق مشاوره می تواند داشته باشد کمک به دانش آموزانی است که نمی توانند به صورت حضوری حرفشان را بزنند و با نوشتن نامه می توانند به راحتی حرفشان را به مشاور بزنند و از او راهنمایی بگیرند.

برگزاری کارگاه های آموزشی

یکی از مواردی که به دانش آموزان کمک می کند این است که مشاور مدرسه به صورت برنامه ریزی شده در مدرسه کارگاه های آموزشی برگزار کند تا بتواند به دانش آموزان در زمینه های مختلف کمک کند. چون دانش آموزان در سنین نوجوانی سوالات بسیاری برایشان پیش می آید با شرکت در کارگاه های آموزشی می توانند پاسخ سوالاتشان را به دست آورند.

مشاور در مدرسه چه کارهایی باید انجام دهد؟

روند کارگاه های آموزشی به این شکل است که ابتدا مشاور موضوع را مطرح می کند و تمام صحبت ها را بیان می کند و سپس به دانش آموزان فرصت داده می شود تا نظراتشان را بیان کنند و اگر نقد و یا پیشنهادی دارند ارائه دهند و بتوانند از کارگاه آموزشی به یک نتیجه خوبی دست یابند.

همچنین باید بیان شود که محیط کارگاه های آموزشی به دلیل امکان بحث های آزاد مورد علاقه دانش آموزان است و می توانند در این گروه ها با یکدیگر همکاری کنند و به جواب سوالاتشان برسند و آگاهی خودشان را در زمینه های مختلف افزایش دهند.

همیاران مشاور

یکی از افرادی که می تواند به مشاور مدرسه به عنوان دستیار کمک کند، همیار مدرسه است که پس از یادگیری اصول علمی و گذراندن دوره های مختلف آموزشی می تواند به دانش آموزان در زمینه های مختلف راهنمایی دهد و به نوعی با مشاور مدرسه همکاری کند.

همیار مدرسه چه وظایفی بر عهده دارد؟

  • با دانش آموزان ارتباطی صمیمی برقرار می کند
  • همکاری و کمک به مشاور مدرسه در جهت رشد کارهای مربوطه
  • کمک برای برگزاری جلسات آموزشی گروهی
  • کمک به مشاور برای شناخت مشکلات دانش آموزان
  • ارائه راهکارهایی به مشاور برای جلوگیری از بروز مشکلات
  • ارائه پیشنهاد به مشاور برای انجام شیوه های مطالعاتی صحیح
  • همکاری با مشاور برای جلوگیری از ایجاد تعارض
  • کمک به سایر مسئولان مدرسه برای تسهیل خدمات مشاوره
  • شرکت در جلسات آموزشی برای هماهنگی با مشاور مدرسه

نتیجه گیری

با توجه به تغییراتی که در جامعه پیش آمده است لازم است تا هر مدرسه یک مشاور مدرسه داشته باشد و نباید در این خصوص بی خیال عمل کنند. چرا که موضوع بسیار مهمی که باید به آن توجه شود این است که تحقیقات نشان می دهد اگر بتوانیم به دانش آموزان کمک کنیم تا دچار مشکلات مربوط به سلامت روان نشوند می توانیم شاهد پیشرفت تحصیلی آنها باشیم.

همچنین چون در سنین قبل از دانشگاه لازم است تا فرد بتواند به درستی عمل کند و بتواند مشاوره های لازم برای شناخت استعداد و علاقه اش را به دست آورد می تواند در آینده به موفقیت برسد. بنابراین با توجه به تمام مواردی که در این مقاله گفته شد باید زیر ساخت های لازم فراهم شود تا هر مدرسه یک مشاور داشته باشد که دانش آموزان بتوانند سوالات مشاوره ای درسی و غیر درسی شان را از او بپرسند و راهنمایی های لازم را به درستی دریافت کنند.

دسته‌بندی‌ها