تاثیر سبک دلبستگی و روابط بین فردی و روش های تغییر در روابط

تاثیر سبک دلبستگی و روابط بین فردی و روش های تغییر در روابط

موضوع سبک های دلبستگی در روانشناسی بسیار مورد توجه بوده و تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده است، در این بخش از پایگاه دانش برنا اندیشان تصمیم داریم تا مطلبی با عنوان تاثیر سبک دلبستگی و روابط بین فردی و روش های تغییر در روابط را مورد بررسی قرار دهیم و ببینیم که چگونه افراد با سبک های مختلف دلبستگی روابط متفاوتی را تجربه می کنند، پس تا انتهای مقاله با گروه برنا اندیشان همراه باشید.

تاثیر سبک دلبستگی و روابط بین فردی و روش های تغییر در روابط

در مقاله تاثیر سبک دلبستگی و روابط بین فردی و روش های تغییر در روابط مشاهده می کنید که چگونه انواع سبک های دلبستگی در روابط افراد اثر می گذارد.

سبک دلبستگی شما چه تاثیری بر روابط شما می گذارد؟

سبک دلبستگی شما ممکن است بر تعهد، اعتماد و حسادت شما تاثیر بگذارد

این موضوع را تصور کنید: شما چند ماهی هست که با کسی قرار گذاشته اید و ارتباط شما خیلی خوب پیش می رود، و حس شوخ طبعی تان هم عالیست، از بودن در کنار شریکتان و دوست هایشان لذت می برید، و هنوز زرق وبرق رابطه را نچشیده اید. هر دو نفر شما مدتی است که همدیگر را نمی بینید.

یک شب شریک شما و دوستانش در خانه شما هستند و میگویند که شما با شریکتان باید زود ازدواج کنید واکنش شما چیست؟

مطمئناً میگویید که باید یک فرصت داشته باشید و این عبارت را می گویید که من از وقت گذرانی با شما لذت می برم.

بعد شاید بگویید خوب آن تعهد خیلی زود هنگام است باید کمی عقب نشینی کنیم.

بعد از اینکه شما با شریکتان هستید میگوید من مسواکم را در دستشویی خانه تو گذاشتم، تو با والدینم ملاقات کردی و تمام رازهای من را هم می دانی و در گذشته، هم من و تو یک رابطه انحصاری داشتیم.

بعد میگویی نمیدانم شاید دیوانه شده ای و میگویی من واقعا شما را دوست دارم ولی نمیدانم جریان از چه قرار است؟

چگونگی واکنش و پاسخ شما به دلبستگی شما بستگی دارد، الگو های فکری شما و احساس و نحوه رفتار شما در نحوه ارتباط با دیگران مفید است. و این مورد چهار سبک مختلف را دارد.


پیشنهاد ویژه : کارگاه روانشناسی ازدواج موفق


  • امن
  • اجتناب از طرد شدن
  • اضطرابی
  • ترس از طرد شدن

هر رابطه ای شرایط خودش را دارد. و پاسخ شما به تعهدی که دارید به عوامل زیادی بستگی دارد. اما آیا به تمامی روابطی که داشتید فکر کرده اید. آیا الگوهای اصلی را می بینید؟ جنبه های دیگر روابط مانند صمیمیت برایتان چه طور پیش میرود؟ اعتماد و حسادت وغیره همگی به سبک دلبستگی شما بستگی دارد.

بیایید نگاهی به جنبه های مختلف روابط بیندازیم که اغلب نحوه شروع و شکوفایی و یا پایان آن را تعیین میکند.

۱. تعهد

انتخاب تعهد در رابطه بر تمام جنبه های مثبت آن تاثیر میگذارد. اما تصور اینکه منطق مانند دلبستگی کم به نظر آید کار سختی برایتان ایجاد نمیکند. و جای تعجب نیست که از این همه سبک دلبستگی که افراد دارند، افراد دارای سبک دلبستگی اجتنابی و یا طرد شدن نسبت به رابطه عاشقانه خود کمترین احساس تعهد را دارند. در مقابل افراد دارای دلبستگی ایمن در رابطه متعهد هستند. جای تعجب نیست محققانی که افراد دارای سبک دلبستگی اجتنابی را پیگیری میکردند به احتمال زیاد در سال های بعد از هم جدا شدند.

البته منطقی نیست سبک دلبستگی اجتنابی  باعث می شود افراد احساس ناخوشایندی کنند و به صمیمیت احتیاج نخواهند داشت. حتی گاهی اوقات آنها به حس بی نیازیشان افتخار می کنند. بنابراین اولین نشانه درگیری یا لحظه ای که در آن هیجانی وجود ندارد می تواند برای پایان دادن به رابطه آنها کافی باشد. از قضا، عدم تمایل به تعهد و نزدیک شدن ممکن است شریک زندگی خود را وادار به تصمیم گیری کند.

۲. حسادت و اعتماد

بسیاری از ما هر از گاهی در روابط نزدیکمان احساس حسادت می کنیم و این طبیعی است. حسادت به ما کمک می کند تهدیدهای رابطه را شناسایی کنیم. در صورت مشاهده شریک زندگی عاشقانه خود در معاشقه با شخص دیگر یا توجه زیادی از یک رقیب احتمالی، حسادت داشتن قابل درک است. اما اگر حسادت شما با واقعیت متناسب نیست یا منجر به رفتارهای ناسالم می شود  مانند بررسی تلفن همسرتان یا محدود کردن استقلال او، می تواند منجر به مشکلات جدی شود.

محققان دریافتند کسانی که دارای سبک دلبستگی اضطرابی هستند بیشتر تحت نظارت شریک زندگی خود قرار میگیرند. آنها همچنین هنگام حسادت نسبت به افراد بدون این سبک دلبستگی احساس بدتری دارند.

از طرف دیگر افرادی که دلبستگی اجتنابی دارند، هنگام حسادت احساس ترس و اندوه میکنند. اما، از آنجا که هر دو افراد مضطرب و اجتنابی در اعتماد به دیگران مشکل دارند، هر دو سبک در مقایسه با افرادی که دلبستگی ایمن دارند، با باورهای غیر منطقی بیشتری در رابطه دست و پنجه نرم می کنند.

۳. صمیمیت احساسی

یک محقق که در زمینه دلبستگی فعالیت میکرد چهار شرط لازم را برای داشتن یک رابطه توصیف نموده است:

• توانایی جستجوی روش های مراقبت کردن

• توانایی مراقبت کردن

• توانایی احساس راحتی با خود

• توانایی مذاکره و گفتگو

این توانایی ها تحت تاثیر سبک های دلبستگی قرار میگیرند. افراد وابسته به امنیت و تعامل بیشتر در رابطه، دوستی بیشتر با شریک زندگی خود دارند و آنها همچنین در روابط تجاری بهتر عمل میکنند.

سبک های دلبستگی چه تاثیری بر روابط بین فردی دارد

فراموش نکنید که صمیمیت در مورد عشق های افلاطونی نیز صدق می کند! مطالعه دیگری به طور خاص چند محقق دوستانی را وارد آزمایشگاه کرد تا مشاهده کنند که آنها با یکدیگر تعامل دارند. محققان، در آزمایش  “پرواز روی دیوار”، هیچ تفاوتی بین دو دوست که دارای دلبستگی های متفاوتی بودند مشاهده نکردند، اما شرکت کنندگان احساس کردند که مکالمات آنها شنیده شده و مورد بررسی قرار می گیرد و از آنها حمایت بیشتری می شود.

۴. لذت جنسی

کسانی که سبک دلبستگی ایمن دارند نیز صمیمیت جنسی بیشتری با شرکای عاشقانه خود دارند و همچنین ارتباط بیشتری در مورد رابطه جنسی و میزان کلی رضایت جنسی بیشتری دارند. افراد دارای دلبستگی ناایمن بیشتر احتمال دارد که از برقراری ارتباط در مورد رابطه جنسی با شریک زندگی خود مضطرب شوند.

در مردان، داشتن هر دو سبک دلبستگی مضطرب و اجتنابی با احتمال بیشتری برای تجربه اجبار جنسی همراه است. در زنان، دلبستگی ناایمن می تواند دلیل رفتارهای پرخاشگرانه باشد، که به آنها امکان می دهد افراد دیگر را تحریک کنند تا بدون نیاز به آسیب پذیری با آنها وارد رابطه شوند.

در یک گروه متنوع از شرکت کنندگان همجنسگرا، و کسانی که همجنسگرا نیستند و افراد هم سوجنسی (برابر بودن هویت جنسی و جسمی فرد) و جنسیت کوییر (خارج از جنسیت) حضور داشتند. سبک دلبستگی، پیش بینی بزرگی از میل و رضایت جنسی بود. جالب اینجاست که سبک دلبستگی یک فرد پیش بینی بهتری از رضایت جنسی اش نشان می داد. وقتی نوبت به لذت بردن از زندگی جنسی می رسد، داشتن یک سبک دلبستگی سالم حتی ممکن است چیزی بیش از میل جسمی باشد.

داشتن یک سبک دلبستگی ایمن به وضوح فواید خود را دارد – افرادی که دارای این سبک دلبستگی هستند به احتمال زیاد روابط صمیمی پایدارتر و طولانی تری دارند که هم سالم و هم راضی کننده  برای آنهاست.

اما چون فقط شما سبک دلبستگی نا ایمنی دارید، به این معنی نیست که برای همیشه در صمیمیت دچار چالش و جنگ باشید. در اینجا چند نکته آورده شده که میتواند به شما کمک کند تا نحوه تعامل در روابطتتان را تغییر دهید.

یافتن شریکی که سبک دلبستگی ایمن داشته باشد

هدفمند بودن عشق و صمیمیت و آسیب پذیری در رابطه را بپذیرید و آن را با تمام وجود تمرین کنید

کار بر روی تنظیم احساسات و مهارت های تاثیر گذاری بین فردی از طریق فنون و مهارت های ارتباطی

شما با کمی سخت کوشی و ذهنی خلاق می توانید بر سبک دلبستگی نا ایمن غلبه کنید و روابط سالم وشادتری داشته باشید.

دسته‌بندی‌ها