درمان هذیان هان آزار دهنده و آشنایی با دلایل اختلالات هذیانی

درمان هذیان هان آزار دهنده و آشنایی با دلایل اختلالات هذیانی

زمانی که فردی از عزیزان مان در زندگی دچار اختلال روانی از جمله هذیان و توهم می شوند برای ما بسیار دردناک است که آن ها را در چنین وضعیتی ببینیم، ولی این اول راه است و امروزه روش های درمانی زیادی برای درمان هذیان وجود دارد که می تواند به این افراد کمک کند. در این بخش از پایگاه دانش برنا اندیشان تصمیم داریم تا مقاله ای با عنوان درمان هذیان هان آزار دهنده و آشنایی با دلایل اختلالات هذیانی را مورد مطالعه و بررسی قرار دهیم، پس اگر شما هم به مجموعه مقالات روانشناسی علاقه دارید تا انتهای مقاله درمان هذیان هان آزار دهنده با گروه تخصصی برنا اندیشان همراه باشید.

درمان هذیان هان آزار دهنده و آشنایی با دلایل اختلالات هذیانی

تکنیک ها و روش هایی برای درمان هذیان هان آزار دهنده وجود دارد که به صورت کامل در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد و شما را با برترین راه کارهای درمانی آشنا می کنیم.

برخورد با هذیان های آزار دهنده

هذیان های آزار دهنده هنگامی رخ می دهد که کسی معتقد باشد دیگران علی رغم شواهد غلط، به آنها آسیب می رسانند. این نوعی تفکر پارانوئید است که می تواند بخشی از چندین بیماری روانی مختلف باشد.برای مطالعه بیشتر به مقاله هذیان چیست مراجعه فرمایید.

این که آیا افراد مبتلا به این شرایط فکر می کنند همکاران کارشان را خرابکاری می کنند یا معتقدند جاسوس ها در تلاش است تا آنها را بکشد، توهمات آزار دهنده از نظر شدت متفاوت است. برخی از افراد مبتلا به توهم آزار و شکنجه معتقدند که برای حفظ امنیت باید تمام تلاش خود را انجام دهند و در نتیجه ممکن است برای عملکرد طبیعی خود تلاش کنند.

اگرچه هر کس ممکن است برخی از باورهای نادرست را در مورد افرادی که “برای بیرون آوردن آنها” در بعضی مواقع تجربه می کنند، تجربه کند اما برای افرادی که دچار توهم آزاردهنده هستند، باورهای آنها آسیب جدی به زندگی آنها وارد می کند. توهمات آنها معمولاً علامت یک بیماری روانی است که نیاز به کمک تخصصی دارد.

انواع

افراد مبتلا به بیماری روانی ممکن است دچار توهم آزار و شکنجه شوند. این توهمات معمولاً با اسکیزوفرنی همراه است اما ممکن است در دوره های شیدایی اختلال دو قطبی یا افسردگی شدید همراه با روان پریشی نیز ظاهر شود.

هذیان های آزار دهنده یکی از متداول ترین انواع توهمات است.

آنها همچنین ممکن است یک اختلال هذیانی را نشان دهند، بیماری ای که حداقل با یک ماه توهم مشخص می شود اما علائم روان پریشی دیگری ندارد. همچنین ابتلا به توهم در افراد مبتلا به زوال عقل معمول است. تخمین زده می شود که 27 درصد از افراد مبتلا به زوال عقل در یک زمان توهمات آزار دهنده ای را تجربه می کنند.

اختلالات هذیانی به مراتب کمتر از سایر بیماریهای روانی است که ممکن است شامل روان پریشی باشد. تخمین زده شده است که فقط 0.2٪ از مردم دچار اختلال هذیان می شوند.

انواع کمتر متعارف توهم عبارتند از :

هذیان های بدنی : اعتقاد به این که فرد دارای نقص جسمی یا مشکل پزشکی است

هذیان های اروتومنی : اعتقاد به این که شخصی مشهور یا مهم عاشق او باشد

علائم

افراد مبتلا به توهم آزار و شکنجه معتقدند که آسیب در حال رخ دادن است و افراد دیگر قصد دارند به آنها آسیب برساند.

افرادی که دچار توهم آزار و اذیت می شوند ممکن است مواردی از جمله :

“همسایگان من شب به خانه من وارد می شوند و لباس های من را از کمد من می دزدند.”

“پلیس مرا دنبال می کند زیرا می خواهند مرا شکنجه کنند.”

“یک روح شیطانی در تلاش برای کشتن من است.”

“جاسوس ها مرا از طریق آب آشامیدنی مسموم می کند.”

“افرادی که در خیابان هستند از من جاسوسی می کنند و می خواهند وسایل من را بدزدند.”

افرادی که هذیان تحت تعقیب گزارش می دهند نیز ممکن است با گفتن جملاتی از جمله “آنها به دنبال من هستند” با ابهام صحبت می کنند.

بعضی اوقات، افرادی که دچار توهم آزار و شکنجه هستند نگرانی های خود را به مقامات گزارش می دهند. وقتی هیچ اتفاقی نمی افتد آنها معمولاً مشکوک می شوند که مقامات به نوعی درگیر شده اند. آنها همچنین وقتی کسی به آنها کمک نکند ناامید می شوند. آنها ممکن است درمورد اینکه چرا به نظر نمی رسد دوستان و اعضای خانواده نگرانی های خود را دارند گیج شوند. یا ممکن است از اینکه کسی اقدامی انجام ندهد عصبانی شوند.

علل

دلایل مختلفی به روان پریشی مرتبط است، از جمله آسیب های دوران کودکی و همچنین عوامل اجتماعی ، ژنتیکی و بیولوژیکی.

عوامل بیولوژیکی : ناهنجاری های مغزی یا عدم تعادل مواد شیمیایی در مغز و همچنین مصرف الکل و مواد مخدر می تواند در توهمات آزار دهنده نقش داشته باشد.

تروما در دوران کودکی : برخی از مطالعات به طور خاص غفلت از دوران کودکی  مانند قرار گرفتن در خانواده تحت مراقبت را با پارانویا مرتبط دانسته اند.

عوامل ژنتیکی : اختلالات هذیانی در افرادی که عضوی از خانواده مبتلا به اختلال توهم یا اسکیزوفرنی دارند بیشتر دیده می شود.

عوامل اجتماعی : فیلم ها، کتاب ها، فرهنگ و سایر عوامل اجتماعی ممکن است توهمات آزار دهنده را افزایش دهند یا دامن بزنند.

عوامل مرتبط

افرادی که دچار توهم آزار و شکنجه می شوند از نظر نوع تفکر، احساس و رفتار چندین عامل مشترک دارند با این حال مشخص نیست که آیا این عوامل باعث توهم آزاردهنده می شوند یا توهمات آزار دهنده باعث وقوع این موارد می شوند.

در اینجا شش مورد مشترک بیشتر افراد مبتلا به توهم آزار دهنده وجود دارد.

نگرانی و نشخوار فکری

افرادی که دچار توهم آزار و شکنجه می شوند احتمالاً وقت زیادی را با نگرانی سپری خواهند کرد. چندین مطالعه نشان داده است که میزان نگرانی در افرادی که دچار توهم آزار و اذیت می شوند مشابه میزان نگرانی افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی است.

زمان صرف شده برای تصور نتایج غیرقابل تصور و ایده های فاجعه بار ممکن است توهمات آزار دهنده ای را در کنار هم داشته باشد. یک مطالعه در سال 2014 نشان داد که یک دوره نگرانی اغلب مقدم بر توهمات آزار دهنده است.

مشخص شده است که درمان اضطراب زمینه ای در کاهش توهمات آزار دهنده مثر است. افرادی که مهارت هایی را برای کاهش نگرانی خود یاد می گیرند می توانند علائم خود را بهتر مدیریت کنند.

افکار منفی

افرادی که احساس متفاوت بودن، جدا بودن، فرومایگی و آسیب پذیری می کنند بیشتر دچار پارانوئید می شوند. یک مطالعه در سال 2012، 301 بیمار مبتلا به روان پریشی را در طول یک سال سه بار ارزیابی کرد. محققان دریافتند که افکار منفی درباره خود فرد تداوم توهمات آزار دهنده را پیش بینی می کند.

محققان همچنین دریافتند افرادی که دچار توهم آزار و شکنجه هستند بیش از حد به خود انتقاد می کنند. مشخص شده است که اعتماد به نفس از افکار پارانوئید می کاهد.

حساسیت بین فردی

یک مطالعه نشان داد افرادی که دچار توهم آزار و شکنجه هستند از حساسیت بین فردی بالایی برخوردار هستند به این معنی که آنها در حضور دیگران به دلیل ترس از انتقاد یا طرد شدن احساس آسیب پذیری می کنند.

افرادی که دچار توهم آزار و شکنجه هستند نیز به احتمال زیاد وقایع بی طرف را به معنای خصومت دیگران تعبیر می کنند. حساسیت بین فردی نیز با سطوح بالاتر اضطراب و افسردگی ارتباط مثبت دارد.

تجارب داخلی غیر عادی

افرادی که دچار توهم آزار و شکنجه هستند گاهی اوقات اتفاقات خارجی را سؤ تعبیر می کنند. با این حال برخی تحقیقات نشان داده اند که این تنها زمانی درست است که فرد دچار یک وضعیت داخلی ناآرام شده باشد.

برانگیختگی اضطرابی بدون دلیل، احساس شخصیت زدایی یا اختلالات ادراکی می تواند باعث شود که فرد به دنبال پاسخ از محیط خارجی باشد. به عنوان مثال فردی که یک رویداد منفی زندگی یا خواب ضعیف را تجربه کرده است ممکن است احساس “خستگی” کند در نتیجه آنها ممکن است دلیل این احساس بد را به گردن محیط بیندازند. کسی ممکن است فکر کند ، “من احساس اضطراب می کنم زیرا کسی در حال جاسوسی بر روی من است.”

بیخوابی

مطالعه ای در سال 2012 نشان داد که بی خوابی احتمال بروز ایده های پارانوئید را سه برابر افزایش می دهد همچنین خواب ناچیز پیش بینی کننده تداوم پارانویای موجود است.

بی خوابی یک بیماری قابل درمان است. کمک به مردم در بهبود کمیت و کیفیت خواب ممکن است کلیدی در کاهش توهمات آزار دهنده باشد.

استدلال غیر منطقی

مطالعه ای در سال 2014 نشان داد افرادی که دچار توهم آزار و شکنجه هستند احتمالاً نتیجه گیری غیر منطقی می کنند.

به عنوان مثال افرادی که به نتیجه می رسند ممکن است تصور کنند که یک غریبه که تلفن را در دست دارد از آنها عکس می گیرد. آنها همچنین ممکن است معتقد باشند که گروهی از افراد که می خندند باید به آنها بخندند.

این مطالعه همچنین نشان داد که افرادی که به نتیجه گیری رسیده اند، حافظه کاری ضعیف تری از عملکرد، ضریب هوشی پایین، عدم تحمل عدم اطمینان و سطح نگرانی پایین تری دارند.

درمان هذیان هان آزار دهنده

درمان بسته به نوع بیماری روانی که کسی تجربه می کند بسیار متفاوت است. بعضی اوقات باید به موضوعات اساسی مانند بی خوابی یا ضربه قبلی توجه شود. در مواقع دیگر کاهش اضطراب می تواند یک مداخله مفید باشد.

درمان : یک مطالعه در سال 2014 نشان داد که درمان شناختی رفتاری (CBT) می تواند یک مداخله موثر باشد. CBT همچنین منجر به کاهش قابل توجه سایر علائم روانپزشکی و سطح عمومی پارانویا شد.

دارو : بسته به بیماری ممکن است از داروهای ضد روان پریشی، داروهای ضد افسردگی یا سایر داروهای تثبیت کننده خلق و خو استفاده شود.

خدمات پشتیبانی : افرادی که دچار توهم هستند نیز ممکن است با کارهای روزمره مانند رفتن به محل کار، اداره مشاغل و پرداخت قبوض دست و پنجه نرم کنند. آنها ممکن است به خدمات پشتیبانی حرفه ای در خانه برای کمک به آنها در انجام کارهای روزمره نیاز داشته باشند.

بستری در بیمارستان : با این حال گاهی اوقات افراد مبتلا به توهم به متخصصان بی اعتماد هستند که می تواند درمان را حتی پیچیده تر کند. برای کمک به فرد در کنترل بهتر علائم ممکن است گاهی به بستری شدن در بیمارستان بستری شود.

چگونه هذیان های آزار دهنده را درمان کنیم

درمان هذیان هان آزار دهنده

کنار آمدن

حمایت از شخصی که دچار توهم آزار و شکنجه شده است می تواند سخت باشد. ممکن است مجبور شوید زمان زیادی را صرف گوش دادن به آنها کنید که در مورد نحوه آزار و اذیت شدن آنها توضیح می دهند حتی اگر هیچ مدرکی در مورد صحت آن وجود ندارد. یا ممکن است مواقعی وجود داشته باشد که آنها اصرار دارند که شما نیز آنها را بیرون می برید.

همدلی داشته باشید

گرچه ممکن است وسوسه شوید که به فرد بگویید که آن افکار اشتباه و باطل است  و افکارش غیر منطقی است اما تلاش شما ممکن است بیشتر از این که به ضرر شما باشد آسیب برساند. روش بهتر تمرکز بر احساس عزیزتان است. جملاتی مانند : “من می دانم که این واقعاً برای شما استرس آور است.” ابراز نگرانی با گفتن جملاتی مانند : “من متوجه می شوم که غرق شده اید”

به دنبال پشتیبانی خود باشید

یک گروه پشتیبانی می تواند به شما کمک کند تا در مورد مبارزات، استراتژی ها و منابعی که افراد دیگر در موقعیت های مشابه مفید می دانند، بیاموزید. خواه شخصی که توهمات آزار و شکنجه را تجربه می کند خواهر یا برادر، پدر یا مادر یا فرزند شما هستند یا خیر، به دنبال درمان برای خود نیز باشید. یک متخصص بهداشت روان می تواند به شما کمک کند درک بهتری از بیماری عزیز خود و راهکارهایی که می تواند به شما کمک کند کنار بیایید.

در صورت مناسب بودن حتی ممکن است آنها بتوانند شما را در انجام آزمایش واقعیت با عزیزتان راهنمایی کنند. این عمل شامل جمع آوری حقایقی است که توهم را پشتیبانی می کند و همچنین حقایقی را که خیال باطل را رد می کنند. به جای اینکه به فرد بگوییم که باورهای او درست نیست، آزمایش واقعیت به فرد کمک می کند تا براساس شواهد نتیجه گیری کند.

خانواده درمانی را در نظر بگیرید

خانواده درمانی همچنین می تواند به شما کمک کند تا تعیین کنید چگونه به بهترین شکل ممکن به شخصی که دچار توهم است پاسخ دهید. دانستن اینکه چه چیزی باید بگویید و چگونه از شخصی حمایت کنید می تواند برای درمان وی بسیار مفید باشد.

سخن پایانی

اگر فردی در خانواده که برایتان عزیز است دچار توهم و هذیان شده باشد بسیار آزاردهنده و ناراحت کننده است، اما با مداخله و حمایت می توانید به عزیزانتان کمک کنید و راه های مقابله را پیدا کنید.

دسته‌بندی‌ها