در این قسمت از پایگاه دانش برنا اندیشان تصمیم داریم تا در رابطه با یکی از موضوعات مهم و ویژه روانشناسی با عنوان رابطه میان اعتیاد و اضطراب به صورت کامل با شما علاقه مندان به مطالب روانشناسی و درمان اختلالات گفتگو کنیم.
رابطه میان اعتیاد و اضطراب
در مقاله رابطه میان اعتیاد و اضطراب به صورت تخصصی به موضوع اعتیاد و رابطه ی آن با اضطراب خواهیم پرداخت،پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
بر اساس آمار بدست امده در سال های اخیر میتوان گفت که اختلال روحی و مشکلات اعصاب مانند اضطراب، ناشی از ناتوانی مغز در تنظیم و ترشح مواد شیمیایی مورد نیاز بدن میباشد. همین موضوع نیز میتواند مسیر های عصبی بدن را دچار مشکل کند و در روند عملکرد آنها پیچیدگی ایجاد کند و نتایج نامطلوبی را به همراه داشته باشد. بر اساس روانشناسی اعتیاد نیز میتوان گفت که مصرف مواد مخدر باعث نامتعادل شدن ترشح هورمون ها در مغز میشود و سیستم عصبی را دچار اختلال میکند و همین موضوع میزان استرس و اضطراب را در فرد معتاد بیشتر میکند و باعث ایجاد مشکلات دیگری همچون افسردگی و بوجود آمدن افکار مزاحم میشود.
اعتیاد و اضطراب اثرات مستقیمی بر یکدیگر دارند و حاصل آن بوجود آمدن افکار مزاحم و از دست رفتن اشتها و حتی کمبود خواب میشود. بر اساس مباحث اصلی روانشناسی اعتیاد می توان اینگونه اظهار نظر کرد که مصرف مواد مخدر به گونه ای باعث مختل شدن تعادل هورمون ها در بدن میشود و در چنین شرایطی نمی توان انتظار داشت که آسیب های مصرف مواد مخدر تنها به موارد محدودی از زندگی فرد محدود شود، مسلما ابعاد گسترده ای از زندگی معتادان تحت تاثیر چنین مشکلاتی قرار میگیرد.
پیشنهاد ویژه : کارگاه روانشناسی آموزش ترک سیگار
مهم ترین دلیل اعتیاد از دیدگاه روانشناختی
شاید با خود اینگونه تصور کنید که در نتیجه ی مصرف مواد مخدر، ممکن است مشکلاتی همچون استرس و اضطراب بوجود آید. اما حقیقت آن است که در نتایج بدست آمده در سال های اخیر در حوزه ی روانشناسی اعتیاد این موضوع به اثبات رسیده است که اعتیاد و اضطراب هر دو اثر مستقیم و متقابل بر یکدیگر دارند و نمی توان تنها یکی از این دو مورد را نتیجه و پیامد دیگری دانست.
در بسیاری از موارد دیده شده است که افرادی که دچار اختلال روانشناختی استرس و اضطراب می باشد در بیشتر لحظات زندگی خود دچار دلهره و آشفتگی میشوند و نمیتوانند ارتباطات خوبی با محیط اجتماعی اطراف خود برقرار کنند و همین موضوع باعث میشود تا در صورت عدم آگاهی کافی به اشتباهات آسیب زایی همچون مصرف مواد مخدر برای آرام کردن احساس اضطراب خود روی آورند و این موضوع نیز باعث افزایش درصد تعداد مصرف کنندگان مخدر می شود. مصرف مواد مخدر نه تنها اضطراب این افراد را بهبود نمیدهد بلکه باعث افزایش آن نیز میشود، به گونه ای که برخی از مصرف کنندگان مواد مخدر در ار اختلال اضطراب استرس ممکن است دچار سکته شوند و در چنین شرایطی هر دو عامل اعتیاد و اضطراب موثر میباشند.
به همین دلیل نیز اصولا به والدین توصیه میشود که در مواردی که احساس کردید فرزندانتان دچار اختلال استرس و اضطراب هستند حتما در همان ابتدا به دنبال راه های درمانی باشید و اجازه ندهید تا این اختلال تا حدی افزایش پیدا کند که باعث شود تا فرزندان شما به سراغ راه های فرار و آسیب زایی همچون مصرف مواد مخدر بروند.
ناگفته نماند که یکی از اصلی ترین مباحث روانشناسی اعتیاد، آگاهی و کسب اطلاعات است. به بیانی بهتر می توان گفت که میزان اطلاعات و آگاهی فرزندان شما از موضوع اعتیاد و پیامدهای آن در چنین مواقعی بسیار موثر است و بهتر است از همان سنس کودکی، اطلاعات لازم را در اختیار فرزندانتان قرار دهید تا نیاز نباشه آنها را از شخص دیگری بشنوند و یا به دلیل عدم آگاهی در دام اعتیاد بیفتند.
بررسی پیامدهای اضطراب در روانشناسی اعتیاد
در روانشناسی اعتیاد، اضطراب و استرس یکی از مهم ترین فاکتورهای تاثیر گذار بر زندگی افراد و میزان مصرف مواد مخدر میباشد. به چند نمونه از شایع ترین پیامد های اضطراب در روانشناسی اعتیاد، اشاره می کنیم:
1.افراد مضطربی که تحت فشار روانی قرار میگیرند و نیاز به دستیابی اهداف اجتماعی دارند، ممکن است از مصرف مواد مخدر به عنوان عامل تسکین دهنده استفاده کنند تا میزان سازگاری اجتماعی خود را بالا ببرند و همین موضوع باعث میشود تا روز به روز به مواد مخدر بیشتر وابسته شوند و قبل از انجام هرگونه اقدامی به سراغ آن بروند.
2.در روانشناسی اعتیاد این موضوع بسیار مورد بحث است که افراد نا آگاهی که از استفاده از روش های پزشکی واهمه دارند و یا توانایی مالی برای استفاده از آنها در راستای درمان مشکل استرس و اضطراب را ندارند، ممکن است به سراغ مصرف مواد مخدر بروند؛ چرا که متاسفانه مواد مخدر امروزه به یکی از در دسترس ترین چیزهایی شده است که به راحتی در اختیار جوانان قرار می گیرد.
3.افرادی که از کودکی در اثر اتفاق یا خاطره ای وحشت آور دچار استرس میشوند و ممکن است با کوچکترین اتفاقی دچار استرس شوند گر درمان نشوند ممکن است به مصرف مواد مخدر روی بیاورند . بر اساس تحقیقات انجام شده در روانشناسی اعتیاد، مصرف مواد مخدر به هیچ عنوان باعث درمان و یا بهبود اختلال استرس چنین افرادی نمیشود و تنها در دفعات اول ممکن است احساس خوشایند لحظه ای را به آنها منتقل کند که خیلی سریع از بین میرود و به مرور زمان نیز تبدیل به عادت میشود.