ملاتونین چیست و این هورمون چگونه موجب خواب می شود

ملاتونین چیست و این هورمون چگونه موجب خواب می شود

برای خوابیدن هورمونی ترشح می شود که نامش ملاتونین است، این هورمون باعث می شود تا انسان به خواب رود و برای انجام این روند کلی عوامل دیگر دخیل هستند، یعنی سایر عوامل می توانند بر این هورمون اثر گذاشته و خواب را دچار اختلال کنند. به دلیل اهمیت موضوع ما در این بخش از پایگاه دانش برنا اندیشان تصمیم داریم تا مقاله ای با عنوان ملاتونین چیست و این هورمون چگونه موجب خواب می شود را در اختیار شما عزیزان علاقه مند به علم و دانش قرار دهیم، پس اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که به دانستن در این مورد علاقه دارید تا انتهای مقاله ملاتونین چیست با گروه علمی تخصصی برنا اندیشان همراه باشید.

ملاتونین چیست و این هورمون چگونه موجب خواب می شود

در مقاله ملاتونین چیست به صورت کامل بررسی خواهیم کرد که چه مواردی می تواند بر این هورمون اثر گذاشته و خواب انسان را دچار اختلال کند و برای رفع آن چه اقداماتی را باید انجام داد.

ملاتونین چیست؟

ملاتونین که معمولاً “هورمون خواب” نامیده می شود هورمونی طبیعی است که بدن شما در پاسخ به تاریکی تولید می کند. این مسئول زمان بندی ریتم شبانه روزی شما است که به عنوان چرخه خواب و بیداری شما نیز شناخته می شود و بنابراین نقش اساسی در خوابیدن، خواب ماندن و بیدار شدن دارد.

چگونه ملاتونین در بدن تولید می شود

ملاتونین یک هورمون خواب است که در سراسر بدن تولید می شود اما در درجه اول در غده صنوبری مغز شما تولید می شود.برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آشنایی با رازهای خواب انسان مراجعه فرمایید.

غده پینه آل یک ساختار کوچک است که در مرکز عمیق مغز واقع شده است و به دلیل ارتباط مهم آن با نور زمانی “چشم سوم” شناخته می شد.

تولید و ترشح ملاتونین در طول شب به اوج خود می رسد و در روز کمترین میزان است. در طول شب می تواند توسط نور شدید مهار شود و بنابراین اگر در طول شب در معرض نور شدید باشید فکر کنید در آلاسکا زندگی می کنید یا در شیفت شب کار می کنید می تواند چرخه خواب و بیداری شما را از بین ببرد.

چگونه ملاتونین از بدن عبور می کند

هنگامی که ملاتونین در غده صنوبری تولید شد به جریان خون و مایع مغزی نخاعی (مایع اطراف مغز و نخاع) ارسال می شود و منجر به سیگنال دهی به اندام های دور بدن مانند کبد، معده، کلیه ها و لوزالمعده می شود.

ملاتونین از طریق خون در گردش از مغز به بقیه بدن منتقل می شود بافتهای اندام پروتئین های سیگنالینگ را بیان می کنند که به عنوان گیرنده هایی خاص ملاتونین شناخته می شوند. این گیرنده ها غلظت زیاد و کم ملاتونین را در سراسر بدن تشخیص می دهند و قادر به انتقال به بدن و مغز هستند که شب است یا روز. برای آشنایی کامل با علوم مختلف پزشکی به مجموعه کارگاه های آموزش پزشکی فروشگاه برنا اندیشان مراجعه فرمایید.

مقادیر بالای ملاتونین با شب هماهنگی دارد در حالی که سطح پایین ملاتونین با روز هماهنگی دارد.

غلظت ملاتونین در شب حداقل 10 برابر بیشتر از غلظت روز است. سطح ملاتونین همچنین دارای ریتم فصلی (یا دوره ای) است، در پاییز و زمستان وقتی شب ها طولانی تر است و در بهار و تابستان که شب کوتاه تر است سطح بالاتری دارد.

تأثیر ملاتونین

در بسیاری از حیوانات به ویژه در پستانداران و پرندگان از ملاتونین برای تنظیم عملکردهای فصلی بدن مانند رفتار جفت گیری، رشد و تولید مثل در پاسخ به تغییر طول روز استفاده می شود (به خواب زمستانی و فرزندان بهار فکر کنید).

ملاتونین ممکن است چندین نقش در انسان داشته باشد که بسیاری از آنها به طور کامل درک نشده اند. نقش اصلی که در انسان بررسی شده مربوط به خواب و بیداری است. سطح ملاتونین شبانه بین سنین یک تا سه سالگی به اوج خود می رسد ولی در تمام اوایل بزرگسالی و در بخش بعدی بزرگسالی به طور مداوم کاهش می یابد.

یک فرد 70 ساله در مقایسه با یک بزرگسال جوان فقط یک چهارم مقدار ملاتونین را دارد این سطوح احتمالاً می تواند به این دلیل باشد که نوزادان و کودکان نوپا در مقایسه با یک بزرگسال مسن به ساعات بیشتری خواب شبانه نیاز دارند.

چه اتفاقی می افتد که بدن شما از ملاتونین تهی شود؟

به طور طبیعی بدن شما مقدار کافی ملاتونین را برای یک چرخه خواب و بیداری سالم تولید خواهد کرد. متأسفانه تغییر سبک زندگی مدرن می تواند در ایجاد ناکافی تولید ملاتونین نقش داشته باشد که باعث می شود در خواب دچار خستگی و بیدار شدن شوید و احساس خستگی و کسلی کنید.

عوامل زیر در کمبود ملاتونین نقش دارند :

  • نور آبی در شب
  • تغییرات زمان خستگی
  • کار شیفتی
  • کافئین
  • الکل
  • نور آبی عصر

نور آبی مصنوعی، در درجه اول از لوازم الکترونیکی با یک جز نور آبی بالا (طول موج 460-480 نانومتر) باعث آزاد شدن ملاتونین می شود.

مشهور است که نور تلویزیون ها، رایانه ها و تلفن های هوشمند به دلیل کمبود ملاتونین در شب عامل بزرگی در خواب کم است.برای مطالعه بیشتر به مقاله بررسی اثرات بازی های کامپیوتری مراجعه فرمایید.

یک قانون خوب این است که حداقل دو ساعت قبل از خواب همه وسایل الکترونیکی را خاموش کنید

تغییرات زمانی خستگی

پرواز از طریق مناطق زمانی مختلف یا حتی تغییر سالانه تابستان و زمستان می تواند چرخه خواب و بیداری شما را بهم بزند.

تولید ملاتونین به آرامی تولید می شود و با زمان جدید سازگار می شود اما به طور کلی چند روز طول می کشد.

برای مقابله با جت لگ در ساعتهای منظم شب در ساعت مقصد خود بخوابید حتی روز باشد. ممکن است لازم باشد مکمل هایی را برای کمک به القای خواب مصرف کنید که این امر به احتمال زیاد طبیعی نخواهد بود.

شیفت کاری

تعویض مکرر بین ساعات مختلف کار در شب و روز می تواند بیوریتم را متعادل کند و باعث تغییر در تولید ملاتونین شود. اگر شغل شما به شیفت کاری احتیاج دارد سعی کنید برنامه منظم کار و خواب را حفظ کنید.

کافئین

اگر در اواخر روز نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه، چای، نوشابه یا نوشیدنی های انرژی زا مصرف کنید کافئین موجود در آنها می تواند بر تولید ملاتونین تأثیر بگذارد.پیشنهاد می شود مقاله شناخت عوامل مختل کننده خواب را مطالعه فرمایید.

نیمه عمر کافئین در حدود چهار ساعت است و بنابراین توصیه می شود برای رسیدن به بهترین خواب شب تا نوبت از نوشیدن کافئین خودداری کنید.

آشنایی کامل با هورمون ملاتونین و عملکرد آن

ملاتونین چیست

الکل

الکل تأثیر نامطلوبی بر چرخه خواب و بیداری شما دارد این می تواند به القای خواب کمک کند اما بیداری های شبانه شما را افزایش می دهد و صبح احساس خستگی می کنید. به عنوان یک قاعده کلی از الکل قبل از خواب خودداری کنید.

مکمل های ملاتونین

تقریباً غیرممکن است که به داروخانه بروید یا از راهرو داروها در یک فروشگاه مواد غذایی عبور کنید بدون اینکه به مکمل های ملاتونین برخورد کنید.

در ایالات متحده ملاتونین به عنوان یک مکمل غذایی در نظر گرفته می شود این بدان معناست که سازمان غذا و دارو (FDA) نسبت به داروی تجویز شده یا بدون نسخه آن را دقیقتر تنظیم می کند.

در چندین کشور دیگر ملاتونین فقط با نسخه پزشک در دسترس است و یک دارو محسوب می شود. بدن شما در واقع ملاتونین کافی برای تحریک خواب ایجاد می کند اما احتمالاً به دلیل انتخاب سبک زندگی و روال ضعیف شبانه به جای تولید ملاتونین کمبود خواب دارید. به کافئین، رژیم غذایی، ورزش، الکل، بهداشت خواب، برنامه های صبحگاهی و غیره فکر کنید.

اما با این حال مکمل های غذایی ملاتونین می توانند در اختلالات بسیار خاص از جمله :

  • خستگی
  • تأخیر در اختلال فاز خواب و بیداری
  • اختلالات خواب و بیداری در کودکان
  • اضطراب قبل و بعد از جراحی

مکمل های ملاتونین مزایای بی خوابی یا شیفت کاری را نشان نمی دهند اما این منطقه همچنان بحث برانگیز است زیرا بسیاری از افراد از مکمل های ملاتونین برای این اهداف استفاده می کنند.

بی خوابی بهتر است با درمان شناختی رفتاری همراه با داروهای تجویز شده خاص درمان شود در حالی که کارگران شیفت کاری می توانند بهترین خواب را از طریق اصلاح شیوه زندگی بدست آورند.

مطالعات اخیر تحقیقاتی در حال بررسی این موضوع است که آیا ملاتونین ممکن است اختلال شناختی را در افراد مبتلا به آلزایمر بهبود بخشد و از آسیب سلول همراه با اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) جلوگیری کند.

عوارض جانبی مکمل های ملاتونین

مکمل های ملاتونین به طور کلی برای استفاده کوتاه مدت بی خطر هستند. برخلاف بسیاری از داروهای خواب آور، ملاتونین اعتیاد کم و مشخصات خطر وابستگی جسمی دارد. شما کمتر دچار تحمل می شوید پس از استفاده مکرر (عادت) پاسخ کمتری دارید یا اثر خماری را تجربه می کنید.

شایعترین عوارض جانبی ملاتونین عبارتند از :

  • سردرد
  • سرگیجه
  • حالت تهوع
  • خواب آلودگی
  • عوارض جانبی غیر معمول عبارتند از :
  • افسردگی
  • اضطراب
  • تحریک پذیری
  • هوشیاری کاهش یافته
  • گیجی
دسته‌بندی‌ها